Правителството трябва да вземе решение за срока на териториалния план

...
Правителството трябва да вземе решение за срока на териториалния план
Коментари Харесай

Планът за въглищните централи: Напрежение сред енергетици, миньори и синдикати в Раднево

Правителството би трябвало да вземе решение за периода на териториалния проект на следващия ден. За на следващия ден е планувана и среща на енергетиците с кабинета преди изключителното съвещание на Министерския съвет. Днес в Раднево трябваше да се организира полемика сред миньори и представители на синдикатите със заместник-министъра на енергетиката. Те обаче отхвърлиха да се срещнат с него.

Синдикатите обясниха решението си за анулация на срещата с това, че не е спазен периода за разискване на проекта. Обясниха, че документът е оповестен през вчерашния ден, по тази причина времето за полемики би трябвало да продължи един месец. Според енергетиците, териториалните проекти за обективен преход на трите въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил са направени, с цел да подсигуряват на частни компании усвояването на над 1,5 милиарда евро.

- Ние няма да позволим да бъдем изтъргувани, няма да позволим милиардите, които са заделени за нас, за нашата страна, за нашия обективен преход. Днес ние се усещаме изоставени. Кой ще чуе нашия глас?

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов съобщи, че проектът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно " получатели на огромни суми ", още по-малко – определени без конкурсна процедура.

" Тепърва следва програмиране от страна на Министерство на регионалното развитие, което ще стане чак след утвърждението на проектите. Ще има публично разискване на насоките, по-късно ще има оповестяване на търгове и всички евентуални участници, които занапред ще се декларират ще бъдат оценени, тъй че няма безусловно никаква директна връзка с този лист с имена на компании и действителните бъдещи бенефициенти ", сподели Красимир Ненов - зам.-министър на енергетиката.

Напрежението измежду миньорите и енергетиците от комплекс " Марица изток " към този момент е ескалирало и се готвят за митинг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР