Правителството ще вземе решение на заседанието си в четвъртък за

...
Правителството ще вземе решение на заседанието си в четвъртък за
Коментари Харесай

Правителството гласува утре плана за въвеждане на еврото в България

Правителството ще вземе решение на съвещанието си в четвъртък за приемане на Национален проект за въвеждане на еврото в България. Това излиза наяве от програмата на кабинета за утрешното му съвещание.

За въвеждането на еврото българските управляващи избират сценарий без временен интервал, т.е. датата на приемане на еврото съответствува с въвеждане на еврото като публична разплащателна единица. Този избор се обуславя от структурата на финансовата ни система, както и от размера на страната ни, написа в проекта, който беше оповестен за обсъждане през юли 2021 година

„ Пет месеца преди и 12 месеца след въвеждането на еврото, ще има цени и в двете валути. Целта е по този начин да се избегне повдигане на цените “, разгласи тогава Асен Василев.

Т.нар. „ двойно обращение “ в комерсиалните вериги ще бъде един месец, посочи още той. След това има интервал, в който валутите могат да се обменят в банка.

Това значи, че в случай че страната ни се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, до 31 януари 2024 година в това число, левът и еврото ще бъдат по едно и също време законно платежно средство. След приключването на този един месец, еврото ще стане единственото законно платежно средство в България, написа още в плана, който следва да бъде гласуван на утрешното държавно съвещание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР