Правителството предлага Българската агенция за инвестициите да се влее в

...
Правителството предлага Българската агенция за инвестициите да се влее в
Коментари Харесай

Приватизационната агенция става за публичните предприятия

Правителството предлага Българската организация за вложенията да се влее в Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор и да се създаве Агенция за обществените предприятия и вложенията, която да дефинира държавната политика в сдруженията с найд 50 % обществена благосъстоятелност. Това планува законопроект за обществените предприятия, оповестен за публично разискване от държавното управление.

Така досегашната Агеция за приватизация, който в последните години осъществя минимални доходи от продажби на държавни активи и активността ѝ е съсредоточена съществена към следприватизационния надзор, ще проидбоие нови функционалности, към към този момент регламентирания ѝ надзор върху концесионирането, където обаче към момента няма основна активност.

Предвижда се бъдещата Агенция за обществените предприятия и вложения да взема решение по какъв начин страната да ръководи и печели по-добре от сдруженията, в които има над 50%. Отрасловите министри към момента ще имат главната дума за развиването и ръководството на тези предпирятия, само че новото звено ще ги подкрепя в създаването на бизнес стратегиите на сдруженията и ще следи за техните назначения в управата на компаниите. За задачите на подбора, номинирането и назначението на шефове и бордовете на държавните предприятия ще се създаде специфична методика, планува законопоректът.

Новата организация също по този начин ще управлява непосредствено активността на пубрличните сдружения и ще показва пред общественоста систематизиран годишен отчет за работата им. Ще разгласява и настояща информация и доклади за активността на обществените предприятия, включително финансова и нефинансова информация за предприятията;

На държавните предприятия към този момент ще се слагат съответни цацели за осъществяване през годината и най-после новата организация ще прави оценка дали те са изпълнени. „ Това ще разреши усилването и хармонизирането на стандартите за обявяване на финансова и нефинансова информация в целия бранш на обществените предприятия и ще се усъвършенства качеството и надеждността на корпоративната отчетност. Освен това, по този метод се подсигурява съпоставимостта на осъществяваното оценяване на осъществяването на обществените предприятия, без значение от това, кой орган, упражнява правата на страната в капитала им. Обобщеният отчет се оповестява на електронната страница на организацията “, написа в претекстовете на законопроекта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР