Правителството предлага на Народното събрание да се удължи действието на

...
Правителството предлага на Народното събрание да се удължи действието на
Коментари Харесай

Росица Велкова: Предлагаме да отпадне условното блокиране във фискалния резерв на европейските средства и сребърния фонд

Правителството предлага на Народното събрание да се удължи действието на Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Министърът на финансите Росица Велкова посочи, че служебното държавно управление е внесло в Народно събрание план на Закон за държавния бюджет за 2023г. преди месец и той още не е влезнал да бъде прегледан по комисии. Срокът на деяние на удължителния закон завършва на 10 юни и влизаме в една наредба, която е мъчно рестриктивна, че ще се финансират разноските до размера на постъпилите доходи. Това ще сътвори неустановеност измежду жители и бизнеса.

Времето напредва и очаквайки да се образува постоянно държавно управление, през вчерашния ден внесохме в Народно събрание плана на решение, с което регламентира да се правят разноски в период до приемането на Закона за държавния бюджет в съгласно настоящото законодателство и да се събират приходите по настоящото законодателство,каза тя.

Предложението е да одобряват несъмнено приоритизиране на разноските. Следобед е импортиран и план на закон за изменение и допълнение на удължителния закон, с който се трансформира периода му до приемане на закона за държавния бюджет, с цел да може да се финансират системите както до момента.

Предложение има и да отпадне така наречен параграф 15, с който условно са ни блокирани във фискалния запас европейските средства и сребърният фонд. Смисълът на единната сметка да могат да се финансират гъвкаво разноските на страната, а не да се теглят задължения. В момента сме в обстановка, че във фискалния запас имаме 10 милиарда, само че заради това, че условно са блокирани едни средства, които сега на страната не са нужни в този месец да бъде осъществени тези разноски, само че не можем да ги употребяваме и би следвало в такава обстановка да се тегли дълг.

По думите ѝ това не крие никакви опасности, а средствата от сребърния фонд няма да бъдат употребявани.

Гледайте цялото изявление тук:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР