Правителството се готви да подпише анекс с концесионера на летище

...
Правителството се готви да подпише анекс с концесионера на летище
Коментари Харесай

Предизборно: Без концесионни приходи от Летище София до 2031 г.

Правителството се готви да подпише анекс с концесионера на летище " София " преди изборите, с който ще бъде отсрочено заплащането на концесионните такси поради корона рецесията.

Това става допустимо откакто Европейската комисия е дала картбланш за сключването на съглашението. Според Брюксел в тази ситуация не става дума за държавна помощ, а за поддръжка на бизнеса в изискванията на пандемия, разгласи министърът на превоза Росен Желязков, който сега води листите на ГЕРБ в София и в Благоевград.

Договорът за 35-годишната концесия на летище " София " беше подписан през лятото на 2020 година в разгара на ковид. Няколко месеца по-късно – на 27 октомври, концесионерът " СофКънект “ изиска да отсрочи заплащането на дължимите концесионни такси за първите 10 години и те да бъдат погасени през последните 10 години на концесията. Което значи, че сдружението ще стартира да заплаща такси на страната за потреблението на собствеността ѝ от 2031 година Аргументът за това отсрочване е Covid рецесията.

Според подписания контракт всяка година " СофКънект " трябваше да заплаща концесионно заплащане в размер на по-голямата от двете суми - 24 542 010.30 евро или сумата, избрана посредством използване на 32% по отношение на общия размер на общите доходи от концесията за съответната година от нея.

Друга смяна, препоръчана от концесионера, е увеличение на вложенията от 608 млн. евро на 624 млн. евро .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР