Правителството си продължава работата по пътната карта. Оказа се, че

...
Правителството си продължава работата по пътната карта. Оказа се, че
Коментари Харесай

Христо Гаджев, ГЕРБ: САЩ не са предоставили цялата информация за изтребителите

Правителството си продължава работата по пътната карта. Оказа се, че и двете предложения не дават отговор на финансовата рамка. Ние си сложихме рамка почти и от там би трябвало да стартира преговаряне на цена, която можем да си позволим. След като и двете предложения не дават отговор, би трябвало да намерим решение, сподели в предаването „ Денят онлайн ”, депутатът от ГЕРБ, Христо Гаджев по тематиката с дадената зелена светлина за договаряния за покупка на бойните самолети Ф-16.

На Българска социалистическа партия не им харесва, че се договаря с американката страна. Имат очевиден интерес да не се случи нищо. Трябва да предложат опция, а те желаят да се продължи с Русия. Всичко, което идва от трети източници, са спекулации. Нека да забележим какви са цените на трите предложения. По искане на производителите, тази информация е секретна. В пътната карта, би трябвало да има 8 самолета до 2025 година, не се гледа по кое време ще имаме първия. Нека забележим какво предложение има. При състояние, че няма информация какво е предлагането на Съединени американски щати, няма по какъв начин да приказваме. Изискването е да имаме аероплан. „ Ф-16 ” е по-модерен от другите. Да не желаеме новия аероплан за мен е безумно. Тук става въпрос за между-държавни контракти. Всичко, което е записано в тях, експертизата там не споделя изберете този, или оня, безапелационен беше той.

И в отчета на Министерски съвет стана ясно, че Съединени американски щати не са дали цялата информация, тъй като страната си пази класифицираната информация. Съединени американски щати могат да я дават тази информация и да отговорят на условията, само след директни диалози. Колкото и съвършена да е направена методологията, когато не са предоставени всички критерии, няма по какъв начин да има решение, съобщи Гаджев.

Депутатът Петър Витанов от Българска социалистическа партия го обори:

Няма да подкрепим решението, което попада в отчета на министъра, тъй като нарушава правилата на правовата страна. Аз персонално се усещам потиснат. В отчета се загатва, че при закупуване на в допълнение въоръжение с „ Грипен ”, може да надвиши рамката. Искаме да се анулират наложителните условия. „ Грипен ” или „ Ф-16 ”. На „ Грипен ”, 90 % от частите му се вършат в Америка. Нас ни тормози отстъплението от всички критерии, които сме избрали. Офертата от „ Ф-16 ” има най-малко 4 критерия, на които не дава отговор. Това приказва за оттегляне от позицията ни. В условията сме записали да бъде най-малко една страна въоръжена с „ Ф-16 ”, а такава няма. Последното нещо, което е, е финансовата рамка. Ние имахме финансова рамка с разсрочено заплащане, а такова нещо не предлага Америка.

Имаме определени критерии, с цел да може да се избере най-хубавата оферта. Това, което и Борисов сподели, че това е конкурс, в който вземат участие най-хубавите самолети. И в този момент задавам въпроса за какво се стопираме на най-скъпата оферта. Българска социалистическа партия поддържа модернизацията на армията при избрани условия. Считаме, че в този момент се пробват в придвижване да се трансформират разпоредбите и се поражда подозрение до какъв брой тези решения служат на националния интерес и дали няма напън от чужбина. Ние не сме срещу България да придобие най-хубавия изтребител, само че ние не можем да го притежаваме. Ако тази финансова рамка беше друга, тогава щяхме да имаме други оферти, като да вземем за пример „ Ф-18 ”. Офертата не дава отговор на условията. Няма задоволително информация.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР