Правителството предлага почти двойно вдигане на таксите за издаване на

...
Правителството предлага почти двойно вдигане на таксите за издаване на
Коментари Харесай

Кабинетът предлага почти двойно по-високи такси за лични карти

Правителството предлага съвсем двойно повдигане на таксите за издаване на персонални карти. Поскъпването става по искане на Министерство на вътрешните работи с аргумента, че се вкарват по-модерни документи за идентичност, които подхождат на европейския правилник. Това се схваща от качени за разискване в държавния портал.
Ако новите такси бъдат признати то лицата сред 14 и 18-годишна възраст ще заплащат 21 лева при досегашните 13 лева за елементарна поръчка. Тези сред 18 и 70-годишна възраст пък ще се бръкнат за 30 лева при сегашните 18 лева Таксите за издаването на персоналните карти при бърза и експресна поръчки надлежно са двойни и тройни.
Новите цени са свързани с бъдещите нови персонални карти с чип, аргументират се от Министерство на вътрешните работи. Тяхното издаване трябваше да стартира от края на 2023 година, само че това по този начин и не се случи. В претекстовете към измененията на таксите  в този момент вътрешният министър Калин Стоянов изяснява, че това към този момент ще е допустимо от май т.г.
Новите персонални документи ще бъдат създавани по напълно нова идея - визия, дизайн, високо равнище на отбрана. На гърба им ще има фотография на притежателя, което е и част от новите отбрани на документа. Новите персонални карти ще имат и чипове от най-ново потомство. На тях ще се съхранява електронната еднаквост.
В момента персоналните карти са с годност 10 години. Ако човек си вади в този момент сходен документ, то той ще има годност да 2034 година От измененията не излиза наяве какво ще става, в случай че човек не желае в този момент карта с чип при приключване на валидността на настоящата му персонална карта, дали ще може да си извади от настоящия тип, дали валидността й ще е до приключване или единствено до 2031 година, дали при избор на карта без чип ще се заплаща по сегашната цена или таксите се усилват за всички карти.
Кабинетът предлага и промени в Правилника за издаване на българските персонални документи. С тях се прокарват предложенията посредством промени в закона за персоналните документи, с които се искаше унищожаване опцията за издаване на безсрочни персонални карти, които сега получават всички български жители над 58 години. Депутатските оферти обаче бяха оттеглени.
Сега обаче измененията се прокарват през правилника. Освен отпадане на безсрочните карти, се предлага опцията за 30-годишна годност на картите за над 70-годишните.
Постановлението ще прави по-лесно подаването на документи в някои случаи. Хората няма да имат обвързване да носят документ от разнообразни институции, където към този момент има обединен електронен указател.
Например при придобиване или губене на българско поданство да няма заявление с данни, които към този момент са въведени в Националния автоматизиран информативен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правораздаването. Също по този начин информацията за засвидетелствуване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната осведомителна система на здравната експертиза. Хората ще носят документи оттова, в случай че не е налична, с цел да употребяват понижената такса за издаване на документ за идентичност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР