Правителството подписа меморандум с протестиращите и тракторите бяха спрени да

...
Правителството подписа меморандум с протестиращите и тракторите бяха спрени да
Коментари Харесай

Плугчиева: Купуваме плод и зеленчук от Чили и САЩ, заляха ни със сухо мляко от Украйна

Правителството подписа меморандум с протестиращите и тракторите бяха спрени да влязат в центъра на София.

" Крайно време е да се разбере, че аграрният бранш е стратегически за страната ни. Меморандумът взема решение казуса половинчато. Падането на възбраната е реалност. Полша, Унгария и Словакия отхвърлиха да се съобразят с решенията на Европейска комисия и резервират съответната възбрана, дори при заплахата Киев да ги съди пред Световната комерсиална организация ", разяснява някогашният зам.-министър на земеделието и вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева в студиото на  " Денят ON AIR ". 

Тя изрази упованието си записаните обещания да бъдат изпълнени, а не да се окаже след 1-2 месеца, че всичко остава единствено на хартия. 

" Това е обща дефиниция. На мен не ми звучат безапелационно. Има едно струпване с незаслужено систематизиране на средствата в аграрния бранш. В Добруджа получават най-голяма дотация, само че такива са разпоредбите на европейската земеделска политика. Но тя също планува преразпределително заплащане за всяка една страна, което значи, че България от личния си бюджет може да направи преразпределение и да помогне на дребните фермери ", разясни Плугчиева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът уточни, че за последните 10 година има срив с 50% на родно произвеждане плодове и зеленчуци и основни браншове се борят за оцеляване поради недофинансиране. 

" Миналата година, когато се подвигнаха цените на енергийните източници, ние нямахме оранжерийно произвеждане, хората не можеха да си разрешат този разход. В момента не може да намерите, в който и да е магазин за плодове и зеленчуци, българска стока - има малко пъпеши и дини. Има от Аржентина, Калифорния, Чили, Северна Македония, Полша ", даде образец Миглена Плугчиева.

По думите ѝ Полша, Унгария и Словакия са пресметнали, че е по-добре да платят санкциите към Европейски Съюз, в сравнение с да извърнат тил на личното си произвеждане като разрешат импорт от Украйна. 

" Ние сме можели да създадем същото. Трябва да се има поради също транспортното натоварване посредством директните коридори. Сега, единствено под натиска на митингите, ще се изплатят тези обезщетения за войната в Украйна, единствено тъй като имаше реакция и митинг. А те е трябвало да бъдат изплатени преди повече от 2 месеца ", разяснява някогашният зам.-министър на земеделието.

Плугчиева призова управляващи и политици да свият егото си и да имат отговорно ръководство.

" България се оказа залята със изсъхнало мляко от Украйна, животновъдите би трябвало да бъдат поканени на диалози. Нужни са рационални разбори, да не се прикриват проблемите, да има стратегии за възобновяване на тези браншове ", съобщи тя.

Също по този начин настоя за по-обширен небосвод на работа - не до ротацията в държавното управление. И да спре опълчването на обособените браншове. 

" Това е неприлично и рисково, може да донесе по-нататъшни провали за страната, желае се откровеност. Нарушено е доверието, правилото за правдивост и сигурност. България би трябвало да отстоява пред Брюксел образуването на общата селскостопанска политика за идващия интервал ", безапелационна беше Плугчиева.

Бившият зам.-министър също по този начин уточни, че поради недобра политика и реклама в чужбина страда туристическият бранш у нас.

" Сами сриваме туризма с спорните пояснения, които течаха лятото за Черно море. България не участва на непознатите пазари, Хърватия дори връщаше туристи ", даде образец Плугчиева.

Тя е била обнадеждена за присъединението на България към Шенген след апела на Урсула фон дер Лайен. Но в този момент не е подобен оптимист - след диалозите на Румен Радев в Съединени американски щати с австрийския му сътрудник, който е удостоверил негативната позиция на Австрия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР