Правителството прие нова Наредба за медицинската експертиза, съобщиха от пресслужбата

...
Правителството прие нова Наредба за медицинската експертиза, съобщиха от пресслужбата
Коментари Харесай

Нова наредба за медицинската експертиза

Правителството одобри нова Наредба за здравната експертиза, оповестиха от пресслужбата на кабинета, написа DARIK.

Причините за решението на Министерския съвет са свързани със правосъдното оборване на настоящата разпоредба, при което съдът е открил нарушаване на административно-производствените правила при изработването им. Отменянето на наредбата частично или в нейната целокупност основава юридически вакуум със обилни неподходящи последствия поради необятния й обсег на приложение.

С новата разпоредба се цели основаването на правна наредба на правилата и критериите на здравната експертиза за установяване на съществуването на краткотрайна или трайна нетрудоспособност и на реда за нейното осъществяване. Това ще обезпечи уеднаквяване на дейностите, свързани с здравната експертиза на територията на цялата страна.

Наредбата се ползва и за да обезпечи избрани права на пациентите - да вземем за пример, правото им на неявяване от работа или обезпечаване на подобаваща работа за полагане на оптимални грижи за здравето до неговото цялостно или оптимално допустимо възобновяване.
 
В същото време, посредством Наредбата се обезпечава непоклатимост и предвидимост на резултатите от нея, което е причина за обмисляне и прогнозиране на всички произлизащи от здравната експертиза последици, в това число обществените придобивки и финансовите компенсации, които са обект на използване на други нормативни документи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР