Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния

...
Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния
Коментари Харесай

Правителството одобри безплатно да се имунизират възрастните хора


Правителството одобри Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

Ежегодните грипни епидемии са приети като един от първостепенните проблеми пред публичното опазване на здравето, както заради високата заболяемост и смъртност, по този начин и заради огромните разноски за домашно и болнично лекуване и забележителното натоварване на цялата здравна система.

Грипът се демонстрира във всички възрастови групи, като рискът от затруднения е най-голям при старите хора, дребните деца и лицата с избрани хронични болести. Статистиката сочи, че към 40 000 души умират прибързано от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 година, като доближава до 90 % от смъртните случаи, най-вече при лица с съпътстващи болести.

В България годишните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Само в регионалните градове всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени главно в границите на 3 - 4 седмици. През тези седмици, междинната заболяемост за страната доближава до над 300 на 10 000 население, което значи, че в интервала на епидемиологичния напредък са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души.

Случаи на грип и обвързваните с него тежки затруднения и гибел могат да бъдат предотвратени чрез използването на съществуващите високоефективни ваксини, които се ползват повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от болесттите от грип. При хората в преклонна възраст имунизацията понижава тежкото протичане и затруднения до 60%, а смъртните случаи с 80%. Ваксинацията е изключително значима за хората с по-висок риск от съществени затруднения, в резултат на заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.

В България имунизационният обсег с грипни ваксини е невисок, като за интервала 2013-2017 година междинният обсег в страната е едвам 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). Тези калкулации са направени въз основата на осъществени продажби, а не на действително приложени дози, които евентуално са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в листата на целесъобразните имунизации в Наредба № 15 от 2005 година за имунизациите в Република България, закупуват се от пациента и се ползват против възнаграждение.

С приемане на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели да се понижи заболяемостта, затрудненията и смъртността от сезонен грип посредством повишение на имунизационния обсег при възрастни на и над 65 година възраст, както и да се увеличи информираността на популацията за риска от грип и обвързваните с него затруднения и методите за предотвратяване.

Основните действия на програмата са ориентирани към обезпечаване с обществени средства на ваксини против сезонен грип за обгръщане на лица от целевата група, създаване на механизми за осъществяване на имунизацията и доклад, повишение равнището на осведоменост на популацията за значимостта на болестта и опциите за профилактика посредством имунизация.

Необходимите средства за осъществяването на Програмата са за сметка на одобрения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Финансирането на разноските за ваксини по програмата ще се прави от Националната здравноосигурителна каса посредством трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР