Правителството реши днес да даде на Бургас правото на собственост

Правителството реши днес да даде на Бургас правото на собственост ...

Бургас получи 9 държавни имота, за да направи туристическа атракция в "Ченгене скеле".Правителството реши днес да даде на Бургас правото на собственост върху девет държавни имота в местността "Рибарско пристанище" (бивша местност "Ченгене скеле"), за да може да се реализира туристически проект на общината, съобщи правителствената информационна служба.

Те са с обща площ от 27 391 кв. м. Върху имотите община Бургас възнамерява да реализира проект "Изграждане на етнографски културно-туристически комплекс", който ще бъде предложен за финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

От сайта на кмета на Бургас Димитър Николов, направен през 2015 година, за да популяризира неговата кандидатура за нов мандат, става ясно, че това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на рибарството. В комплекса ще има автентични едноетажни рибарски постройки.

В тях ще се представят занаятите плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери, изработване на въдици за риболов, сушене на риба. Ще се изгради заведение, предлагащо дегустация на автентични рибарски ястия, с възможност за провеждане на обучение в приготвянето им. Предвижда се кейов фронт за експозиция на автентични рибарски лодки. Част от културно-туристическия комплекс ще са пикник зона и зона за разходки на открито, крайбрежна алея и паркинг.

Община Бургас има намерение да изгради в същата местност и покрита лодкостоянка. Този проект ще се реализира с пари по Програмата за морско дело и рибарство.

Цялостният проект за преобразяване на "Ченгене скеле" предвижда порутените постройки в Ченгене скеле да бъдат заменени от автентични рибарски хижи, а пристанището да бъде ремантирано, като се осигурят допълнителни 110 места за акостиране на рибарски съдове (рибарски лодки и риболовни кораби до 20 м.). В допълнения има идея да се изграден и рибен пазар.

Всичко, което трябва да знаете за:Региони (7434)

Източник: dnevnik.bg