Правителството прие решение за назначаване на г-н Хайко Шмидт, гражданин

...
Правителството прие решение за назначаване на г-н Хайко Шмидт, гражданин
Коментари Харесай

Хайко Шмидт става почетен консул на България в Лайпциг

Правителството одобри решение за назначение на господин Хайко Шмидт, жител на Федерална република Германия, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България във Федерална република Германия и за разкриване на консулство на Република България във Федерална Република Германия, ръководено от по този начин назначеното почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище гр. Лайпциг и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Саксония.

Инж. Хайко Шмидт е дълготраен и деен член на управителния съвет на Германо-българския конгрес и член на Германо-българското сдружение в Лайпциг. Последователно поддържа развиването на стопански контакти на локално и районно ниво. През последните 20 години господин Хайко Шмидт развива сполучлив бизнес в България и подкрепя учредяването на бизнес и стопански структури от лични компании в България и в Саксония. Активно взе участие в сдружения с нестопанска цел, с активност, насочена към задълбочаване на двустранните връзки, както и в взаимни планове сред български и немски университети, като обезпечава стипендии и стажове за български студенти в университета в Лайпциг, както и благоприятни условия за следдипломна подготовка на български абитуриенти за задълбочаване на практическия им опит и познания. Говори свободно български език и участва трайно измежду германоезичните бизнесмени в България, както и като подпомагащ установяването на български вложители в Германия, в региона на хранително- вкусовата индустрия, селското стопанство и околната среда. Координатор е на Германската Асоциация за резистентност и ръководство на околната среда, секция България. Подпомага интензивно организационно и финансово активността на българското учебно заведение в гр. Лайпциг.

Правителството смята, че с допълнението на мрежата на почетните консули на Република България на територията на Федерална република Германия с назначението на още един почетен консул, със седалище във федерална провинция Саксония, в която България няма професионално дипломатическо посланичество, ще способства позитивно върху развиването на двустранните връзки в редица области от съвместен интерес.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР