Правителството предлага Людмил Ангелов да бъде удостоен с орден „Св.

...
Правителството предлага Людмил Ангелов да бъде удостоен с орден „Св.
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 30 юни

Правителството предлага Людмил Ангелов да бъде почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие

Министерският съвет реши на съвещанието си през днешния ден да предложи на президента на Република България да издаде декрет за награждаването на Людмил Михайлов Ангелов с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие, за изключително значимите му заслуги за развиването на културата и изкуството. Предложението е на Министерството на културата.

Людмил Михайлов Ангелов е изтъкнат български пианист, знаменит създател и бележит културен деятел. Признат е като един от огромните модерни интерпретатори на Шопен. Негови концерти са записвани и предавани от всички радио и телевизионни канали в България, както и в Полша, Унгария, Испания, Франция, Италия, Англия. Германия, Съединени американски щати, Аржентина и Южна Корея.

Популярен на пет континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти.

Връчването на държавната премия медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие на Людмил Михайлов Ангелов за изключително значимите му заслуги за развиването на културата и изкуството, е израз на висока чест и почитание към неговите изключителни заслуги за развиването на музикалното изкуство и българската просвета.

Националната организация „ Малки български хора “ беше приета за национално представителна организация на хора с увреждания

Правителството призна Сдружение „ Националната организация „ Малки български хора “ за национално представителна организация на хора с увреждания за период от четири години. Сдружението работи интензивно в социална изгода по проблемите на дребните хора в България. Осигурява по-добро съдействие сред гражданското общество и държавното управление, във образуване на политиката за обезпечаване на равни благоприятни условия на хората с увреждания, както и за гарантиране на техните права и ценене на тяхното достолепие.

НЗОК ще има опция да разпорежда действия в региона на осведомителните и информационни технологии на разнообразни реализатори

Министерският съвет одобри Решение за изключването на Националната здравноосигурителна каса от листата на административните органи, които при осъществяване на действия по систематична интеграция ги разпореждат на Националния систематичен интегратор „ Информационно обслужване “ АД.

По този метод активността на НЗОК няма да бъде утежнявана в допълнение и поради динамичността на процесите и характерния темперамент на публичните връзки ще има опция да разпорежда действия в региона на осведомителните и информационни технологии и на други реализатори.

Одобрени са над 12 млн. лева за компенсации на учители и непедагогически експерти

Правителството утвърди спомагателни 12 381 560 лева за компенсации на 1370 педагогичен и 946 непедагогическите експерти за месеците от януари до април 2021 година Средствата се дават за действия по Национална стратегия „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав “. Обезщетенията се изплащат на разнообразни учредения - заради понижаване на числеността на личния състав, при преустановяване на трудови правни отношения или при преструктурирането на мрежата посредством закриване или превръщане на просветителни институции.

Отделно с 203 222 лева ще бъдат финансирани четири общини - Троян, Цар Калоян, Смядово и Свищов. Средствата покриват разноските по включване на четиригодишните деца в наложителното предучилищно обучение.

До момента държавното управление е одобрило финансиране за 52 общини, които сътвориха условия за въвеждане на наложителна предучилищна подготовка и за децата на четири години. Осигуряването на образование и социализация в ранна детска възраст е от значително значение за развиването на основните пълномощия у децата.

Над 2100 докторанти ще получат спомагателни стипендии за 2021 година

Над 2100 постоянни докторанти могат да получат спомагателни стипендии за 2021 година, откакто Министерският съвет отпусна за задачата 4,5 млн. лева Финансирането се обезпечава от средствата за просвета в централния бюджет за 2021 година и ще бъде разпределено сред докторантите от Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия (ССА), Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и 16 държавни висши учебни заведения.

Индивидуална спомагателна стипендия могат да получат позитивно атестираните докторанти до два месеца след привършване на атестацията им. Размерът на годишната стипендия ще бъде приблизително към 600 лева за Университета по архитектура, строителство и геодезия и приблизително към 4260 лева за Българска академия на науките. Сумите се изплащат за броя на месеците, за които докторантите са позитивно атестирани.

Според признатите от кабинета през 2018 година промени на Постановление № 90 на Министерския съвет от 2000 година средствата за спомагателни стипендии се разпределят съразмерно за всяко виеше учебно заведение и научна институция според одобрена формула. Всяка организация създава правила и критерии, по които разпределя получените средства за докторантски стипендии.

Допълнителното финансиране за стипендии, което държавното управление отпуска всяка година на висшите учебни заведения и научните организации, е част от напъните на страната за привличане и задържане на младите учени в страната и за поддръжка за докторантите в реализацията им като качествени преподаватели и откриватели.

Министерският съвет утвърди средства за действия по запазване на околната среда

Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 8 584 747 лв. по бюджета на Министерство на околната среда и водите за 2021 година за потребностите на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС). Средствата ще бъдат употребявани за разплащане на контракти, свързани с осъществяването на план „ Анализи и изследвания на типове и естествени местообитания, предмет на докладване по чл.17 от Директивата на местообитанията и член 12 от Директивата за птиците “, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “.

Допълнителните прехвърляния по бюджета на Министерството се обезпечават за сметка на средствата по сметката на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) постъпили преди 24 юни 2016г., представляващи излишък от приходите от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове от съоръжения посредством търг според Закона за ограничение изменението на климата.

При верификация на осъществените разноски от страна на Управляващ орган на Оперативна стратегия “Околна среда” средствата ще бъдат възобновени на ПУДООС.

Правителството се разпореди с парцели

По решение на държавното управление община Плевен получава правото на благосъстоятелност върху държавен парцел с повърхност 7166 кв. м в гр. Плевен. На мястото ще се построи нова образователна постройка на Основно учебно заведение „ Валери Петров “ - гр. Плевен по Програма „ Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 “. Новата постройка ще даде опция учениците от три учебни заведения да преминат в едносменен режим на образование.

Поради отпаднала нужда, по решение на Министерския съвет от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество се лишава правото на ръководство върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност и се дава на Агенция „ Митници “ за осъществяване на нейните функционалности. Имотът се намира на ул. „ Юлиус Ирасек “ № 4 в гр. Монтана и съставлява независим обект с повърхност 34.32 кв. м на четвъртия етаж в административна постройка.

Предоставя се ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност на Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “. Имотът се намира на ул. „ Кожарска “ № 2 а, регион „ Сердика “ в гр. София и съставлява образователна постройка, употребена за работилници. В в допълнение предоставената материална база академията ще има опция да реалокира всички действия, свързани с театралното и кинопроизводството, както и забележителна част от образованието на студентите за обезпечаване на подобаващи условия.

Правителството даде единодушие за апортиране на движими движимости, благосъстоятелност на „ Холдинг БДЖ “ ЕАД, в капитала на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД. По този метод ще се усили капиталът на „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД със цената на непаричната вноска, представляваща правото на благосъстоятелност върху материалите и аварийните елементи.

Одобрен е план на Рамково съглашение за „ Традуки “

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди план на Рамково съглашение за „ Традуки “ - план за преводи от, на и в границите на Югоизточна Европа.

С решение по т. 20 от Протокол № 72 от съвещание на Министерския съвет от 16 декември 2020 година за одобрение на Рамково съглашение за плана „ Традуки “ по отношение на поддръжка и ходатайство за планове в региона на превода в Югоизточна Европа за интервала 2021 - 2023 година, планът на Рамково съглашение беше утвърден и министърът на културата беше акредитиран да подпише интернационалния контракт.

В Споразумението страните - сътрудници заявяват желанието си да подпишат нова публицистична версия на документа. Новата версия на Рамковото съглашение се отнася главно до актуализирането на наличието на програмата и структурата на ръководство на плана „ Традуки “. Освен страните - сътрудници и финансовите им вноски за присъединяване, актуалният план на Рамково съглашение за „ Традуки “ - план за преводи от, на и в границите на Югоизточна Европа включва изложение на програмните области, организацията на действие на програмата, както и структурата на ръководство на плана.

„ Традуки “ съставлява Европейска мрежа за литература и книги. В множеството европейски страни стратегиите за превод към този момент са неразделна част от националните стратегии и начинания, ориентирани към разпространение и разпространяване на литературата и културата на страните. Европейската мрежа „ Традуки “, основана през 2008 година, излиза отвън тази рамка, избирайки интернационален и многостранен метод, като прибавя наднационални аспекти към поддръжката за преводите и литературата. „ Традуки “ се концентрира върху обмена сред немскоезичната литература и литературата на страните от Югоизточна Европа, както и върху литературния продан в границите на Югоизточна Европа.

От присъединението си към „ Традуки “ до момента България взе участие поредно в пет сесии за кандидатстване и оценяване на планове. Преди присъединението, когато страната ни е единствено участник, а не пълноправен член на програмата, са били подкрепяни спорадично и малцина български планове. Още след първата сесия, в която България взе участие като пълноправен сътрудник, българските кандидатури, както и успеваемостта на плановете ни, се усилват. Това е доказателство за ролята на участието ни в „ Традуки “ и за опцията да участваме равноправно в разискването и оценяването на кандидатурите, чийто резултат е увеличение на броя на утвърдените български планове.

С подписването на Рамковото съглашение за „ Традуки “ - план за преводи от, на и в границите на Югоизточна Европа, Министерство на културата на Република България ще продължи присъединяване си в плана за интервала 1 януари 2021 година - 31 декември 2023 година

Министерският съвет утвърди позицията на Република България по дело С-174/21 пред Съда на Европейския съюз

Министерският съвет утвърди позицията на Република България по дело С- 174/21 пред Съда на Европейския съюз. Делото е формирано въз основа на подадена искова молба пред Съда на Европейски Съюз от Европейската комисия за налагане на имуществени наказания за несъобразяване от страна на България с решението на Съда на Европейски Съюз от 5 април 2017 година по дело С-488/15 за несъблюдение на отговорностите на страната по Директива 2008/50/ЕО по отношение на качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа.

В позицията на страната е предоставена детайлна информация и са изложени причини, доказващи, че България е взела нужните ограничения с оглед вземане предвид е Решението на Съда на Европейски Съюз от 2017 година, респективно със отговорностите си по Директивата, във връзка с агломерациите София, Пловдив, Северна, Югозападна и Югоизточна. Като се базира на данните от измервания за качеството на атмосферния въздух за интервала от 2021 година до 2020 година, България показва, че е налице устойчива и трайна наклонност за непрекъснато понижаване на броя на превишенията на средноденонощната норма на ФПЧ, както и постигането й на територията на все по-голям брой общини. По отношение на средногодишната норма на ФПЧ са изложени данни, доказващи спазването й за 2020 година в агломерации София, Северна, Югозападна и Югоизточна.

Именно значителното възстановяване на качеството на атмосферния въздух през последните години по индикатор ФПЧ във всички зони и агломерации в страната потвърждава, че страната е идентифицирала и ползва подобаващите ограничения, тъй че интервалът на превишаването на пределно допустимите стойности да бъде допустимо най- къс.

България поддържа назначението на двама съдии и двама генерални юристи в Съда на Европейски Съюз от Естония, Хърватия и Испания

България поддържа назначението на двама съдии и двама генерални юристи в Съда на Европейски Съюз от Естония, Хърватия и Испания. Това се показва в българската позиция за съвещанието на непрекъснатите представители на страните членки в Европейски Съюз (КОРЕПЕР II), което ще се организира на 7 юли 2021 година в Брюксел. На съвещанието ще бъдат прегледани предложенията на трите страни.

България поддържа предлагането на Естония за преназначаване на Кюлике Юриме на поста арбитър, на Хърватия - за назначението на Тамара Чапета на поста общоприет юрист, както и две оферти на Испания - за назначението на Мария-Лурд Арастей Сахон на поста арбитър и за преназначаването на Мануел Кампос Санчес-Бордона на поста общоприет юрист. Всички те ще са с мандати до 6 октомври 2027 година

Кабинетът утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Транспорт “ и „ Телекомуникации “), което се организира на 3-ти и 4-ти юни 2021 година в Люксембург.

В бранш „ Транспорт “ беше реализиран общ метод по предложенията за Единно европейско небе (ЕЕН) - пакет от две досиета, целящ промяна в ръководството на въздушното придвижване в Европейски Съюз.

Също по този начин министрите взеха решение за утвърждение на общ метод по предлагането за изменение на Директива 2006/1 по отношение на наети от транспортните оператори транспортни средства без лидер. Те одобриха и общ метод по предложение за изменение на Директива (ЕС) 2017/2397 за преходните ограничения за признание на свидетелства от трети страни.

Транспортните министрите утвърдиха изводи по отношение на слагането на железопътния превоз отпред на интелигентната и устойчива подвижност, както и изводи по отношение на тактиката на Комисията за устойчива и умна подвижност.

В бранш „ Телекомуникации “ министрите регистрираха напредъка по отношение на ограниченията за високо общо равнище на киберсигурност в Съюза.

Проведен бе ориентационен спор по отношение на на практика дейности за реализиране на задачите „ Цифровия компас за 2030 година: Европейският път за цифровото десетилетие “.

Правителството утвърди резултатите от Съвета на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда, извършено на 10 юни 2021 година в Люксембург. В рамките на съвещанието министрите разискаха предлагането за Регламент по отношение на батериите и отпадъчните акумулатори. Дебатът се концентрира върху главните въпроси, изискващи спомагателна работа на политическо и експертно равнище, а точно: избора на правно съображение, схемите за разширена отговорност на производителя, събирането на отпадъчни акумулатори и рестриктивните мерки на рискови субстанции.

Делегациите обмениха отзиви и по отношение на Плана за деяние на Европейски Съюз за нулево замърсяване на въздуха, водата и почвата. Подкрепа получиха интегрираният и пореден метод и потребните взаимоотношения с няколко тактики, показани в границите на Европейската зелена договорка. За страната ни Планът е значима стъпка в напъните за реализиране на нетоксична околна среда, като в същото време е значимо да бъде непокътната конкурентоспособността на стопанската система и да бъдат регистрирани националните обществени и стопански особености.

Съветът утвърди Заключения по отношение на Новата тактика на Европейски Съюз за акомодация към изменението на климата, които обезпечават политически насоки за нейното осъществяване. Беше подчертана ролята на климатичната резистентност в подтекста на икономическото възобновяване от COVID-19.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване”

Министерският съвет одобри решение за одобрение на резултатите от присъединяване на България в съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване”, извършено на 15 юни 2021 година, в гр. Люксембург, Великото херцогство Люксембург.

В рамките на срещата министрите разискаха критериите за издаване, приемане и приложимост на цифровия Коронавирус документ в подтекста на развиването на пандемията в обособените страни. В своите изявления делегациите подчертаваха върху настоящи въпроси, свързани с нуждата от подсилване на публичното доверие към имунизирането посредством ясна и навременна информация, шерването на ваксини с трети страни, както и смисъла на научните мнения при смесването на разнообразни по тип ваксини.

България акцентира значимостта на груповите старания на страните членки при обезпечаването на достъп до ваксини за европейските жители. Основен приоритет следва да остане сигурността, успеваемостта и качеството на имунизациите. Общественият интерес и фискалната резистентност изискват да бъде подложен явен акцент върху действителните потребности на страните, при цялостно ценене на доброволния темперамент на имунизацията.

Одобрена е позицията на страната ни за идните договаряния в Организацията за икономическо сътрудничество и раз за данъчното облагане на цифровата стопанска система

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за договарянията в Приобщаващата рамка по въпросите на BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - стесняване на данъчната основа и прекачване на печалби) към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за намиране на общо решение за провокациите при данъчното облагане на цифровата стопанска система. Решението е по отношение на идното съвещание на Приобщаващата рамка на 1 юли 2021 година

България кардинално поддържа предлагането на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за решение на въпросите за данъчното облагане на цифровата стопанска система, като в позицията са направени и някои бележки по съответните параметри на това предложение, става също по този начин ясно при какви условия страната ни би подкрепила някои от тях.

В позицията е посочено, че нашата страна счита, че новата интернационална данъчна конструкция би трябвало да регистрира икономическите, географските, демографските и геополитическите особености на всяка страна, че минималната данъчна ставка би трябвало да се ползва за интернационалните корпорации с над 750 млн. евро оборот, както и да не се ползва за компании, основани в страна членка с огромен брой служащи.

Правителството одобри план на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на ЗЧРБ

Министерският съвет утвърди план на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), произлизащо от промените и допълненията на признатия ЗЧРБ.

С тези промени се реализира сходство с Директива 2011/98 на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 година за въвеждане на единна процедура за кандидатстване на жители на трети страни за единно позволение за престояване и работа на държава-членка, както и въвеждане на общ набор от права на служащи от трети страни, законно пребиваващи в държава-членка - от подаване на заявление до неговото решение.

Припомняме, че до смяната на ЗЧРБ, действително се подаваха обособени заявки пред два независими административни органа - Агенцията по заетостта и дирекция Миграция-МВР, които надлежно вземаха и независими решения по тези заявки.

Заложената цел на тези промени е повишение на опциите за достъп на работна ръка на българския пазар на труда.

Методология за оценка на качеството в образованието няма, приемането й се отсрочва

с три години

Кабинетът удължи с три години периода за основаване на методология за установяване на просветителните резултати на детските градини и учебните заведения. Чрез нея се планува да се отпускат пари за повишение на качеството на междинното обучение.

Изискването за внасяне на план за методология за оценка на качеството е в действие от преди три години и половина – от 1 януари 2018 година, а крайният период за приемането й е 30 юни 2021 година При встъпването си в служба служебният екип на Министерството на образованието и науката (МОН) обаче откри, че такава методология не е създадена. Съществува непълен опит за методология, който обгръща единствено образованието сред IV и VII клас, а не цялата просветителна система. Не са налични данните, които са нужни за основаване и одобряване на методологията и няма процедура, по която те да се събират. Освен това не са регистрирани правилно основно значими фактори, които мощно въздействат върху резултатите в учебно заведение. Сред тях са да вземем за пример езикът, на който се приказва в фамилията, и просветителното ниво на родителите. Изобщо не е изработен опит да се създаде оценка на качеството в детските градини.

Освен това Законът за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО) изисква методологията да вземе поради оценката от инспектирането, извършено от Националния инспекторат по образованието във всички детски градини и учебни заведения. От октомври 2018 година до юни 2021 година са тествани общо 333 просветителни институции от общо 4151. Данните демонстрират, че при настоящия потенциал и система за работа на инспектората инспекцията на всички учебни заведения и детски градини ще отнеме към 30 години. Очевидно са нужни промени във функционалностите и/или в потенциала на инспектората, което може да докара до изменение в ЗПУО.

Отлагането на методологията с три години ще даде опция да бъде направено всичко належащо, с цел да може финансирането съгласно качеството на просветителната система да се осъществя по верния метод.

Правителството приготвя незабавни ограничения за възстановяване на иновационната среда в България

Основният фокус на икономическата политика в интервала на възобновяване от рецесията подбудена от ковид би трябвало да бъде ориентиран към поощряване на нововъведенията за повишението на конкурентоспособността на българската стопанска система и трансформирането й в стопанска система, основана на знанието и интелигентния напредък.

Осигуряването на удобна среда за осъществяване на нови артикули и пазари и развиване на новаторски предприятия има капацитета да сътвори високотехнологична индустриална база, да изведе стопанската система на нова и по- висока траектория на напредък и да докара до стопански напредък.

През последните 12 години българската стопанска система, подпомагана от Европейски Съюз, пораства, само че със относително ниски темпове и към момента е надалеч от цялостния си капацитет. Основният проблем е, че дълготрайните фактори на конкурентоспособност не престават да са в застой.

Затова българското държавно управление подхваща незабавни ограничения за възстановяване на иновационната среда в България, като разпорежда на министъра на стопанската система да координира политиката в региона на нововъведенията.

Одобрен е Годишният доклад за активността на НЗОК

Министерският съвет утвърди Годишния доклад за активността на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година Отчетът е утвърден от Надзорния съвет на Касата. Съдържа информация за организацията и ръководството на НЗОК и показва детайлно нейната активност през 2020 година

Като фокус на активността на НЗОК през 2020 година в детайли са показани подхванатите дейности, издадените актове и взетите решения по отношение на подписания за първи път тригодишен Национален рамков контракт в региона на медицинските и на денталните действия за интервала 2020 - 2022 година, оповестеното от Народното събрание изключително състояние и последвалата го изключителна епидемиологична конюнктура по отношение на разпространяването на COVID-19.

Анализирана е структурата на извънболничната и болничната здравна помощ в страната, включително типа и размера действия по лечебни заведения и по РЗОК. Извършен е обстоен разбор на потребностите и развиването на здравната активност, като е оценено в безспорни цифри и процентно съответствие реализирането на обособените действия в границите на всяка една от медицинските специалности.

Направени са заключения, съгласно които вследствие на настъпилата епидемиологична конюнктура в страната през 2020 година, при междинните индикатори на съвсем всички регистрирани действия в региона на извънболничната първична, извънболничната профилирана и болничната помощ, включително и диспансерната помощ, се следи спад по отношение на същия регистриран интервал през 2019 година Според доклада понижението на осъществените действия в извънболничната помощ, в това число по профилактика и диспансерно наблюдаване, е причина за бъдещо нарастване на броя на хоспитализациите, което надлежно би нараснало разхода в бюджета на НЗОК за болнична помощ.

В умозаключение е посочено, че през отчетния интервал в изискванията на изключително състояние и изключителна епидемиологична конюнктура структурните звена на НЗОК и РЗОК са изпълнили функционалните си отговорности в сходство с използваното европейско и национално законодателство, съгласно задачата и задачите на НЗОК и нуждата от реализиране на рационално потребление на публичните средства. През месеците на пандемия НЗОК е съумяла да обезпечи обикновено действие на системата, с цел да могат наложително здравноосигурените лица да получат съответна здравна грижа, а медицинския личен състав - успокоение за осъществяване на уговорките си в изключителна обстановка.

Правителството утвърди Годишния доклад за осъществяването на бюджета на НЗОК

Министерският съвет утвърди Годишния доклад за осъществяването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година Отчетът е утвърден от Надзорния съвет на Касата.

Със Закона за бюджета на НЗОК за 2020 година (ЗБНЗОК) са утвърдени доходи и прехвърляния - всичко в размер на 4 744 704,9 хиляди лева

Общият размер на получените от НЗОК доходи и прехвърляния - всичко към 31.12.2020 година възлиза на 4 733 419,7 хиляди лева В съпоставяне със същия интервал на 2019 година се регистрира растеж от 336 892,2 хиляди лева или със 7,7 %, което се дължи главно на нараствания размер на здравноосигурителните доходи през 2020 година

Със ЗБНЗОК за 2020 година за разноски и прехвърляния - всичко са утвърдени средства в размер на 4744 704,9 хиляди лева, които по доклад доближават 4 738 218,1 хиляди лева, или растеж от 6,9 % по отношение на регистрираните през миналата година.

Разходите по ЗБНЗОК за 2020 година са в размер на 4 739 172,7 хиляди лева Към 31.12.2020 година са разходвани 4 733 063,9 хиляди лева, с включени прехвърляния към бюджетни организации. В съпоставяне с 2019 година се регистрира нарастване на разноските с 304 921,5 хиляди лева

Разпределението на регистрираните здравноосигурителни заплащания в размер на 4 585 743, 3 хиляди лева включително предоставени прехвърляния към бюджетни организации, сключили контракти за осъществяване на медицински услуги с НЗОК по типове е следното:

- за първична извънболнична здравна помощ - 277 629,5 хиляди лева, или 22,6 % растеж по отношение на 2019 г.;

- за профилирана извънболнична здравна помощ (вкл. за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 277 999,6 хиляди лева, или 11,1 % растеж по отношение на 2019 г.;

- за дентална помощ - 210 979,3 хиляди лева или 28,2 % растеж по отношение на 2019 г.;

- за медико-диагностична активност - 108 493,5 хиляди лева или 20,9% растеж по отношение на 2019 година

- за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване на територията на страната, за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и за лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии в изискванията на болнична здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги, общо 1 259 853,5 хиляди лева или растеж от 10,1% по отношение на 2019 година

- за медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ - 89 449,6 хиляди лева, или понижение от 15,3 % по отношение на 2019 г.;

- за болнична медицински помощ - изплатени са 2 251 459,7 хиляди лева (в това число 89 477,01 хиляди лева трансфер за ведомствени болници) или 49,1% от всички здравноосигурителни заплащания. Спрямо 2019 година се регистрира нарастване на заплащанията за болнична помощ със 175 899,1 хиляди лева, или с 8,5 %, без значение от общото понижение на размера на регистрираната активност заради епидемиологичната конюнктура.

- други здравноосигурителни заплащания - за здравна помощ, оказана в сходство с разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност - изплатени са 109 878,6 хиляди лева Основната част от регистрираните средства са разходвани за заплащания по искове от други страни за получени на тяхна територия компенсации в натура от ЗОЛ, обезпечени в НЗОК.

Съгласно ЗБНЗОК за 2020 година бюджетът на НЗОК за 2020 година е признат с уравновесено бюджетно салдо.

В резултат на регистрираните към 31.12.2020 година разноски и прехвърляния - всичко в общ размер на 4 738 218,1 хиляди лева, по отношение на регистрираните доходи и прехвърляния - всичко в общ размер на 4 733 419,7 хиляди лева се образува негативно бюджетно салдо за годината в размер на 4 798,4 хиляди лева, финансирано с наличността по сметката на НЗОК към 01.01.2020 година, според чл.48, ал.4 от Закона за обществените финанси.

Държавата ще продължи да изплаща средства на работодателите за опазване на заетостта

до края на юли 2021 година

Работодателите ще получават средства от страната за опазване на заетостта на служащи и чиновници до 31 юли 2021 година Това реши държавното управление с приемането на промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020 година, в което се дефинират изискванията и редът за приемане на средства за опазване на работните места в засегнатите от Ковид-19 стопански действия.

Средства ще продължат да се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск на съображение член 173 а от Кодекса на труда или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността. Те следва да са били в трудово правно отношение с работодателя преди 1 януари 2021 година

Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 година, ще могат да получат от страната 60 на 100 от осигурителния приход на служащите за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за обезщетения, би трябвало да са намалели с не по-малко от 40% по отношение на същия месец на 2019 година В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, поддръжката от страната ще е 50 на 100 от осигурителния приход за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, учредени след 1 юни 2019, ще имат право на средства от 60 на 100 от осигурителния приход на служащите за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, в случай че приходите им от продажби през месеца, за който аплайват за поддръжка, са се намалили с не по-малко от 40% по отношение на средномесечните доходи за 2020 година При състояние, че понижението е с не по-малко от 30%, страната ще ги поддържа с 50 на 100 от осигурителния приход за април 2021 година и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Компаниите, получили средства за опазване на заетостта на служащите и чиновниците от групите по постановлението, са длъжни да изплащат трудово заплащане в размер, не по-малък от размера на осигурителния приход за април 2021 година и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Финансовите средства ще се превеждат на съответния шеф по банков път от Националния застрахователен институт. Постановлението влиза в действие от 1 юни 2021 година

Изменя се държавното решение по отношение на Националния проект за имунизиране против COVID-19

Министерският съвет одобри Решение за изменение на РМС № 896 от 2020 година за приемане на Национален проект за имунизиране против COVID-19 в Република България, изм. и доп. с РМС № 91 от 2021 година, РМС № 144 от 2021 година и РМС № 145 от 2021 година

С плана се предлага да се прекрати активността на Националния имунизационен щаб, основан с РМС № 896 от 2020 година за приемане на Национален проект за имунизиране против COVID-19 в Република България.

Разпоредбата на член 45, алинея 1 от Закона за администрацията дава опция на министъра, при нужда от консултативна помощ от външни специалисти за решение на проблеми от специфичната му подготвеност, да основава препоръки като експертни консултативни звена.

С оглед на това, за подкрепяне на дейностите по имунизиране в страната, се основава съвещателен съвет по ваксини от специалисти с по-широка експертиза и с по- необятна социална представителност, който да подкрепя министъра на опазването на здравето в организирането и провеждането на имунизациите, правенето на социална информация и реализирането на връзка за повишение на доверието във имунизацията и постигането на висок имунизационен обсег в страната.

Одобрено е присъединяване на България в авансово съглашение, което ще се подписа сред Европейска комисия и производителя на медикаменти - Valneva Austria GmbH

Правителството одобри Решение за одобрение присъединяване на Република България в Предварително съглашение за покупка (АРА) за създаването, производството, закупуването и доставката на ваксина против COVID-19 за държавите-членки на Европейски Съюз, което ще се подписа сред Европейската комисия и производителя на медикаменти - Valneva Austria GmbH и Постановление на Министерския съвет за осъществяване на промени на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година оптимални размери на задължения за разноски, които могат да бъдат поети през 2021 година по бюджета на Министерството на здравеопазването. Заявеното от Република България присъединяване във всички съглашения за доставка на ваксини подсигурява на българските жители достъп до цялото портфолио от ваксини, контрактувано от Европейската комисия и производителите на лекарствени артикули.

Одобрени са спомагателни 35 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния в размер на 35 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година

Приемането на плана на Постановление се постанова заради удължeния период на изключителната епидемиологична конюнктура до 31 юли 2021 година и нуждата да се обезпечи резистентност на мярката за даване на спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, директно ангажиран с осъществяване на дейностите, свързани с ограниченията за предварителна защита и битка с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно в допълнение заплащане за медиците на първа линия в размер на 1 000 лв. чисто е една от най-ефективните подхванати ограничения за справяне със обстановката с разпространяването на COVID-19 и съществена причина за задържане на по този начин дефицитните фрагменти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР