Правителството прие наредба, с която се определят ясни критерии по

...
Правителството прие наредба, с която се определят ясни критерии по
Коментари Харесай

Регламентират изискванията към хранителните добавки |

Правителството одобри разпоредба, с която се дефинират ясни критерии по повод наличието, производството, спецификациите, представянето или етикетирането на питателните добавки, на които те следва да дават отговор, с цел да се оферират на пазара, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

С решението се основават предпоставки за повишение успеваемостта на контрола върху спазването на условията при продажба на хранителни добавки и ограничение на опциите за систематични нарушавания.

Наредбата е съобразена с настъпилите промени в законодателството на Европейския съюз, както и в националното законодателство, като е обезпечено сходство с въведените със Закона за храните нови условия за регистрация на питателните добавки при стартирането им на пазара в страната и поддържането на обществен указател за тях.

Актуализират се и се доразвиват съществуващите все още национални условия към тези артикули. Прецизират се и оптимално допустимите количества витамини и минерали в питателните добавки.

Доразвиват се и се обвързват наредбите на наредбата по отношение на растителните субстанции, растителните препарати или композиция от тях в питателните добавки, с условията на Наредба № 5 от 2004 година за условията, на които би трябвало да дават отговор билкозаготвителните пунктове и складовете за билки и Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични, и в частност - за възбрана влагането в хранителни добавки на избрани растителни субстанции от растения, посочени в Наредба № 5 и Регламент (ЕО) № 1925/2006, и/или класифицирани като наркотични.

Приемането на наредбата има за съществена цел да усъвършенства информираността на потребителите и опциите за надзор върху сигурността и качеството на предлаганите на пазара хранителни добавки. Чрез ефикасното ѝ прилагане ще се подсигурява по-надежден надзор против подвеждащи практики за илюзия на потребителя и увеличение на каузи на качествените и ефикасни артикули, предлагани на пазара, аргументират се от Министерски съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР