Правителството ще обсъди програма за помощ за украински граждани, търсещи

...
Правителството ще обсъди програма за помощ за украински граждани, търсещи
Коментари Харесай

Правителството обсъжда програма за помощ за украинци, търсещи закрила у нас

Правителството ще разиска стратегия за помощ за украински жители, търсещи протекция в България в резултат на военните дейности в Украйна. По предложение на министъра на туризма Христо Проданов, украинците ще имат право на помощ в общ размер от 40 лева на едно лице за нощувка и един храноден за период до три месеца от подаването на молба за даване на протекция.

Помощта ще се дава по отношение на Директивата за краткотрайна протекция, която дава опция на бягащите от войната да бъде предоставена неотложно краткотрайна протекция в Европейски Съюз, което дава право на престояване, достъп до пазара на труда, достъп до жилищно настаняване, обществено подкрепяне, здравна или друга помощ и средства за прехрана.

За лицата, търсещи интернационална протекция в България, които са декларирали предпочитание за достъп до пазара на труда в страната, помощта от 40 лева на едно лице за нощувка и един храноден ще се дава за период от един месец от датата на заявяването. Тези лица могат да аплайват по облекчената процедура за достъп до пазара на труда в Европейски Съюз за период до три години.

Помощта от 40 лева дневно се планува да се употребява за настаняване в обекти на сдруженията, в които едноличен притежател на капитала е Националният застрахователен институт, лечебни заведения за рехабилитация и балнеолечебни центрове и други - благосъстоятелност на страната, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател.

Помощта за туристическите обекти ще се изплаща от Министерството на туризма на база в действителност осъществени разноски, въз основа на извлечение от регистъра на местата за настаняване. За споразумяване на връзките, свързани с продан на информацията за броя на правоимащите настанени лица, метода и местата за тяхното настаняване се подписва съглашение сред Министерство на туризма и Държавната организация за бежанците.

В рамките на програмата, при опция за децата в местата за настаняване ще се провеждат и обезпечават подобаващи просветителни действия, спортни интензивности и други занимания, съобразени с тяхната възраст. За осъществяване на програмата в тази част, Министерството на образованието и науката оказва нужната поддръжка в това число логистична и финансова, имайки поради, че наложителното предучилищно и учебно обучение в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения е гратис за децата и учениците за българските жители, жителите на друга страна членка, жителите на трети страни, в това число за търсещи или получили право на леговище или интернационална протекция.

С по този начин препоръчаната стратегия, с изключение на подкрепяне на бежанците от войната в Украйна се цели и отчасти подкрепяне на туристическия бизнес, който ще бъде директно обиден, и чийто запаси биха могли да бъдат ориентирани към обезпечаване на ограниченията, посредством потребление на местата за настаняване и за обезпечаване на претовареност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР