Правителството, според мен, ще реагира и чрез прокуратурата, защото не

...
Правителството, според мен, ще реагира и чрез прокуратурата, защото не
Коментари Харесай

Адв. Михаил Екемджиев пред Фрог: Правителството ще реагира срещу Радев чрез прокуратурата

Правителството, съгласно мен, ще реагира и посредством прокуратурата, тъй като не е загадка топлата връзка сред някои проправителствени олигарси, които са по едно и също време и ментори на основния прокурор. Така че, чакам там да се изостри тона по отношение на формираните инспекции и досъдебни производства по отношение на президента.
Това сподели пред ФрогНюз юрист Михаил Екемджиев във връзка изненадващото заявката на президента, направено в послание към нацията преди минути.

" Заявлението на президента Румен Радев, че смъква доверието си от държавното управление на Бойко Борисов е ново стадий от тлеещата от години институционална война сред президентството и държавното управление. Това е акт, който е по-скоро алегоричен и ще има морално политически последствия. Не може президентът да разпуска държавното управление, както е в някои други страни.

Това е както преди време Боянските ливади на Жельо Желев – проявление от страна на президента, че има фрапантно противоречие сред вижданията на суверена, който той въплъщава. Президентът въплъщава единството на нацията и метода по който той е ръководен. Преки юридически последствия няма. Не може да се приказва за някаква конституционна рецесия или нещо сходно. По-скоро става въпрос за един честен политически укор, че по този начин не може да продължава. Разбира се, това са тежки репутационни вреди за държавното управление.

Не може да се каже, че президента приканва към протест. За да се каже това той би трябвало призове хората да излязат на улиците, да яхнат самолетите и да смъкват това държавно управление. Очевидно няма такова нещо. Като държавен глава по Конституция той има право на послание към народа, има право на своя институционална позиция, която не е наложително да съответствува с тази на парламентарното болшинство или държавното управление. Това е част естествената парламентарна народна власт и на механизмите, по които може да сработва тази народна власт, при която в тази ситуация президентът се пробва да бъде коректив на държавното управление и преобладаващото парламентарно болшинство.

Не мога да изключа и опит за импийчмънт, въпреки, че там се изисква много по-сериозно болшинство, с цел да се стигне до такова решение. Ще има динамичност, в забавни времена ще живеем в идващите няколко дни и седмици. ", предвижда още Екемджиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР