Правителството трябва да даде на работниците законното право да поискат

...
Правителството трябва да даде на работниците законното право да поискат
Коментари Харесай

Британците поискаха 4-дневна работна седмица без промяна в заплащането

Правителството би трябвало да даде на служащите законното право да изискат четиридневна работна седмица от своите работодатели без загуба на възнаграждение. Това желаеха депутати и синдикати във Англия. Призивът им идва след сполучлив пилотен план за определяне на четиридневна работна седмица в страната и доказателствата, че този режим на работа се отразява позитивно върху продуктивността и благосъстоянието на личния състав, заяви Independent.

Според депутати и синдикати петдневната седмица „ към този момент не е удобна за потребностите на 21-ви век “, защото е основана преди повече от 100 години за „ неузнаваема “ индустриална и селскостопанска стопанска система.

Подписалите писмото включват Джон Макдонъл, някогашен канцлер в сянка, Каролин Лукас, народен представител от Зелените, и Марк Сервотка, общоприет секретар на профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS).

Служителите към този момент имат право да изискат гъвкава работа според Разпоредбите за гъвкава работа от 2014 година и в този момент министрите са призовани да актуализират тези правила, с цел да покрият четиридневна работна седмица без загуба на възнаграждение. Призивът идва и откакто през вчерашния ден стана ясно, че над 100 компании във Англия към този момент са минали на четиридневна работна седмица.

“Кампанията за 4-дневна седмица ” към днешна дата е акредитирала десетки компании. За да получи акредитация, една компания би трябвало да потвърди, че в действителност е понижила работното време за личния състав, а не просто е съкратила същия брой часове в по-малко дни.

Пандемията от ковид „ ни сподели, че бъдещето на работата може и би трябвало да наподобява друго, в случай че желаеме да създадем модел, който е по-подходящ за потребностите на фамилиите, дамите и полагащите грижи “, споделят още поддръжниците на апела. Те се базират на многочислени изследвания от целия свят, които демонстрират, че четиридневна, 32-часова работна седмица без загуба на възнаграждение покачва продуктивността и е добра за стопанската система.

Отдавна закъсняхме с актуализация на работното време и даването на правото на служащите да изискат четиридневна седмица е нужната първа стъпка към разбиране на бъдещето на работата, счита доктор Мери-Ан Стивънсън, шеф на Women's Budget Group. Според нея четиридневната 32-часова работна седмица ще направи труда сред мъжете и дамите по-равномерен.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР