Правителството, реши ли да се изнася оръжие за Украйна, БСП

...
Правителството, реши ли да се изнася оръжие за Украйна, БСП
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП напуска правителството, ако коалицията реши да изнася оръжие за Украйна!


Правителството, реши ли да се изнася оръжие за Украйна, Българска социалистическа партия ще го напусне , повтори още един път тя.

Вицепремиерът изрично отхвърли България да изнася оръжия за Украйна през Полша, само че удостовери, че имаме контракти с Чехия, Полша, Англия, Египет, Съединени американски щати, Алжир и доста други страни.

" По мотив спекулациите сега, че действително се изнася оръжие, още веднъж удостоверявам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 страни - всичките са с краен консуматор тези страни. Изнася се оръжие за тези страни, доста преди войната договорите са подписани и преди да пристигна държавното управление. Оттам нататък страната, която го придобива, взема решение какво да прави с тези оръжия. България не може да реализира надзор върху това какво се случва след това ".

При нас няма нито един контракт нито за Украйна, нито за Русия. Стигне ли се до решение на Министерски съвет за подобен експорт - ние напущаме обединението ", акцентира Нинова.

По думите й няма по какъв начин тихомълком да се изнася оръжие зад тила на комисията, която се занимава точно с продажбата на военно-технически средства, тъй като утвърждението минава през доста служби - ДАНС, Военно разузнаване, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и най-после през Министерството на стопанската система.

Вицепремиерът уточни, че към момента няма публична информация за сделките сред Кирил Петков и Зеленски - какви тъкмо украински машини да бъдат ремонтирани в български военни предприятия. " Нека да изчакаме господин Петков, дано да го чуем като си пристигна ", сподели тя.

" Авионамс и ТЕРЕМ са положителни български предприятия. Дали имат потенциал и запас за тъкмо това, което желаят Украйна, ние още не знаем тъкмо какво желаят ", акцентира Нинова.

По мотив изненадващото й посещаване в " Кинтекс " тя уточни: " Не съм отишла в " Кинтекс ", с цел да диря злоупотреби. Това не е моя работа ". Бившият шеф е уволнен, тъй като е взел участие и в частни компании със същия предмет на активност, до момента в който е управлявал " Кинтекс ".

" Освободен е като шеф на " Кинтекс " взе участие в други компании с предмет на активност търговие на оръжие и тъй като е прехвърлял контракти към тези компании. Всичко е в ръцете на господин Гешев и прокуратурата ", загатна тя и съобщи, че способените органи би трябвало да проверяват.

Тя разяснява и проблемите на земеделските производители у нас.

„ Дойдохме в Първенец, освен с цел да чуем на място търговците, само че и да помогнем за решение на проблемите им. От години отстояваме политика в отбрана на родното произвеждане. На фона на растежа на цените и рецесията – би трябвало да мислим в вероятност. Миналата година поддръжката беше близо 29 млн., а в този момент, до този миг е 53 млн. лева като предлагаме в актуализацията да се включат в допълнение 100 млн. лева "

" За нас българското произвеждане е извънредно значимо, изключително с увеличението на цените, в идващите години може би ще има проблем с продоволствието и питателните вериги и в случай че сме държавници, би трябвало занапред да се заложат политика. Предлагаме в актуалицацията на бюджета да се включат спомагателни 100 милиона лв. ", съобщи Корнелия Нинова.

По думите ѝ хората се оплакват от високата за цена на тока, като мярката на държавното управление е да продължи поддръжката за 300 лв. на мегаватчас.

" Бих предложила държавна помощ под формата на торове ", добави вицепремиерът. Голямата ни цел е да подпомогнем българското произвеждане, акцентира тя.

Газ ще подсигуряваме, въпросът е цената, акцентира министърът на стопанската система. Имаме предпочитание да се замрази цената на газа, такава каквато е сега по контракта с „ Газпром”, а разликата от повишаването да се поеме от страната. Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им с оскъшява стоката. Реална мярка би била и нулево Данък добавена стойност върху плодовете и зеленчуците ", акцентира тя.

Според нея спомагателното облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения ще даде доход и ще избави и промишлеността, и селското стопанство.

В отговор на въпроса какво ще е ориста на обединението, в случай че Народното събрание реши да се изнася оръжия за Украйна, Нивова съобщи - дано първа да се види по какъв начин тъкмо ще бъде дефинирано сходно решение.

Не мисля, че се задават избори, изключително в тази обстановка.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР