Правителството спешно внася проект за законови промени, с които да

...
Правителството спешно внася проект за законови промени, с които да
Коментари Харесай

Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета

Правителството незабавно внася план за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни дотации. Нещо повече - кабинетът предлага политическите партии и обединения да върнат със задна дата раздадените от 2016 година до момента пари допълнително. Става дума за общо 18.6 млн. лева Решението е гласувано неприсъствено в понеделник.

В Закона за политическите партии категорично ще бъде записано, че държавната дотация на правоимащите партии или обединения ще се определя на базата на фактически получените за тях гласове, умножени по размера на дотацията за един автентичен глас, който е закрепен на 11 лева Промяната влиза в действие със задна дата - от 26 май 2016 година

Предложението за корекция в закона идва седмица откакто основния прокурор Сотир Цацаров разпореди Върховната административна прокуратура да ревизира законно ли е разпределена държавната дотация за партии и обединения за предходната година. Държавното обвиняване се самосезира след изнесената информация в " Шоуто на Слави ", която демонстрира, че през 2018 година политическите сили с право на дотация, минали бариерата от 1%, са получили по 13.23 лева за всеки автентичен глас, а не по 11 лева, както дефинира Законът за държавния бюджет. Така за 2018 година шест правоимащи партии и обединения са били подкрепени от бюджета с общо 38.648 млн. лева, което е с 6.5 млн. лева повече, в сравнение с би трябвало по закон.

От известието на пресцентъра на Министерски съвет не става ясно защо законовата корекция ще работи със задна дата от 26 май 2016 година Вероятно от този момент е в действие " несъвършенството " в закона, с което преди дни, в навечерието на изборите, се оправда финансовият министър.  " Няма по какъв начин при в този момент настоящия Закон за политическите партии да се получат тъкмо 11 лв. на глас. Законът е написан по този начин, че общата сума на гласовете на всички участници в изборите в последна сметка да се разпредели единствено сред правоимащите партии и обединения “, изясни тогава разминаването Горанов. Премиерът Борисов пък трансферира виновността на Българска социалистическа партия. " Не ме интересува. Този закон за дотациите Българска социалистическа партия го направи, не съм го направил аз ", сподели преди седмица той.  И изясни защо не е спазил обещанието си от миналата година дотациите да бъдат орязани до 1 лев на всеки фактически получен глас с натиска на " алените олигарси ":  " Вижте, олигарсите дават доста пари. Ние ясно сме споделили, че може да се понижава дотацията, можем да участваме в това, само че не би трябвало да се оставят партиите в ръцете на алените олигарси ". 

В понеделник финансовият министър Владислав Горанов разясни от Габрово, където бе на обиколка с премиера: " Предлагаме от 26 май 2016 година, от когато са последните промени в Закона за политическите партии, дотацията да бъде закрепена, тъй че да е равна на 11 лева и да няма подозрение по какъв начин се дефинира ". По думите му кабинетът прави корекцията, " с цел да отговори на публичните упования и на това, което постоянно е било заслужено ". А Борисов отсече: " Така че, в случай че някой е надвзел повече - да ги върне незабавно ".

На процедура надвнесените от 2016 година 18.6 млн. лева дотации ще бъдат удържани от политическите сили от идващите траншове. Според Закона за политическите партии те се получават на четири пъти в рамките на годината. Засега няма информация в какъв период се планува да се случи това - планът за изменение на Закона за политическите партии към момента не е оповестен на никое място.

От данните за фактически раздадените единствено за 2018 година дотации, обявени в " Шоуто на Слави ", излиза, че ГЕРБ ще би трябвало да върне малко над 2.5 млн. лева, Българска социалистическа партия - 2.1 млн. лева, Движение за права и свободи - 705 хиляди лева, " Обединени патриоти " - 711 хиляди лева За 2018 година " Воля " ще би трябвало да върне 325 хиляди лева, а " Възраждане ", която не съумя да влезе в Народното събрание, само че получи над 1% гласове - 85 хиляди лева

 

РЕАКЦИЯ

" Това, че партиите години наред са си трайкали, че им отпускат повече от законово открития размер дотация, не е проблем на никакъв закон. Проблемът е в противозаконното използване на закона. Прилагане на правилото „ Ако мине “. Това разяснява шоуменът Слави Трифонов през вчерашния ден във Facebook. Според него партиите би трябвало да върнат парите и без тази законова смяна поради в този момент настоящия закон. " Освен това трябва да върнат освен надвзетите пари след 26 май 2016 година, а и надвзетите пари от 2002 година насам. Правителството и финансовият министър обясниха, че желаят законовата смяна и връщането на надвзетите пари поради „ публичните настроения “. Само ще напомня на държавното управление и финансовия министър, че публичните настроения са за 1 лев държавна дотация, а не за 11 лева Така взеха решение над 3 милиона и половина българи, дали своят вот на народен референдум. Управляващите не се съобразиха с волята на тези 3 милиона и половина гласоподаватели и оповестиха референдума за недействителен. Само ще отбележа, че на вчерашните избори гласоподаваха под 2 милиона души. И изборите са годни ", прибавя Трифонов.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР