Правителството разреши по-голям прием в университетските специалности от регулираните професии

...
Правителството разреши по-голям прием в университетските специалности от регулираните професии
Коментари Харесай

Повече пари за хуманитарните специалности, разширяват приема в медицинските

Правителството позволи по-голям банкет в университетските специалности от контролираните специалности и усили финансирането за филантропичните - лингвистика, история и археология, философя и вяра и теология.

То одобри през днешния ден промени разпореждане 64 през днешния ден, които ще повлияят на приема на студенти в специалности от контролираните специалности - медицина, дентална медицина, фармация, архитектура, право в университетите, които занапред стартират такова образование.

Университет с позитивно оценен план от Националната организация за оценяване и акредитация ще може незабавно да стартира банкет на студенти, а не да чака години до приемането на програмната акредитация. В този случай обаче той ще бъде стеснен във връзка с броя студенти, които може да одобри.

С позитивната оценка НАОА дефинира и потенциала, т.е. какъв брой студенти ВУЗ-ът може да приема годишно в даденото направление, в случай че е получил програмна акредитация. Ако е още на стадий позитивна оценка, ще има право да приема 30% от този потенциал.

Например ако потенциалът е 100 бройки, в първата година от приемането на позитивната оценка на плана ще могат да бъдат признати 30 студенти. Втората година ВУЗ-ът ще има право отново на 30%, само че не от цялостния, а от останалия свободен потенциал - т.е. не от 100, а от 70 бройки. Той ще може да одобри 30 студенти и през третата година, само че за четвъртата, в случай че до тогава не е получил цялостната акредитация, ще са му останали 10 места, обясниха от МОН.

Другата смяна е обвързвана с разширение на листата на предпочитаните професионални посоки. Включените в него получават по-голямо финансиране в страната, а презумпцията е, че страната цели да обезпечи по-голям % от издръжката за университетът да понижи таксата за студента и специалността да стане по-привлекателна.

Тук да вземем за пример са педагогическите специалности, в които има сериозен дефицит на млади квалифицирани фрагменти.

С днешната смяна се включва област „ Хуманитарни науки “ – направленията Филология, История и археология, Философия и Религия и теология.

Трета смяна дава опцията министърът на образованието, в съгласие с министъра на опазването на здравето, да предлага на Министерски съвет по-голям банкет на контролираните медицински специалности - медицина, фармация, дентална медицина.

С измененията се основава опция министърът на образованието и науката, в съгласие с министъра на опазването на здравето, да предлага на Министерския съвет при нужда и по-голям банкет в специалности от професионалните посоки „ Обществено здраве “ и „ Здравни грижи “. Така би се решил казусът с дефицита на бройки за медицински сестри, акушерки.

При определянето на план-приема на висшите учебни заведения се дава опция за взимане под внимание на оценките на Националната организация за оценяване и акредитация след обявяване на данните от рейтинговата система, само че не по-късно от 1 януари на съответната година, за която се дефинира приема.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР