Правителството проведе редовното си седмично заседание днес. Ето какво реши кабинетът: Правителството

...
Правителството проведе редовното си седмично заседание днес.
Ето какво реши кабинетът:
Правителството
Коментари Харесай

Кабинетът дава близо 14 млн. лева за изграждане и ремонт на детски градини и училища

Правителството организира постоянното си седмично съвещание през днешния ден.

Ето какво реши кабинетът:

Правителството утвърди Национална тактика за околна среда 2021-2030 година

Министерският съвет одобри решение за одобрение на Национална тактика за околна среда 2021-2030 г. 

Съгласно условията на Закона за запазване на околната среда, Националната тактика за околна среда е създадена за интервал от 10 години и съдържа петгодишен проект за деяние с съответни институционални, организационни и капиталови ограничения, периоди, виновни институции, нужни запаси и източници на финансиране. Тя показва интегрирана визия за политиката по околна среда, като обрисува общата стратегическа рамка за деяние в региона на опазването и ръководството на околната среда.

Стратегията е създадена в поддръжка на хоризонталния темперамент на екологичната политика. Чрез нея се основават поредни връзки с други секторни политики, което ще способства за по-добре координирани дейности в осъществяване на политиката в региона на околната среда и, не на последно място, ще даде положителен облик на страната ни пред интернационалните и европейските сътрудници. 

Националната тактика за околна среда 2021 година - 2030 година е документ, който комбинира политическата визия и цели в региона на околната среда с рамка за съответни дейности за тяхната реализация. Тя обрисува общото схващане за положителна смяна в посоката на бъдещо развиване, като в това време включва характерностите на действен документ за деяние под формата на „ пътна карта “ за реализиране на дефинираните цели и цели.

България ще взе участие в Международното ревю за биохрани „ БИОФАХ 2024 “ в гр. Нюрнберг

Министерският съвет утвърди присъединяване на България в Международното ревю за биохрани „ БИОФАХ 2024 “. То ще се организира в интервала 13 - 16 февруари 2024 година в гр. Нюрнберг, Федерална република Германия. 

Международното ревю „ БИОФАХ “ е едно от най-авторитетните в света конгреси в региона на биохраните. В допълнение на това, присъединяване в ревю от сходен мащаб дава късмет на представителите от родното биологично селско стопанство и хранително-вкусова индустрия да поддържат и основават нови бизнес контакти, което е изключително значимо в интервала на икономическите усложнения, произлизащи от постпандемичната обстановка и усложнената политическа конюнктура, поради спора сред Русия и Украйна. Разходите по подготовката и присъединяване на България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и храните, като се изключи тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ „ Помощ за присъединяване в изложби “.

Министерският съвет утвърди организирането на българско национално присъединяване в 60-ото издание на Венецианско биенале за изкуство през 2024 година

Министерският съвет одобри Решение за присъединяване на Република България в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство във Венеция, Италианската република, от 20 април до 24 ноември 2024 г. 

Биеналето е мултидисциплинарно и повече от 120 години е измежду най-престижните културни институции в международен мащаб. Международната галерия за изкуство се организира през две години и протича по авансово оповестена тематика със обществено значимо обръщение. Заглавието на 60-ото Биенале за изкуство е „ Чужденци на всички места “. Темата е предизвикана от серия произведения, стартирани през 2004 година от родената в Париж и основана в Палермо групова организация Claire Fontainc. Творбите се състоят от неонови статуи в разнообразни цветове, които пресъздават на от ден на ден езици думите „ Чужденци на всички места “. Самата фраза има двойно значение - преди всичко, че където и да отидете и където и да сте, постоянно ще срещате чужденци - те/ние сме на всички места. Второ, че без значение къде се намирате, постоянно, същински и надълбоко в себе си сте чужденец. Художниците постоянно са пътували при най-различни условия - през градове, страни и континенти - събитие, което се е разраснало едвам в края на 20-ти век - по подигравка на ориста интервал, белязан от възходящи ограничавания върху преместването или разселването на хора.

Биеналето през 2024 година ще се концентрира върху художници, които са чужденци, имигранти, емигранти, изгнаници и бежанци - изключително тези, които са се движили сред световния юг и световния север. Самото биенале, като интернационално събитие с многочислени публични участия на разнообразни страни, постоянно е било платформа за излагане па произведения на чужденци от целия свят. По този метод 60-ата Международната художествена галерия във Венеция ще бъде празник на задграничното, далечното, аутсайдерското, както и на коренното население. 

Цели се разпространение на достиженията на актуалното българско изкуство, стимулиране на двустранното съдействие в региона на образните изкуства и подвижността на създателите, одобряване имиджа на България и потреблението на потенциала на страната за реализиране на значими външнополитически цели и цели в региона на културата и образните изкуства.

Одобрен е лист с 27 приоритизирани претенции за приемане на поддръжка по Инструмента на Европейски Съюз за техническа поддръжка

Със свое решение държавното управление утвърди лист с 27 приоритизирани претенции за приемане на поддръжка по линия на Инструмента на Европейския съюз за техническа поддръжка (ИТП) през идната година. 

Искания са свързани с планове в следните области: миграция и отбрана на финансовите ползи на България и Европейски Съюз, пазар на труда, обществена администрация, повишение потенциала на икономическите оператори и професионализация на специалистите по публични поръчки, развиване на платежната система, създаване на устойчива иновационна екосистема, отбрана на персоналните данни, възстановяване на цифрови услуги, цифрова просветеност, обучение, статистика, пазар на зелен водород, отбрана на горския фонд, възстановяване на психологичното здраве и благосъстоянието на децата и младите, справяне с демографските провокации, авторско право, използване на зелени и цифрови финансови принадлежности. След обстоен обзор предложенията са степенувани по значимост в три категории - с висок, междинен и невисок приоритет, и са тествани за съществуване на двойно финансиране. 

Приоритизираните претенции в листата от 2023 година за приемане на поддръжка по ИТП ще подкрепят провеждането на огромни промени, ще допринесат за ефикасното присъединяване на страната в еврозоната и осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност, ще подсигуряват ефикасното адресиране на характерните за страната рекомендации на Съвета на Европейски Съюз, както и продължение провеждането на почнали промени. 

В период до 31 октомври т.г. утвърденият от държавното управление лист ще бъде изпратен до Генерална дирекция „ Реформи “ към Европейската комисия. 

Инструментът за техническа поддръжка, основан с Регламент (ЕС) 2021/240 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 година, е ориентиран към институционалните, административните и структурните промени в страните членки на Европейския съюз, като дава подкрепяне на националните органи за ограничения, посредством които да се реализира увеличение на конкурентоспособността, растежа, заетостта и вложенията.

Одобрено е възобновяване на средства по бюджета на Министерството на финансите за 2023 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди възобновяване на средства в размер на 172 000 000 лева по бюджета на Министерството на финансите за 2023 година Те се възвръщат от сметката за непознати средства по член 4, алинея 3 от Постановление на Министерски съвет № 496 от 2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година

Още 10 млн. лева за образование на деца със специфични потребности и за хранене на възпитаници до 4. клас

Средствата за образование на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности и хранене на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас се усилват с 10 млн. лева от 1 октомври 2023 година, реши държавното управление. 

Финансирането на ресурсното подкрепяне и основаването на условия за приобщаващо обучение се покачва с 20%, като до края на бюджетната година се отпускат още 7 млн. лева С 6 на 100 повече са средствата за групи и деца в специфични детски градини, за възпитаник в особено учебно заведение с нарушено зрение или повреден слух и за възпитаник в център за специфична просветителна поддръжка. Увеличението е в размер на 1 млн. лева Целта е да се подобрят средата и изискванията за спомагателна поддръжка на децата и учениците със СОП. 

С решението на Министерски съвет се покачва и финансирането на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас с 12%, като нарастването е в размер на 2 млн. лева То ще компенсира повишаването на питателните артикули и ще обезпечи опция за всяко - дете и възпитаник в наложителното предучилищно обучение и началния стадий на обучение да получава здравословна храна.

Близо 14 млн. лв. за създаване и ремонт на детски градини и учебни заведения

Правителството утвърди погашение 13 982 290 лева за създаване на нови и реорганизация на съществуващи детски градини и учебни заведения. 

Със средствата ще бъдат финансирани действия по 33 обекта на територията на 26 общини в страната. Проектите се осъществят по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения. 

Целта на програмата е да се усъвършенства материалната база, която подсигурява здравословните и качествени условия на образование в системата на предучилищното и учебното обучение. Тя е ориентирана и към създаване на нови здания, както и уголемение и реорганизация на съществуващи детски ясли, градини и учебни заведения. По този метод ще бъде понижен дефицитът тук-там в тях и ще има опция за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4-годишна възраст. Реализирането на програмата ще сътвори условия и за прекосяване на учебните заведения към едносменен режим на образователния ден.

Одобряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност в размер на 3 220 лева. 

Средствата са нужни за подкрепяне на физическата интензивност, физическото образование, спорт и спортно-туристическа активност на курсантите от Академията на Министерството на вътрешните работи за бюджетната 2023 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правораздаването

Правителството утвърди през днешния ден спомагателни средства за възобновяване на разноски по бюджета на Министерство на правораздаването за 2023 година. 

Средствата са планувани за осъществяване на решения на Европейския съд по правата на индивида, завършили с едностранни заявления на съображение член 3 7 от Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи. 

Съгласно решенията на Министерски съвет на двамата жалбоподатели следва да се изплатят компенсации на обща стойност 391 лв. от бюджета на Министерството на правораздаването. 

Средствата, нужни за погашение на сумите, са планувани в централния бюджет.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството утвърди продажбата на неподвижен парцел, благосъстоятелност на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Имотът се намира на територията на град Добринище, община Банско, област Благоевград.  Продажбата ще се реализира посредством търг с скрито наддаване, с начална цена, не по-ниска от избраната, според условията на Закона за държавната благосъстоятелност и Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност. 

Приходите ще се употребяват за финансиране на годишната стратегия за поддържането и употребата на железопътната инфраструктура.

Кабинетът утвърди също продажбата на неподвижен парцел, благосъстоятелност на Национална компания,,Железопътна инфраструктура “ на територията на град Русе.  Имотът съставлява общежитие, издигнато в аграрен парцел на община Русе, която не демонстрира интерес за придобиването му заради нецелесъобразност. 

Предстои да се извърши търг с скрито наддаване, с начална цена не по-ниска от избраната по Закона за държавната благосъстоятелност и правилника за използването му. Продажбата на парцела ще обезпечи доходи за компанията, които ще бъдат ориентирани към възстановяване на железопътната инфраструктура.

Правителството реши да промени статута на части от парцели, представляващи здания, като ги разгласи за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушието си те да бъдат отстранени от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура " заради неприятното им техническо положение.  Имотите се намират на територията на гр. Бойчиновци и с. Бела. Преобразуването на постройките и премахването им ще разреши реализацията на контракти за планиране и рационализация на тягови подстанции Бойчиновци и Димово и създаване на система за телеуправление и телесигнализация SCADA.

С друго решение държавното управление даде единодушие Съединените американски щати да придобият право на благосъстоятелност върху недвижими парцели в град София за дипломатически жилища. С приемането на посоченото Решение на Министерския съвет Република България извършва уговорките си на приемаща страна по член 21 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Даването на единодушие от страна на българската страна за придобиване от Съединените американски щати на недвижими парцели в град София за дипломатически жилища е оправдано с оглед развиването на дипломатическите връзки и сполучливото съдействие сред двете страни.

Одобрен е план на меморандум за съгласие в областта на защитата

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Република Чехия, Министерството на защитата на Дания, Министерството на защитата на Република Естония, Министерството на защитата на Република Финландия, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на защитата на Унгария, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на националната защита на Република Литва, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министъра на защитата на Кралство Норвегия, Министъра на националната защита на Румъния, Министерството на защитата на Република Словения, Министерството на защитата на Кралство Швеция по отношение на взаимно закупуване на наземни системи за противовъздушна защита в границите на самодейността „ Щит на европейското небе “. 

С одобряването на меморандума за съгласие ще се даде опция Република България да се включи в стратегии за взаимно закупуване, поддържане и потребление на оръжейни системи за наземна противовъздушна защита (GBAD). При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна защита същите ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на „ Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО “ и ще бъдат част от единна системата за ПРО и Противовъздушна отбрана в Европа.

Правителството утвърди отчета от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, извършено на 19 септември

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет.,Общи въпроси “, което се организира на 19 септември 2023 година в Брюксел, Белгия. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. 

Съветът организира полемики по писмото за планове на Европейска комисия за законодателното програмиране, по годишния разговор по отношение на върховенството на правото и по подготовката на съвещанието на Европейския съвет на 26-27 октомври 2023 г. 

Предложенията, направени от държавите-членки по отношение на законодателното програмиране на Европейска комисия, ще бъдат систематизирани от Председателството в писмо до Европейска комисия като принос на Съвета в границите на годишното законодателно програмиране. В този подтекст България и Румъния насочиха мощен апел за разширението на Шенгенското пространство с двете страни членки. 

Държавите членки дадоха висока оценка на годишния разговор по отношение на върховенството на правото и го дефинираха като доста потребен инструмент за продан на положителни практики и поощряване на върховенството на правото. България и Румъния приветстваха решението на Европейска комисия да приключи наблюдението над двете страни в границите на Механизма за съдействие и инспекция.

Съветът разиска плана на анотиран дневен ред на Европейския съвет на 26-27 октомври 2023 година, който се чака да включва следните тематики: средносрочен обзор на МФР, стопанска система и миграция.

По точка „ Други “ Словения, Гърция и България осведомиха за скорошните естествени бедствия на тяхна територия и благодариха за солидарността и оказаната поддръжка.

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), което се организира на 25 септември 2023 година в Брюксел. Ръководител на българската делегация беше заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ивайло Шотев.

В рамките на съвещанието министрите единомислещо утвърдиха мандат за договаряния с Европейския парламент по Законодателния пакет за промишления дизайн. Предложената проверка на европейското законодателство в тази област е ориентирана към неговото осъвременяване. Целта е отчитане на софтуерния прогрес, обезпечаване на успеваемост и досегаемост на закрилата, изключително за самостоятелните дизайнери и дребните и междинните предприятия, повишение на известността на системата и гарантиране на приложимостта и в изискванията на цифровия и зеления преход. 

По време на дебатите министрите разискаха Регламент по отношение на одобрение на вида на моторни транспортни средства и мотори, както и на системи, съставни елементи и обособени механически възли, предопределени за такива транспортни средства, във връзка с техните излъчвания и продължителност на акумулаторната батерия (Евро 7). Предложението е ориентирано към запазване чистотата на въздуха, опазване на интернационалната конкурентоспособност на европейската промишленост и увеличение на броя на по-екологичните коли в Европейски Съюз на налични цени. 

Съветът организира и спор за ролята на инспекциите на конкурентоспособността при правенето на законодателни оферти. Всички участници означиха смисъла на осъществяването на ефикасни инспекции на конкурентоспособността на законодателните оферти. 

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат,,Вътрешни работи “, извършено на 28 септември 2023 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия. В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: външно измерение на миграцията; пакт за миграцията и убежището; последици от Руската експанзия против У крайна; съдействие с Латинска Америка за битка с проведената престъпност и адресиране на трафика на опиати - тематика на работния обяд.

Правителството утвърди отчет за резултатите от присъединяване на България в неофициалната среща на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика “

Министерският съвет утвърди отчет за резултатите от неофициалната среща на Съвета на Европейския съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика “, която се организира на 28-29 септември 2023 година в гр. Мурсия, Испания. 

По време на срещата беше разисквано бъдещето на европейската политика за икономическо, обществено и териториално доближаване след края на програмния интервал 2021-2027 година на фона на икономическите и обществени провокации, пред които е изправен Съюзът. Един от главните въпроси, подложен от Испанското председателство, беше по какъв начин планирането на вложенията и разпределянето на финансовите запаси на Европейски Съюз да бъде по-адаптирано към особеностите на всеки район. България съобщи, че брутният вътрешен артикул на глава от популацията следва да остане главен аршин за разпределение на средствата от Фондовете за доближаване в бъдеще. 

Обект на полемика в границите на съвещанието беше и едновременното използване на сходни принадлежности, като Механизмът за възобновяване и резистентност, който финансира промените в държавите-членки, и фондовете на Кохезионната политика, финансиращи развиването на районите. Участниците се сплотиха към мнението, че са нужни хармонизирани правила, с цел да се допълват инструментите взаимно, както и че е нужно по-нататъшно опростяване на регулаторната рамка за вложенията в доближаване. Българските представители показаха също по този начин, че за ефикасното и координирано използване на европейските политики е належащо плануваните по линия на Европейския учебен срок промени да регистрират действителностите на районите и нужните вложения за тяхното развиване. 

Държавите показаха единогласие, че бъдещата кохезионна политика би трябвало да бъде израз на европейската взаимност, а партньорството с всички заинтригувани страни е основно изискване за сполучлива политика. 

Предстои заключенията от неофициалната среща да бъдат показани за утвърждение от министрите на постоянния Съвет „ Общи въпроси/Кохезия “ в края на ноември 2023 година

Одобрен е план на съглашение сред Европейската капиталова банка и Министерството на нововъведенията и растежа

Министерският съвет одобри Решение, с което упълномощи министъра на нововъведенията и растежа да подписа съглашение с Европейската капиталова банка за правенето на оценка на структурната целенасоченост и успеваемостта на „ Българска банка за развиване “ ЕАД и „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД. Целта е възстановяване на тяхната обща успеваемост, преустановяване на несвойствени за насърчителната банка и за общественото дружество действия и възстановяване на изискванията за осъществяване на поставените от страната стратегически цели и политики. 

Оценката е предоставена на интернационална финансова институция с потвърдена известност и опит в структурирането на сходни действия и преструктурирането на държавни финансови институции, а точно Европейската капиталова банка. 

В резултат от правенето на оценката и последващото актуализиране на новите бизнес проект и тактика за интервала 2024 - 2026 година на двете държавни сдружения ще се усъвършенства активността по ръководството им и напъните по координацията на прилаганите от тях артикули на пазара на финансови принадлежности, като се обезпечи успеваемост и резултатност на прилаганите финансови принадлежности със средства от европейските структурни и капиталови фондове. Също по този начин ще се усъвършенства управляемостта на кредитните експозиции на ББР.

Одобрени са спомагателни средства по бюджета на Министерски съвет

Правителството одобри Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2023 година за финансово застраховане на регионалните администрации на областите Благоевград, Габрово, Добрич, Плевен, Разград и Смолян за 2023 година със средства за личен състав за хонорари на увеличената бройка на заместител регионалните шефове.

Одобрен е проект за внедряване на Интегрирана финансово-информационна система за първостепенните разпоредители с бюджет 

Със свое решение държавното управление утвърди проект за внедряване на Интегрирана финансово­информационна система (ИФИС) за първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет. 

Според целите за дейно ръководство, заложени в програмата за ръководство на държавното управление в раздел „ Електронно и дейно ръководство “, се планува поетапно внедряване на единна счетоводна система за създаване на центрове за споделени услуги в първостепенните разпоредители с бюджет. Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година за унифициране на счетоводните процеси в организациите, чиито бюджети са включени в държавния бюджет, съответните първостепенни разпоредители с бюджет наложително би трябвало да внедрят Интегрирана финансово-информационна система, според утвърден от Министерския съвет проект. 

Системата е основана на главните модулни съставни елементи на SAP S/4HANA, а внедряването й ще докара до унифициране на счетоводните процеси в бюджетните организации, както и до създаване и образуване на центрове за споделени услуги въз основата на звената, виновни за ръководството на финансово-стопанските действия към първостепенните разпоредители с бюджет. Системата SAP S/4HANA сполучливо е внедрена в Министерството на финансите, обхващаща главно всички второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на МФ, както и третостепенните разпоредители с бюджет на Националната организация за приходите и Агенция „ Митници “, също и първостепенната конструкция на Министерския съвет, включително всички четиридесет разпоредители с бюджет по бюджета на Министерски съвет. 

Внедряването на ИФИС ще усъвършенства взаимоотношението на МФ с първостепенните разпоредители с бюджет за настоящото осъществяване на бюджетите им, както и за реализирането на ефикасен и навременен надзор върху разходването на обществени средства. Чрез ИФИС ще се реализира уеднаквяване на счетоводните процеси посредством модерна и изцяло интегрирана система и създаване на административен потенциал, притежаващ еднотипни познания и умения. Ще се реализира минимизиране на разноските на средства по поддръжката и консолидираното на приложните системи, защото ИФИС софтуерно ще бъде основана и обслужвана в осведомителната и информационната инфраструктура на МФ. Ще се реализира документиране и запазване на навременна, точна и достоверна информация за всички осъществявани финансово-счетоводни действия, както и даване на нови способи и средства за разбор на насъбраната информация, обезпечаване на поток от регулярни общоприети информации по детайлни и консолидирани данни.

Компетентната институция за осъществяване на мярката е Министерството на финансите, по тази причина с това решение се разпорежда на министъра на финансите да подписа контракт със систематичния интегратор „ Информационно обслужване “ АД за даване на сложна услуга по систематична интеграция. Необходимите средства за въвеждане на ИФИС се обезпечават в границите на признатите бюджети на съответните първостепенни разпоредители с бюджет, според закона за държавния бюджет за съответната година.

Одобрен е План за 2023 година за осъществяване на Актуализираната национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012 - 2030 г.)

Правителството утвърди План за 2023 година за осъществяване на Актуализираната национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012 - 2030 г.). Документът включва настоящи ограничения за поощряване на раждаемостта посредством основаване на среда, удобна за развъждането и възпитанието на деца, възстановяване на репродуктивното здраве и общото здравословно положение на популацията, понижаване на смъртността. 

Планът съдържа и действия за поощряване на заетостта, понижаване на бедността, адаптиране на обществените системи към демографските промени и остаряването ни популацията, както и за основаване на условия за еднакъв достъп до качествено предучилищно и учебно обучение. Всички ограничения са ориентирани към удобно повлияване на главните демографски индикатори - раждаемост, смъртност и миграции, както и към развиването на качеството на човешките запаси.

Одобрени са промени в Закона за медицинските произведения

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за медицинските произведения. 

С препоръчаните промени са предоставени пълномощия на министъра на опазването на здравето за стартиране на пазара и/или в деяние на произведения без оценено сходство, само когато следва да се отбрани ползата на публичното здраве или сигурността и здравето на пациентите. 

Със законопроекта Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) се дефинира за народен способен орган по използването на два регламента. 

Регламентите дават опция на страните членки да ползват национални разпореждания по отношение на изискванията и реда за осъществяване на дистрибуция на медицински произведения и произведения за ин витро диагностика. 

Основен акцент в двата регламента е повишение на прозрачността посредством по-добър достъп на обществеността, пациентите и медицинските експерти до информация, отбягване на дублирането при даването на информация от икономическите оператори, нотифицираните органи и възложителите на клинични изпитвания към способените органи и назад, улеснение на потока на информация сред страните членки и Комисията. 

С плана се регламентират условия, при които в лечебно заведение могат да се създават и използват единствено от същото лечебно заведение медицински произведения и медицинските произведения за ин витро диагностика, когато за пациентите няма друга опция.

Правителството утвърди позицията на България за постоянното съвещание на Европейския съвет 

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 26 и 27 октомври 2023 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия. 

На съвещанието на Европейския съвет се планува водачите на държавите­членки на Европейски Съюз да обсъдят Украйна, средносрочната проверка на Многогодишната финансова рамка, както и въпроси на стопанската система, миграцията и други. 

Очаква се водачите да обменят отзиви по проверката на Многогодишната финансова рамка (МФР) за интервала 2021-2027 година и Съветът да бъде приканен да продължи работата по въпроса, с оглед реализира на съглашение до края на годината. 

Ще бъде изработен обзор на постигнатия прогрес за повишението на конкурентоспособността на Европа. Предвидено е водачите да проведат стратегическа полемика с фокус върху външното измерение на миграцията. 

В рамките на Европейския съвет се чака да бъде извършена и среща на върха на страните членки от еврозоната в приобщаващ формат.

За ратификация е препоръчано Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за нововъведения

Министерският съвет одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за нововъведения. 

Фондът на НАТО за нововъведения (NAТО Innovation Fund) се основава за да дава вложения в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с дълготрайност на деяние от 15 години. Фондът ще бъде структуриран по този начин, че да обезпечава вложения във високотехнологични стартъпи, които имат капацитет за приложение в сигурността и защитата. 

Размерът на финансовите средства се чака да бъде към 1 милиарда евро за общ интервал от 15 години. Фондът ще може да дава директни вложения в участващите страни. Предвижда се и опция за основаване на обособени суб-фондове, в които да вземат участие няколко заинтригувани съдружника или сътрудници (ЕС, промишленост, страни-партньори). 

Предвид декларирания интерес от страната ни интензивно да взе участие в дейностите по осъществяването на решенията за опазване на софтуерното преимущество на Алианса, присъединяване на страната ни във Фонда на НАТО за нововъведения ще е естествено допълнение към трите тестови центъра към Ускорителя за нововъведенията в отбранителния бранш DIANA.

Министерският съвет утвърди предприемането на дейности по създаване на блок 7 и 8 на АЕЦ  „ Козлодуй “ с технология АР 1000

Министерският съвет утвърди отчет на министъра на енергетиката за предприемане на дейности по създаване на блок 7 и 8 на АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР 1000. Министерският съвет дава единодушие за създаване на блок 8 на АЕЦ „ Козлодуй “ и подрежда да се приготвят нужните процедури и документи.

По отношение на построяването на блок 7, Министерският съвет разпорежда на министъра на енергетиката да провежда нужните процедури по желание на реализатор, предоставящ комплексните услуги по планиране, създаване и въвеждане в употреба. Окончателният контракт с определения реализатор и с доставчика на технологията АР1000 би трябвало да бъде направен при изискванията на закрепена цена и период на осъществяване. 

Министерският съвет разпорежда на министъра на енергетиката да провежда договаряния с финансови институции за обезпечаването на заемен запас, както и да предприеме дейности по увеличението на капитала на „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД с парична вноска до 500 млн. лв. от страна на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД. 

Изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ може сполучливо да размени изведените от употреба блокове от 1 до 4 с обща конфигурирана мощ 1760 MWe и да обезпечи благонадежден източник на базова електрическа енергия. Възможността за работа в така наречен „ маневрен “ режим на новите блокове ще усъвършенства балансирането на националната енергийна система с оглед непостоянния темперамент на силата от възобновими енергийни източници. 

Изграждането на нови мощности на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ е уместно с оглед отличната налична инфраструктура за ръководство на радиоактивни боклуци, физическа отбрана, радиоекологичен мониторинг и спешно реагиране. Площадката разполага и със свободен потенциал за присъединение на нова мощ, както и подготвен висококвалифициран личен състав.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР