Правителството продължава да отчита едни от най-високите бюджетни излишъци, което

...
Правителството продължава да отчита едни от най-високите бюджетни излишъци, което
Коментари Харесай

Миражът за бюджетен излишък

Правителството продължава да регистрира едни от най-високите бюджетни остатъци, което е изцяло предстоящо в предизборна година.

Превишението на приходите над разноските за първото тримесечие е в размер на над 1.8 милиарда лева, а прогнозата на Министерството на финансите сочи остатък от близо 2.7 милиарда лева за интервала януари-април.

Неминуемо данните за осъществяването на бюджета вдъхват доверие по отношение на възстановяване на икономическата интензивност през първото тримесечие на годината, само че крият и някои рискове, главно по линия на забавени разноски.

По-високите данъчни доходи демонстрират раздвижване в стопанската система

Докато приходите от Данък добавена стойност през януари бяха учудващо ниски, то през февруари и март са на рекордно високи равнища, което навежда на мисълта за раздвижване както при потреблението, по този начин и при вложенията. Това се дължи в по-голяма степен на покупко-продажби в страната, до момента в който растежът на приходите от Данък добавена стойност от импорт способства с едвам към 20% към общия растеж. Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на 2019 година ще бъдат оповестени в средата на май, когато ще може да се направи по-точна оценка за икономическата интензивност и нейните мотори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР