Правителството получи от Народното събрание мандат да обсъди и предложи

...
Правителството получи от Народното събрание мандат да обсъди и предложи
Коментари Харесай

След решението на парламента: Каква точно подкрепа ще предостави България на Украйна

Правителството получи от Народното събрание мандат да разиска и предложи ограничения, свързани с войната в Украйна. Сред тях е и ремонт на украинска военна техника - нещо, което бе контрактувано сред премиера Кирил Петков и Володимир Зеленски по време на визитата на българската делегация в Украйна. По-късно това бе дефинирано и в писмо с претенции, импортирано публично от украинския дипломат у нас.

За изпращане на оръжие в гласуваното предложение не се загатва нищо.


В Народното събрание бяха импортирани три оферти - на " Демократична България ", на ГЕРБ-СДС и на " Продължаваме промяната ". Първите две бяха отхвърлени. Някои депутати не скриха, че желаят помощта да има и оръжейно измерение, само че в последна сметка склониха да гласоподават " за " с претекста, че поддържат участието на Украйна в Европейски Съюз, както и продължение на филантропичната помощ за страната и бягащите от нея бежанци.

Окончателните текстове дават мандат на държавното управление в две съществени посоки. Първото - да задвижи повсеместен пакет от ограничения за превъзмогване на следствията от наложените наказания, енергийната и продоволствената сигурност на България. И второто - да окаже филантропична, финансова и военнотехническа помощ на Украйна съгласно опциите на България.

Парламентът записа и какви тъкмо са опциите на страната ни за оказване на помощ на Украйна :

- продължение на поддръжката за участие на Украйна в ЕС;
- помощ за украинските жители, бягащи от войната - законодателни и организационни ограничения за
- възстановяване на потенциала за приемане и опциите за консолидиране до основаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
- обезпечаване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна;
- усилване на енергийното съдействие - в частност доставките на електрическа енергия и естествен газ;
- ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на България;
- продължение на доставките на филантропична помощ - облекла, медикаменти и хранителни артикули.

Докато депутатите гласоподаваха, от двете страни на Народното събрание имаше митинги - един в поддръжка на военна помощ за Украйна, а другият срещу. По-късно участниците и от двете събития се насочиха към намиращия се наоколо монумент на Съветската войска, където влязоха в словесни, а някои и във физически конфликти.

Плътният полицейски кордон тушира напрежението.

Провали се обаче опитът на част от стачкуващите да опаковат паметника с българското и украинското знаме . Те бяха възпрепятствани от проруско насочени протестиращи, които развяваха българския и съветския байрак . Така върху монумента остана единствено националното ни знаме .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР