Правителството предлага Койчо Русев да бъде удостоен с орден „Стара

...
Правителството предлага Койчо Русев да бъде удостоен с орден „Стара
Коментари Харесай

Вижте какво реши служебният кабинет днес, 1 декември 2021 г.

Правителството предлага Койчо Русев да бъде почетен с медал „ Стара планина “ втора степен

Правителството предлага на президента Румен Радев да издаде декрет за награждаване на Койчо Русев с медал „ Стара планина “ втора степен, за неговия извънреден принос в региона на превоза.
Койчо Русев е роден на 10 октомври 1946 година в с. Зорница, Бургаска област. Завършва Машинно-електротехническия институт София и Висшия стопански институт „ Карл Маркс “. Специализирал е в Академията за национално стопанство и във френския институт „ Марком “.

Целият професионален път на Койчо Русев минава в областта на превоза. Създател е на Националната транспортна камара и „ Български транспортен холдинг “ АД. От 2007 година е ръководител на Управителния съвет на Съюза на организациите в автомобилния превоз. Член е на Българската стопанска камара, Националната транспортна камара и на Държавно- публичната консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата към Министерския съвет, а също и на Съюза на самостоятелните писатели в България.

Русев е притежател на доста награди и оценки, съавтор и създател на книги. Предоставя персонална стипендия на най-хубавия студент от Транспортния факултет на Технически университет - София и обезпечава годишно награди за тримата първенци на випуска.

Защитените детски градини и учебни заведения към този момент са 266

През тази образователна година предпазените просветителни институции се усилват до 266. Седемдесет и осем от тях са детски градини, 26 - елементи от детски градини и 162 са учебни заведения. За тяхното действие през идната бюджетна година са нужни близо 9.8 млн. лева

Министерският съвет одобри през днешния ден Списъка със предпазените просветителни институции за образователната 2021/2022 година, в който се включват четири нови детски градини, четири елементи от детски градини, както и три нови учебни заведения. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет.

Определянето на предпазени детски и просветителни институции цели да увеличи обсега на децата и учениците, както и да понижи броя на прибързано напусналите просветителната система.
Според закона за предпазена детска градина се дефинира тази, която, в случай че бъде закрита, минимум 8 деца в наложителна предучилищна възраст ще пътуват не по-малко от 14 километра или 5 деца в същата възраст ще пътуват не по-малко от 20 километра до най- близката им детска градина или учебно заведение.
За предпазено учебно заведение за учениците от I до VII клас се дефинира учебно заведение, което, в случай че бъде закрито или преобразувано, минимум 10 възпитаници ще пътуват не по-малко от 20 километра до най-близкото учебно заведение.
За предпазено учебно заведение за учениците от VIII до X клас се дефинира учебно заведение, което, в случай че бъде закрито или преобразувано, минимум 15 възпитаници ще пътуват повече от 30 километра, с цел да влязат в клас.

Кабинетът дефинира 971 детски градини и учебни заведения за средищни

Общо 971 детски градини и учебни заведения ще се средищни през образователната 2021/2022 година реши през днешния ден Министерският съвет. От тях детските градини са 192, 44 са елементи от детски градини, а учебните заведения са 735. През актуалната образователна година средищните институции са с 14 повече.

За средищна детска градина се дефинира общинска детска градина или част от нея в друго обитаемо място, в която се образоват минимум 4 деца в наложителна предучилищна възраст от други обитаеми места, в които няма детско заведение и която за тези деца е най-близо. Средищните учебни заведения могат да са държавни или общински. При тях важат съвсем същите условия, само че минималният брой възпитаници би трябвало да е 10.

Чрез средищните детски градини и учебни заведения ще се увеличи обсегът на децата и учениците и ще се понижи делът на прибързано напусналите просветителната система. По данни на районните ръководства на образованието към началото на образователната 2021/2022 година в средищни просветителни институции се образоват 17 822 деца и 176 083 възпитаници. Пътуващите деца в наложителна предучилищна възраст са 2676, а учениците до 16-годишна възраст са 37 309. За тях страната обезпечава средства за превоз.

Одобрена е позицията на шефа за България в Съвета на шефовете на Международната капиталова банка по отношение на присъединението на Република Сърбия към МИБ

Със свое решение Министерският съвет утвърди позицията на шефа за Република България в Съвета на шефовете на Международната капиталова банка (МИБ) по отношение на въпроса за присъединението на Република Сърбия към Банката, който ще бъде разискван и гласуван на идното четвърто съвещание на Съвета на шефовете на МИБ.

Международната капиталова банка е многостранна финансова институция за развиване, в която членуват България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Дейността й е обвързвана с финансиране и съфинансиране на стопански обосновани капиталови планове и стратегии на страните членки, които са с предпочитано значение за развиването и диверсификацията на стопанските системи им, както и други планове, които дават отговор на задачите на банката.

Одобрени са два стратегически документа за ръководството на средствата в Сребърния фонд

Със свое решение държавното управление одобри дълготрайната капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. „ Сребърен фонд “) и средносрочната тактика за вложение на средствата му за интервала 2022-2024 година

Двата документа са утвърдени от Управителния съвет на фонда и плануват опазване на прилагания до момента закостенял метод за ръководство на активите, при съблюдаване на правилата за надеждност, ликвидност и бистрота. По този метод се подсигурява минимизиране на отрицателните резултати и деянията на волатилност на интернационалните финансови пазари. Това подхожда на настоящата пазарна среда и води до отбягване на риска от понижаване средствата на Фонда, което е недопустимо от позиция на главната му функционалност.
Най-добрата опция за вложение на средствата на Сребърния фонд е тяхното складиране в обособена сметка в Българската национална банка или други принадлежности по сметки в нея.

Приетите от Министерския съвет стратегически документа ще бъдат обновени годишно, в сходство с икономическото развиване, пазарните индикатори и измененията в параметрите на държавната пенсионна система, направени в резултат на законови промени.

Утвърдени са обновени годишни планове на сметката за средствата от Европейски Съюз на ДФЗ за 2021 година

Министерският съвет утвърди обновени годишни планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2021 година По този метод ще се обезпечат спомагателни средства и застраховане на заплащанията по Програмата за развиване на селските региони, Програмата за морско дело и риболовство, директните заплащания на повърхност и пазарните ограничения.

Актуализира се цената на услугите, предоставяни от ветеринарните лекари по Програмата за профилактика по животните и зоонозите

Кабинетът одобри промени в цената на услугите предоставяни от ветеринарните лекари при осъществяването на ограниченията в Програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите. По този метод ще бъдат обновени цените на предоставяните услуги по програмата, защото до момента настоящата цена е основана 2016 година и не е била индексирана в последните години.
Това ще способства за гарантиране на здравния статус на отглежданите селскостопански животни и продуктите, добити от тях. Осигурява се и съблюдаване на условията на европейското законодателство в региона на опазване на здравето на животните за осъществяване на стратегии за контрол и ранно разкриване на избрани болести. Обезпечаването на здравния статус на отглежданите селскостопански животни способства за свободната търговия с живи животни и артикули от тях в границите на Европейския съюз.

Общините ще получат в допълнение 2 356 534 лв. за безвъзмезден превоз на децата и учениците

Правителството отпусна в допълнение по бюджетите на общините 2 356 534 лева за 2021 година за компенсиране на безплатния превоз на деца и възпитаници. Средствата за транспорт на децата и учениците са наложителен разход за просветителната системата, с цел да се извърши една от главните ограничения за обезпечаване на еднакъв достъп до качествено обучение на всички деца и възпитаници. Необходимите средства в размер на 2 356 534 лева ще бъдат обезпечени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година.

Кабинетът отпусна близо 2,6 млн. лева по стратегии за развиване на образованието

Близо 2,6 млн. лева отпусна през днешния ден Министерският съвет за финансиране на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието. Средствата се дават като спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2021 година

По-голямата част от финансирането - малко над 1,7 млн. лева, се отпускат по националната стратегия „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното образование”. Те ще се разпределят за два типа действия. 1,2 млн. лева са за внедряване на просветителни електронни запаси, програмен продукт за професионално образование и електронен дневник. С тях ще се финансират 1436 общински учебни заведения, центрове за специфична просветителна поддръжка и за поддръжка за личностно развиване, които желаят да употребяват електронен дневник през образователната 2021/2022 година. Електронните дневници ще бъдат налични през общоприетите браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители.
Близо 86 хиляди лева се отпускат по тази стратегия й за 19 общински гимназии за закупуване на програмен продукт за професионално образование.

Над 432 хиляди лева получават 1295 общински учебни заведения, центрове за поддръжка за личностно развиване и за специфична просветителна поддръжка, поискали средства за интернет съгласуваност. Средствата се отпускат съгласно броя на учениците.

По национална стратегия „ Заедно за всяко дете” се отпускат 23 хиляди лева, с които ще се подкрепят екипите за обсег в 51 общински учебни заведения и 4 детски градини. Средствата са предопределени за финансиране на активността на екипите за обсег, за създаване и използване на комплекс от ограничения за всяко дете и възпитаник, което е отпаднало или застрашено от отпадане от просветителната система.
Близо 710 хиляди лева се отпускат за осем общински учебни заведения за техните екипи, изготвили 27 образователни пособия по общообразователни предмети на непознат език.

118 хиляди лева по програмата „ Обучение за ИТ умения и кариера “ ще бъдат разпределени сред три общински учебни заведения, в които образование ще преминат 119 ученика. 15 учители ще надградят уменията си за създаване на цифрово наличие и за работа в цифрова среда. Допустими сътрудници са висши учебни заведения и браншови или професионални организации на компании от ИТ бранша.

Над 2 млн. лв. за поддръжка на нововъведения и рационализация на учебни заведения

Министерският съвет утвърди в допълнение 2 088 222 лв. за поддръжка на нововъведенията в образованието и за рационализация на материалната база на учебни заведения.
1 682 170 лв. се отпускат по Национална стратегия “Иновации в действие” за разпространение и мултиплициране на положителни нововъведения сред просветителните институции. Всяко новаторско учебно заведение подписва по два контракта с други учебни заведения за взаимна подвижност. Общо 261 общински и 6 частни учебни заведения ще получат по 3710 лв. за осъществяване на взаимни действия. Други 263 общински и 3 частни учебни заведения, които не са новаторски, имат подписан по един контракт. Техните пакети са на стойност 2600 лв.. Съвместната работа сред учебните заведения спомага за продан на положителни практики и хрумвания за провокиране на нововъведенията в просветителния развой.
Кабинетът утвърди 406 052 лв. по националната стратегия „ Професионално обучение и образование “. Средствата се дават за 14 общински професионални гимназии и междинни учебни заведения за дефинитивни заплащания по планове за ремонт. С модернизирането на постройките учениците ще имат опция да работят с най-новото техническо съоръжение и да придобият професионални компетентности в действителни трудови условия.

160 учебни заведения с спомагателни средства за образование на възпитаници в предпазени специалности

160 общински учебни заведения ще получат спомагателни 718 449 лв. за образование на възпитаници в предпазени специалности или в такива, в които се чака дефицит на фрагменти на пазара на труда. Това решение утвърди през днешния ден Министерският съвет.
Средствата се отпускат за общо 3749 осмокласници, които учат в 187 паралелки. Парите са изчислени за интервала от началото на образователната година до края на 2021 година
Допълнителното финансиране се разпределя по бюджетите на общините за актуалната календарна година. Със средствата ще се обезпечи нужният финансов запас за подготовка на експерти, нужни за локалната, районната и националната стопанска система в дълготраен проект.

Над 6 млн. лв. за ремонт и създаване на детски градини и образователни корпуси

Министерският съвет утвърди 6 058 630 лв. за продължение, реорганизация и създаване на нови здания на детски градини и образователни корпуси в учебни заведения. Средствата ще бъдат разпределени за 31 учебни заведения и детски градини.
Общо 21 общини ще получат 6 051 121 лв. за финансиране на действия в общински учебни заведения и детски градини. Останалите 7509 лв. са за възстановяване материалната среда на Неврокопската професионална гимназия „ Димитър Талев “ в община Гоце Делчев.
С утвърдените през днешния ден средства ще се обезпечат действия по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година Чрез нея се усъвършенства материалната база в просветителните институции и се подсигуряват здравословни и качествени условия на образование. Успоредно е това се работи за намаляването на дефицита на свободни места в яслите и детските градини и сполучливото включване на четиригодишните в системата на предучилищното обучение. Изграждането на нови образователни здания и корпуси ще спомага и за организирането на едносменен режим на образование в учебно заведение.

Министерски съвет утвърди спомагателни разноски за Политика в региона на осъществяване на наказванията

Министерският съвет утвърди през днешния ден вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на правораздаването за 2021 година
След осъществен в Министерството на правораздаването разбор на осъществяването на бюджета се откри, че се чака дефицит на разноски за личен състав на одобрените разноски по бюджетна стратегия „ Затвори - изолираност на правонарушителите “ и бюджетна стратегия „ Следствени арести и пробация “, по „ Политиката в региона на осъществяването на наказванията “.
В тази връзка е належащо да бъдат обезпечени в допълнение разноски над плануваните за 2021 година в размер общо на 3 756 000 лева Тези разноски ще бъдат обезпечени за сметка на понижение на плануваните разноски за личен състав по бюджетните стратегии „ Правна рамка за действието на правосъдната власт “, „ Регистри “ и „ Охрана на правосъдната власт “ в границите на „ Политиката в региона на правораздаването “ и на плануваните разноски за личен състав по бюджетна стратегия „ Администрация “.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Мездра за период от 10 години. Предмет на решението е единична археологическа недвижима културна полезност с категория „ национално значение “ - „ Антична и средновековна цитадела Калето “, залежи се в област Враца, община Мездра дружно с териториалния обсег на недвижимата културна полезност, представляващ аграрен парцел с повърхност 2 560 кв. м. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей - Враца.

Министерският съвет одобри също Решение за предоставяне на единодушие за продажба на обособена част - недвижими парцели, благосъстоятелност на МБАЛ " РАХИЛА АНГЕЛОВА " АД, гр. Перник. Лечебното заведение е комерсиално сдружение със смесено държавно и общинско присъединяване в капитала, като правата на страната се упражняват от министъра на опазването на здравето. Обособената част от лечебното заведение включва постройка, находяща се в гр. Перник, кв. „ Драгановец “, със застроена повърхност от 294 кв. м, с предопределение - хангар, хранилище, гараж, и постройка в гр. Перник, кв. ’’Драгановец “, със застроена повърхност от 62 кв. м, с предопределение - административна, делова постройка. Имотите не се употребяват за активността на сдружението и са с отпаднала нужда за лечебното заведение. Същевременно генерират разноски, заради което управлението на лечебното заведение е декларирало предпочитание за освобождение от недвижимите парцели посредством продажба. Паричният запас, получен от продажбата на парцелите, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство със ЗЛЗ и ЗПСК.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност, за реализация на Подобект 26 „ Пътен прелез на км 220+220 “ в землището на с. Церковски, община Карнобат. Той включва създаване на пътен надлез на км 222+187 от Позиция 2 „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас “ от Проект „ Рехабилитация на железопътен сектор Пловдив - Бургас “, Фаза 2 “. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица, на засегнатите парцели, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Одобрена е позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което ще се състои на 6 декември 2021 година в Брюксел. В рамките на съвещанието са планувани два ориентационни дебата - „ Европейски учебен срок 2022 г.” и „ Към Европа на равенството “.
В дневния ред е включено договаряне на общ метод сред страните членки по Предложението за Директива по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз и по Предложението за Директива на Европейския парламент и на Съвета за подсилване на използването на правилото за равно възнаграждение на дамите и мъжете за еднакъв труд или за труд с равна стойност посредством бистрота в заплащането и механизми за надзор на използването.
По време на форума България ще поддържа Заключения на Съвета по отношение на устойчивата работа през целия живот и по тематиката за въздействието на изкуствения разсъдък върху равенството сред половете на пазара на труда.

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянно съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика”, част „ Енергетика”, което ще се организира на 2 декември 2021 година, в Брюксел, Кралство Белгия.

По време на съвещанието се чака да бъде показан отчет за напредъка на полемиките по всички законодателни оферти от пакета на Европейска комисия „ Подготвени за задачата 55”, както и да се организира политически спор по предложенията за Директива 2012/27/ЕС по отношение на енергийната успеваемост (преработена) и изменението на Директива (ЕС) 2018/2001 по отношение на поощряване на потреблението на сила от възобновими източници, с оглед осъществяване на упоритостта на новата цел за климата до 2030 година

В рамките на съвещанието се възнамерява обмяна на отзиви по оповестените два отчета на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (ACER), в това число Годишен отчет за 2020 година за мониторинг на пазарите на електрическа енергия и природен газ и Предварителна оценка за действието на енергийния пазар на едро на Европейски Съюз, в подтекста на актуалната неустойчивост и повишени цени на пазарите на енергийните носители. Председателството се чака да показа информация по развиването на полемиките по предлагането за изменение на Регламента за трансевропейската енергийна инфраструктура. Европейска комисия ще осведоми за последните развития в региона на външните енергийни връзки на Европейски Съюз, както и за Доклада за положението на Енергийния съюз.

С позицията българската страна приема анализите в показания отчет за напредъка по законодателните оферти от пакета на Европейска комисия „ Подготвени за задачата 55” и по-конкретно по отношение на предложенията за изменение на Директивата по отношение на поощряване на потреблението на сила от възобновими източници и за преправяне на Директивата по отношение на енергийната успеваемост. За нас е значимо преходът към нисковъглеродна, ресурсно-ефективна и устойчива стопанска система, в комбиниране с нови благоприятни условия за стопански напредък, претовареност и вложения, да бъде сбъднат поетапно и по разходоефективен метод, при обезпечаване на обществена отбрана на уязвимите консуматори и потреблението на всички енергийни технологии с потвърден принос за реализиране на климатичните цели на Европейски Съюз.
Приветстваме оповестената от АСЕР предварителна оценка по отношение на високите енергийни цени в Европейски Съюз, както и навременното показване на Годишния отчет с резултатите от мониторинга на вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ за 2020 година
Значителната динамичност на цените на силата и енергоносителите с наклонност за трайно завишаване в Европа в последните месеци съставлява съществено предизвикателство, като оказва все по-видим негативен обществен и стопански резултат върху бизнеса, в частност промишлеността и семействата в Европейски Съюз.

Осигурява се кадрови запас за опазването и поддръжката на мощности за военновременна активност в активите на МТИТС

Правителството добави свое Постановление № 66/1996 година за кадрово обезпечаване на някои действия в бюджетните организации. С направените промени отпада ограничаването за броя назначени лица за осъществяване на дейностите по приемане, запазване и запазване на мощности за военновременна активност, предоставени на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.
С Решение № 590 на Министерския съвет от 2021 година, военновременните мощности са оповестени за движими движимости - частна държавна благосъстоятелност и дружно с парцелите - обществена държавна благосъстоятелност, са предоставени за ръководство на МТИТС. За осъществяване на процеса по приемане, оценка и ръководство на активите ще е належащо назначението на материално виновни лица и механически чиновници към МТИТС за период до привършване на посочените действия.
По този метод се обезпечава опазването и поддръжката на имуществото до даването му на организации и структури, за които то съставлява интерес.

Правителството утвърди план на Споразумение за продан на информация сред институциите при осъществяване на задачи по море

Министерският съвет утвърди план на Споразумение за съдействие за общата среда за продан на информация (Споразумение CISE), като основа за водене на договаряния.
Европейската комисия създаде самодейност CISE, с цел да усъвършенства оперативната съгласуемост сред системите за наблюдаване на страните членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Така всички заинтригувани институции от другите браншове ще имат достъп до нужната им информация, когато извършват задачи по море.
Споразумението CISE има за цел да реализира дейно схващане на всички действия, осъществявани в морето, които биха могли да окажат влияние върху сигурността, сигурността, стопанската система или околната среда на Европейския съюз и неговите страни членки.
Седем разнообразни функционалности, наричани още потребителски браншове са избрани като имащи отношение към CISE: морска сигурност (включително търсене и спасяване), морска сигурност и попречване на замърсяване, породено от кораби; надзор на рибарството; подготвеност и реакция при замърсяване на морската среда; митнически контрол; граничен контрол; общо правоприлагане; защита.

Одобрен е отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), извършено на 9 ноември 2021 година.
В рамките на срещата Европейската комисия (ЕК) показа законодателния пакет по отношение на използването на промените „ Базел III “ в регулаторната рамка на Европейски Съюз.
Комисията показа и настоящото положение на осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност, на интервенциите за набиране на средства за инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “, както и проектите си за погасяване на заемите.
По време на срещата Европейска комисия показа две известия. Едното е с акцент върху стопанската система на Европейски Съюз след COVID-19 и последствията за икономическото ръководство. А другото е на тематика: „ Справяне с възходящите цени на енергийните артикули: инструментариум за деяние и поддръжка “.
Министрите утвърдиха изводи на Съвета по отношение на бъдещето на Европейския учебен срок в подтекста на Механизма за възобновяване и резистентност, както и заключенията за 2021 година за статистиката на Европейски Съюз.
Европейската счете палата показа годишния си отчет за осъществяването на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2020 година

Одобрен е отчетът с резултатите от съвещанието на Съвет ЕКОФИН във формат „ Бюджет “

Правителството утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) във формат „ Бюджет “, което се организира на 12 ноември 2021 година в Брюксел, Белгия.
По време на срещата, в която от българска страна взе участие заместник-министърът на финансите Ивайло Христов, страните членки дадоха мандат на Словенското председателство на Съвета за договаряния с Европейския парламент по плана за бюджет на Европейския съюз за 2022 година Преговорите се организираха в границите на съвещанието на Помирителния комитет, което се състоя в същия ден. След дълги диспути двете институции не съумяха да реализират единодушие по общия бюджет на Европейски Съюз за 2022 година.
Затова договарянията продължиха на 15 ноември, когато Европейската комисия показа трето компромисно предложение за реализиране на съглашение за общ бюджет, което беше реализирано сред двата бюджетни органа минути преди да изтече срокът на помирителния интервал.
Съветът ЕКОФИН официално утвърди общия бюджет за 2022 година на 23 ноември, а Европейският парламент го гласоподава на пленарната си сесия на 24 ноември 2021 година.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициална видеоконференция на министрите на туризма на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в неофициална видеоконференция на министрите на туризма на Европейски Съюз, извършена в интервала 16-17 ноември 2021 година в границите на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Основната тематика на полемика касаеше обзор на работната версия на документа „ Път на прехода в туризма “ към по-устойчива, безвредна и зелена екосистема на туризма.

Във видеоконференцията присъединяване взеха и господин Тиери Бретон, комисар на Европейски Съюз за вътрешен пазар, както и генералният секретар на Световната организация по туризъм на Организация на обединените нации господин Зураб Пололикашвили.
Господин Бретон посочи обстоятелството, че възобновяване на туризма като промишленост е в директна корелация с процеса на предварителна защита и предотвратяване от болестта от Covid-19.

Генералният секретар на СОТ господин Пололикашвили посочи значимостта на действието на туризма в нова, усъвършенствана екосистема. Той уточни, че е от значително значение да се актуализират стратегическите документи в бранша, с цел да бъде сполучливо сбъднат преходът на промишлеността.
Министрите разгледаха значими аспекти в туризма като даване на благоприятни условия за безвредно пътешестване, интеграция на фрагментите в бранша и тяхното образование в посока придобиване на цифрови умения. Те предложиха да се подхващат по-решителни ограничения в областта на зеления преход на туристическата промишленост. Подкрепата на дребните и междинните предприятия в бранша също беше тематика на полемика по време на видеоконференцията.

България изрази позиция, че секторът на туризма е в развой на доста сериозна промяна, подбудена от навлизането на цифровите технологии, изкуствения разсъдък, както и други процеси, които са настоящи в изискванията на пандемията от Covid 19. Разработеният документ „ Път на прехода в туризма “ отразява вярната посока за създаването на дълготрайна Европейска туристическа стратегия с небосвод 2030 - 2050 година, която е в унисон е упоритостите за зелен и цифров преход.
Участващите в събитието министри и чиновници на отрасловите туристически администрации на държавите-членки не показаха окончателно мнение във връзка с плановата версия на документа „ Път на прехода в туризма “.

Установено е несъблюдение на изискванията за влизане в действие на концесионния контракт
за находище „ Крушата-1”

Условията за влизане в действие на концесионния контракт за находище „ Крушата-1” не са изпълнени и договорът не поражда правно деяние. Това установи със свое решение Министерският съвет.
Находище „ Крушата-1” е ситуирано в землището на с. Мусомища, община Гоце Делчев. Концесионният контракт за рандеман на пясък от него за период от 35 години е подписан с „ РИД " ЕООД на 15 ноември 2012 година В решението на Министерски съвет тогава са избрани следните условия за влизане в действие на контракта: съществуване на влезнало в действие решение по Оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съгласуемост с предмета и задачите на запазване в предпазените зони, както и даване на банкова гаранция. Към момента тези условия не са изпълнени.

Министерски съвет утвърди спомагателни прехвърляния за покриване на неизпълнението на приходите по бюджета на правосъдната власт

Министерският съвет утвърди през днешния ден спомагателни прехвърляния в размер до 11 500 000 лв. по бюджета на правосъдната власт за 2021 година за покриване на неизпълнението на приходите по бюджета на правосъдната власт за 2021г. Съгласно Закона за правосъдната власт неизпълнението на приходите по бюджета на правосъдната власт за съответната година е за сметка на неизползвани наличия от миналата година и спомагателна дотация от централния бюджет.

Приет е Годишният отчет за положението на здравето на жителите и осъществяването на Националната здравна тактика

Със свое Решение Министерският съвет одобри за сведение Годишния отчет за 2020 година за положението на здравето на жителите и осъществяването на Националната здравна тактика 2020.
Документът показва положението и трендовете в динамичността на главните индикатори, характеризиращи публичното здраве. Продължава наклонността за понижение на детската смъртност, като през 2020 година се отбелязва най-ниското равнище в история на демографската статистика в България - 5.1 на 1 000 живородени деца (при 5.6 през 2019 г.). Благоприятни трендове се откриват и по повод индикаторите за неонатална и постнеонатална детска смъртност, които също понижават. През 2020 година се регистрира понижение в заболеваемостта от злокачествени новообразувания (399.3 на 100 хиляди, по отношение на 434.9 на 100 хиляди за 2019 г.). Най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи (94.6 на 100 хил.), рак на млечната жлеза при дамите (84.6 на 100 хил.) и рак на мъжките полови органи (76 на 100 хил.). България към момента е с доста по-ниски стойности по този индикатор в съпоставяне със страните от Европейски Съюз, където заболяемостта от злокачествени новообразувания е приблизително 572.9 на 100 хиляди

Продължават отрицателните промени във възрастовата конструкция на популацията и демографското остаряване - проблем, присъщ и за другите страни членки на Европейски Съюз. Запазва се наклонността за понижаване на раждаемостта - коефициентът на общата раждаемост е 8.5 на 1000, при 8.8 за 2019 година, като индикаторът се приближава до равнището в множеството европейски страни (9.1 на 1000). България продължава да е с висок коефициентът на общата смъртност, който през 2020 година е 18 на 1 000 души, при междинен индикатор за Европейски Съюз 11.6 на 1000. Към съществуващите съществени аргументи за високата смъртност, през 2020 година се регистрира и смъртността по причина COVID-19.

В отчета са показани и дейностите по запазване на публичното здраве, държавния здравен надзор и осъществяването на имунизационния календар. Разгледани са рисковите фактори тютюнопушене, приложимост на алкохол, нездравословно хранене и понижена двигателна интензивност, обвързани със заболеваемостта и смъртността от хронични незаразни заболявания. Представени са данни за финансирането на здравните действия, човешките запаси в системата, активността на лечебните заведения, фармацевтичния бранш и лекарствената политика.
В отчета е показан и доклад за осъществяването на Национална здравна тактика 2020.

Одобрени са спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година в размер на 61 011 200 лева
Приемането на плана на Постановление се постанова заради идното удължение на периода на изключителната епидемиологична конюнктура до 31.03.2022 година и нуждата да се обезпечи резистентност на мярката за даване на спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, директно ангажиран с осъществяване на дейностите, свързани с ограниченията за предварителна защита и битка с COVID-19.
Осигуряването на ежемесечно в допълнение заплащане за медиците на първа линия в размер на 1 000 лева чисто е ефикасна и устойчива мярка за справяне със обстановката с разпространяването на COVID-19 и значителен фактор за мотивация на медицинските фрагменти.

Прието е решение по отношение на Проект „ 3PL31002-Ремонт на резервоари за предпазване на горива “ във военно формирование 42700 - Сливен

На съображение член 81, алинея 6 от Закона за запазване на околната среда и член 6, т. 23 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, по обосновано предложение на министъра на околната среда и водите и министъра на защитата, Министерският съвет одобри решение да не се прави оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за капиталово предложение на Проект „ 3PL31002-Ремонт на резервоари за предпазване на горива “ във военно формирование 42700 - Сливен, за създаване на уреди за възстановяване на работните процедури при превозване, приемане и запазване на авиационно гориво JET Al на територията на страната и придобиване на качества за страната и Алианса - за задачите на националната защита и тази на НАТО.
Изпълнението на решението на Министерския съвет ще способства за сполучлива реализация на плана, обвързван с обезпечаване на обезпечаване на надеждно предпазване и култивиране на товари с жп и авто превоз, надеждна отбрана от външни фактори, непрекъснат надзор на качественото и количественото положение на съхраняваните горива, висока екологична отбрана на прилежащите региони, надеждна отбрана на популацията и околната среда, най-малък риск от повреди, опция за дълготрайно предпазване на гориво.

Одобрена е българската позиция за Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Телекомуникации “), на 3 декември 2021 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
На съвещанието ще бъде прегледан общият метод по предлагането за Директива по отношение на ограничения за високо общо равнище на киберсигурност в Съюза, както и отчетите за напредъка по предложенията за Регламент за установяване на хармонизирани правила по отношение на изкуствения разсъдък (Акт за изкуствения интелект), Регламент по отношение на рамката за европейска цифрова еднаквост и Решение по отношение на пътя към цифровото десетилетие.
Предвижда се министрите да обсъдят цифровите права и правила, като основа за общото отстояване на цифровата еднаквост на Европейски Съюз на международно равнище и за популяризирането на достиженията на демократичните
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР