Правителството реши да отмени издаденото в края на 2018 г.

...
Правителството реши да отмени издаденото в края на 2018 г.
Коментари Харесай

Държавата спря план за търсене на злато в Кюстендилско и Пернишко

Правителството реши да анулира издаденото в края на 2018 година позволение за търсене на злато в площта " Злогош ", ситуирана на територията на общините Кюстендил, Трекляно и Земен. То бе предоставено на пловдивската компания " Гекон " ООД, а канадската " Медголд Рисорсиз " демонстрираше интерес да се включи плана при позитивен резултат на изследванията.

Според мнение на Министерството на околната среда и водите изследването на терена може да окаже отрицателно въздействие на подземните води в региона. Детайли за заплахата не се показват, само че се оказва, че към момента няма подписан контракт с " Гекон " за търсенето на злато.

При утвърждението на разрешителното за изследване би обявено, че пловдивската компания ще влага минимум 6.4 млн. лева в дейностите " Гекон " има позволение за търсене и изследване за железни подземни изкопаеми в площта " Голеш ", ситуирана на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге (област София). То е издадено през август 2017 година и е за три години, което значи, че е изтекло. Няма данни срокът му да е удължаван.

Планът на пловдивската компания да търси злато в " Злогош " бе подложен на офанзиви от еколози и деятели в региона на Кюстендил. В края на 2018 година в общинския съвет беше импортирана и специфична декларация против златодобива, която обаче беше отхвърлена.

Така планът става следващото провалило се търсене на злато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР