Правителството трябва спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството, да се

...
Правителството трябва спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството, да се
Коментари Харесай

Президентът към правителството: Разгледайте незабавно проблемите на хлебопроизводството!

Правителството би трябвало незабавно да прегледа казуса с хлебопроизводството, да се вземат неотложни ограничения, свързани освен с директна финансова помощ. Това съобщи от Добричко президентът.

„ Мерките имат изчерпателен темперамент. Не всичко опира до пари, а и до това да се вземе решение по какъв начин по-ефективно да се борим със сивата стопанска система, да има повишен надзор “, добави той.

Според него дебатът за диференцирани ставки на Данък добавена стойност изостава. Държавният глава се разгласи за цялостна данъчна промяна и прикани държавното управление и Народното събрание да се вслушат в хората, които създават хляба на страната ни.

„ Диференцирана ставка от 9% Данък добавена стойност единствено върху хляба е стратегическо решение, което може да докара до изсветляване на производството, до ефикасна битка със сивата стопанска система. Може да се намерения за разширение на обсега на 60/40 по този начин, че по-големи предприятия да могат да се възползват от нея. Критично значимо е държавното управление да откри разговор с огромните търговски вериги, да има отбрана на българския производител “, акцентира.

По думите му би трябвало да почерпим от румънския опит.

„ Този проблем се взема решение в интерес на локалното произвеждане. Когато приказваме за диференцирана ставка, би трябвало да сме наясно, че тя не би трябвало да бъде осъществявана по групи артикули, а по стратегически браншове. Трябва повсеместен спор не просто за обособени групи артикули, а за промяна на данъчната система по този начин, че тя да обезпечи стопански растеж и условия за понижаване на големите неравенства в България. Най-вече да подсигурява стратегическите браншове “, безапелационен бе президентът.

Той е на посещаване в цех „ Добруджански самун “, който изпитва финансови усложнения на фона на растежа на цените на силата.

„ Не е прелестно да се чуе от управлението на първия частен хлебозавод, който е притежател на всички нововъведения в българското хлебопроизводство, да се чуе, че бъдещето му зависи от заеми, които да покриват ликвидността “, сподели президентът.

По думите му от цената на хляба зависи по какъв начин се оправяме с икономическата и енергийната рецесия.

„ Тук съм поради хляба на България и българите. Този въпрос е от първостепенно стратегическо значение. За нас хлябът е не е просто стока, обвързван е надълбоко с нашите обичаи и полезностите ни. От цената на хляба зависи по какъв начин се оправяме с икономическата и енергийната рецесия “, съобщи президентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР