Правителството създава логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за справяне

...
Правителството създава логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за справяне
Коментари Харесай

Правителството с нови социално-икономически мерки

Правителството основава логистично-координационен център към Националния действен щаб за справяне с ковид. Чрез ББР ще бъде предоставена финансова ликвидност на бизнеса. Предлага се също по този начин да се удължат периодите за заплащането на налозите.
Това са част от социално-икономическите ограничения, които държавното управление предлага, осведоми БГНЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев изясни, че препоръчаните от министър-председателя Бойко Борисов ограничения по отношението на медицинския личен състав ще бъдат осъществени по съществуващите оперативни стратегии. По този метод няма да бъде натоварван бюджета.

Ще се сътвори логистично-координационен център към Националния действен щаб. Негов началник ще бъде комисар Николай Николов. Целта на този център е да следи за снабдяването със защитни средства освен на болничните заведения, само че също по този начин на обществените служби и други институции.

“Основната задача ще бъде да се подкрепят напъните по приемане, поръчване, систематизиране на нужните потребности. Ще стане по-видима активността на дирекция “Пожарна безопасност”. Утре е второто съвещание на щаба, където ще се разпределят първите задачи”, сподели комисар Николов.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че на следващия ден ще бъдат заделени 20 млн. лв., които ще бъдат употребявани за в допълнение заплащане на медицинския личен състав.

„ Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обгръща 43 000 поданици. Към момента обществените служащи в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито период на годност ще бъде продължен. Ще представим и законодателна смяна – пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не вървят до офисите на Национален осигурителен институт. Имаме телефон за справки”, сподели още Сачева.

Министърът на финансите Владислав Горанов означи, че най-засегнати от въздействието на рецесията са комерсиалните обекти, заведения за хранене и други Той даде обещание да бъдат препоръчани няколко бързи ограничения в подтекста на едномесечния период на изключително състояние, които могат да смекчат натиска върху бизнеса “.

„ С Българската банка за развиване ще предложим ограничения за обезпечаване на ликвидна поддръжка. Ще предложим две краткосрочни ограничения. Първата е удължаването на периода за годишното счетоводно привършване и представянето на годишните финансови доклади и заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане. Този период би трябвало да бъде продължен до 30 юни. Ще предложим и удължение на периода за заплащане на локални налози и такси с отстъпка, защото той изтича в края на месеца и това е причина за скупчване на доста хора на място “, съобщи финансовият министър.

На бизнесите, които са действително наранени, ще бъде препоръчано да не уволняват хора. Вместо да бъдат освободени от работа, страната през осигурителната система ще поеме този месец и ще заплати 60% от възнаграждението.

Резервите не би трябвало да бъдат изхарчени за месец-два, предизвести Горанов.

През идващите дни и седмици ще преоценим огромните планове, в това число и в областта на защитата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР