Правителството прие промени в свое Постановление № 129 от 2000

...
Правителството прие промени в свое Постановление № 129 от 2000
Коментари Харесай

Кандидатстването в спортни училища и детски градини се унифицира


Правителството одобри промени в свое Постановление № 129 от 2000 година, с което се дефинират минималните диференцирани размери на паричните средства за физическо образование и спорт, които се обезпечават от държавния бюджет и от бюджетите на общините. Промените влизат в действие от 01.01.2019 година и ще основат по-добри условия за спорт в детските градини, учебните заведения и университетите. Предвижда се да отпадне условието от в този момент настоящите разпореждания не по-малко от 50% от средствата, които получава съответната просветителна институция за физическо образование и спорт, да се разходват за учебно-тренировъчна и/или спортно спортна активност. По този метод просветителните институции, които се затрудняват при обезпечаване на нужните спортни уреди и принадлежности, ще могат да заделят по-висок % от средствата за закупуването им. Тези, които са обезпечили спортните занимания с уреди и принадлежности от личния бюджет, ще могат да насочат предпочитано повече средства за физическо образование и спорт, включително учебно-тренировъчна и/или спортно- спортна активност.

Ще бъдат унифицирани условията за кандидатстване за даване на средства за физическо образование и спорт на детски градини и учебни заведения. Същевременно ще бъде понижена административната тежест посредством отпадане на условието за присъединяване на учебното

настоятелство при правенето на плановете на държавните и общинските учебни заведения, както и на условието за координиране съответно със съответната комисия на общинския съвет на плановете на общинските детски градини и учебни заведения.

Определят се съответни разпореждания по отношение на финансирането на дейностите за общинските детски градини и учебни заведения, като за вносител на плана на разпореждане се дефинира министърът на образованието и науката.

Въвежда се също механизъм на отчетност на разходването на предоставените средства пред публичните препоръки в детските градини и учебните заведения, както и пред студентските препоръки във висшите учебни заведения. Това ще сътвори условия за бистрота и публичен надзор за целесъобразното разходване на финансовите средства.

Промените са в сходство с настоящите разпореждания на Закона за защитата и въоръжените сили и Закона за Министерството на вътрешните работи по отношение на отпадане на наборната военна работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР