Правителството се кани да раздаде 100 млн.лв. на близки фирми

...
Правителството се кани да раздаде 100 млн.лв. на близки фирми
Коментари Харесай

Вигенин към министър Тагарев: Хората не Ви вярват, защото оставяте впечатлението, че отстоявате чужди интереси

„ Правителството се кани да раздаде 100 млн.лв. на близки компании за непотребен градеж на жилища на 500 души. “ Това умозаключение от чуването на министъра на защитата Тодор Тагарев в отрасловата парламентарна комисия направи заместник-председателя на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Атанас Зафиров.
Изслушването се организира по искане на социалистите във връзка желанието за разполагане на многонационална бойна група на НАТО в региона на Кабиле и Безмер, Ямболско.
Припомняйки, че когато е станала известна тази информация, поданици на региона са организирали митинги и почнали подписка, показвайки забележимото си неодобрение от решението, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин акцентира неналичието на задоволително съответна информация от страна на Министерството на защитата и попита дали решението за разполагането на силите в Ямболско е дефинитивно. И предложи на министъра да откри друго по-подходящо място.
В отговор министър Тагарев съобщи, че министерството е разпознало регионът като най-подходящ за задачата, само че към момента е единствено желание, а не решение. „ Ако надделее Вашето виждане да не е в Ямбол, няма да е в Ямбол “, съобщи Тагарев.
 От отговор на въпрос на Вигенин за мащаба на плана, стана ясно, че се чака наличие на към 1500 военни, с капацитет да нарасне, за които би трябвало да бъде построена инфраструктура на стойност най-малко 100 млн. лева
„ Става въпрос за създаване на едно малко градче “, изясни министърът. По думите му, планът се чака да завърши до 2025 година
„ Правилно ли разбирам, че откакто все още нищо не допуска такова развръщане на сухопътен съставен елемент в такава степен в България, при изискване, че сега действаме при сериозен некомплект на армията и българската страна не намира воля да отдели средства в бюджета до го запълни, Вие ще вложите 100 млн. лева за посрещането на непознати военнослужещи? Какъв тъкмо недостиг на нашите качества ще компенсираме с тази бойна група и не ли по-добре тези средства да ги влагаме в Българската войска? “, риторично попита Атанас Зафиров.
„ Аз не останах с убеждението, че това, което се възнамерява, действително ще има смисъл за България и ще е потребно, с изключение на за строителните компании, които ще вземат участие в реализацията на този план. Не знам и до каква степен разполагането на сухопътни сили ще способства за въздържащия резултат, доколкото България няма сухопътна граница с региона на спора, а не мога да си показва по какъв начин съветските сили ще дебаркират в Бургас “, изрази отношение по чуването Кристиан Вигенин.
Той допусна, че през 2025 година, когато се чака базата да бъде подготвена, войната ще е завършила, а самият план ще бъде една бездънна яма, като евентуално ще се похарчат повече от декларираните 100 млн. лева
„ Бих Ви предложил да говорите по-често с хората и с локалните управляващи в тези региони. Ние, като народни представители, нямаме желание да диктуваме решения на Министерството на защитата, а показваме мнението на нашите гласоподаватели. И аз съм задължен да го върша, тъй като в тази ситуация те са прави. Дори да са малко пресилени техните страхове, Ваша задача е да ги да преодолеете и да намерите метод да водите разговор и да се вслушвате в тях “, обърна се към министъра Вигенин.
И добави: " Хората не Ви имат вяра, тъй като постоянно оставяте усещането, че отстоявате не български, а непознати ползи. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР