Правителството реши да предостави възможност за депониране на битовите отпадъци,

...
Правителството реши да предостави възможност за депониране на битовите отпадъци,
Коментари Харесай

Битовите отпадъци от регионите Дупница, Благоевград и Бяла ще могат се депонират в съседни регионални системи


Правителството реши да даде опция за депониране на битовите боклуци, формирани от територията на общините, включени в райони за ръководство на отпадъците Дупница, Благоевград и Бяла, до създаване на личните им районни депа, в прилежащи районни системи, отговарящи на нормативните условия. Това решение ще се ползва единствено при положение, че общините не са намерили други решения за законосъобразно отнасяне на отпадъците.

Решението е в сходство със Закона за ръководство на отпадъците и позволява потреблението на до 10 на 100 от оставащия потенциал на районното хранилище, който е в употреба, или плановия потенциал на различен тип районно оборудване за отнасяне на битовите боклуци за потребностите на други райони, когато е налице обоснована и неотложна нужда, обвързвана с осъществяването на Националния проект за ръководство на отпадъците. Използването на депата, на които се позволява депониране за потребностите на други райони, са построени над 50 на 100 със средства, обезпечени от държавния бюджет или от друго национално или интернационално финансиране.

Приемането на решението се постанова поради нуждата от осъществяване на уговорката на България за прекратяване употребата на съществуващите общински депа, неотговарящи на условията на Директива 1999/31 по отношение на депонирането на боклуци. То е подбудено от заплахата от второ неоправдателно правосъдно решение на Съда на Европейския съюз, с което ще бъде наложена имуществена глоба на България.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР