Правителството ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи

...
Правителството ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи
Коментари Харесай

Янев: Правителството ще предложи на ЕК въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година |

Правителството ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи в България до 2038 или 2040 година. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев на петнадесетата годишна среща сред държавното управление и бизнеса през днешния ден , съобщи БНР. 

" Към момента като индикативна дата за преустановяване на потреблението на въглища в проекта е планувана 2038 година, като служебният кабинет към момента не е изоставил разновидността и договаря и друга дата - 2040 година, като допускам - определянето на тази дата ще бъде ясно до края на тази седмица ", означи Янев.

Той изтъкна, че 38 % от средствата, които България ще изиска от Европа са ориентирани към прехода оттатък въглищата. Също по този начин се чака до месец да бъде направена тактика за енергийния преход, като за това е назначена междуведомствена група, добави Янев. 

Служебният министър председател разгласи и ограничения, с които сметките за ток на дребния и междинен бизнес ще намалеят с към 30 лева./MWh. 

" Тази мярка ще може да се комбинира и с помощта от 50 лв. за мегаватчас изразходвана електрическа енергия, когато тя влезе в действие. Работим и върху опцията за основаване на клирингова къща, което е механизъм, през който Българската самостоятелна енергийна борса ще работи за балансиране ползите на производители, търговци и клиенти и ще бъде институционализирана нова борса ", разяснява още той.

Сред изброените от него ограничения са и смяна в методиката за определянето на цените от снабдител и в разпоредбите за работа на проведения борсов пазар, в това число отпадането на застраховката " гаранция ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР