Правителството прие промени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване

...
Правителството прие промени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване
Коментари Харесай

България въвежда стандартното зарядно устройство

Правителството одобри промени в Наредбата за значителните условия и оценяване сходството на радиосъоръженията и Наредбата за значителните условия и оценяване на сходството за електромагнитна съгласуемост.

Измененията произтичат главно от Директива (ЕС) 2022/2380, с която се вкарват дълго чаканите условия за общоприетоо зарядно устройство за избрани категории радиосъоръжения. Промените се отнасят до всички мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки за слагане върху ушите или комплекти слушалки, слушалки за слагане в ухото, ръчни конзоли за видеоигри, портативни високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, портативни навигационни системи, преносими компютри и други

Въвеждат се и нови отговорности за производители, вносители и дистрибутори, които ще би трябвало да указват посредством специфична пиктограма дали с новите устройства се продава зарядно устройство или не.

Изискванията на двете наредби се актуализират и в аспекта на продуктите, за които те 1- е се ползват, според влезлия в действие нов европейски Регламент (ЕС) 2018/1139. Осигурява се и използването на няколко други европейски акта във връзка с значителните условия към радиосъоръженията и датите на използването им.

Очакваните резултати от измененията в двете наредби са свързани с улеснение за потребителите, повишение на информираността им, както и с понижаване на отпадъците от електрическо и електронно съоръжение в подтекста на ефикасното потребление на ресурсите и прекосяване към чиста кръгова стопанска система. В допълнение, ще бъдат изпълнени уговорките на България по използването на актове от правото на Европейски Съюз в качеството на страна членка на Европейския съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР