Правителството трябва да вземе тежко решение за F-16, заяви пред

...
Правителството трябва да вземе тежко решение за F-16, заяви пред
Коментари Харесай

Нови 5 млрд. лв. за F-16 с инфраструктурата: Радев

" Правителството би трябвало да вземе тежко решение за F-16 ”, съобщи пред публицисти президентът Румен Радев по отношение на утвърдената от Вашингтон възможна покупка на втора партида изтребители. Правителството на Съединени американски щати разгласи, че е дава зелена светлина за продажбата на 8 бойни самолета на България, с цел да " укрепи сигурността " на страната като член на НАТО ”, съобщи AFP.

 

Държавният департамент пусна изказване, че е уведомил Конгреса машините, дружно с съоръжение и въоръжение за тях, като общата цена за всичко се чака да бъде най-вече 1, 673 милиарда $. Главният реализатор още веднъж ще бъде Локхийд Мартин. Предстои американската оферта да бъде прегледана и утвърдена у нас.

 

" Ако желаеме новите американски изтребители да летят в България и да разполагат с подготвени водачи и техници, съоръжение за поддръжка и въоръжение, цената за 8 самолета е 3 милиарда лева и няма по какъв начин тя да бъде по-малка ”, уточни той.

 

Радев подсети, че е наложил несъгласие на първата договорка през 2019 година " поради метода, по който беше подписан договорът от българска страна ". " Казах ясно, че държавното управление крие действителната цена за тези 8 самолета от българската общност. Правителството взе решение да ореже безобразно пакета до 2,1 милиарда, допустими за обществото. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда лева, " напомни президентът, който е и професионален боен водач.

 

Радев беше безапелационен, че цената на втората доставка потвърждава правотата му. Така, по думите му, цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза Граф Игнатиево ще коства в допълнение общо 5 милиарда лева " Цената на самолета плюс въоръжение, образование и други екстри дефинират тази цена ”, акцентира той.

 

" Ако някой продължава да ви лъже, че България може да носи бойно дежурство с 8 F-16 след 2025 година (когато се чака първата доставка), той ви лъже ”, акцентира президентът. Той добави, че втората партида при контракт в този момент ще дойде най-рано през 2027 година и ескадрилата ще е подготвена за бойно дежурство " към 2030 година "

 

В същото време президентът беше безапелационен, че всяко закъснение на ръководещите ще усили празнотата след вероятно прекъсване от полети на МиГ-29.

" Близо 10 година ще би трябвало да чакаме новите американски изтребители, а в това време няма дълготраен вид за поддръжка на нашите МиГ-29 и би трябвало да се търсят варианти с машини втора употреба, които да запазят бойните качества на българските Военновъздушни сили ”, сигнализира преди по-малко от месец той.

" Фактът, че ще имаме вероятно оперативна подготвена ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за Противовъздушна отбрана на НАТО към 2030 година, значи, че ние би трябвало да запълним тази празнина, с цел да не загубим най-важното - летци, техници, авиационни експерти. Ако ние ги загубим, това значи, че връщане няма. Това значи, че ние сме компрометирали и планът F-16 ", съобщи Радев тогава.

Напомняме, че България към този момент закупи и заплати напълно първите 8 изтребители, които занапред се създават в Съединени американски щати и в последно време стана ясно, че ще закъснеят с най-малко 2 година и ще бъдат доставени към 2025 година По плана, утвърден от Народно събрание, целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, само че беше дадена опция те да бъдат придобивани по 8.  Преди 3 година страната ни трябваше да заплати 1,256 милиарда $, или към 2,2 милиарда лева, като сумата беше преведена 100% предплатено, а бойните машини бяха оборудвани със непретенциозно въоръжение, с цел да не набъбне сметката още повече.

 

От сегашните известия излиза наяве, че новите самолети се оферират на по-висока цена - 1,67 милиарда $, от първите 8, които бяха добити за 1,256 милиарда $ . Не е ясно обаче дали не се предлага в допълнение съоръжение и въоръжение. Предполага се, че и това е пределната цена, която може да бъде свалена, като България може да се откаже от екстри.

 

 

Егор Глазунов

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР