Правителството подкрепя възобновяването на вноса на украинско зърно през България.

...
Правителството подкрепя възобновяването на вноса на украинско зърно през България.
Коментари Харесай

Кабинетът иска подновяване на вноса на украинско зърно. Министърът на земеделието предвижда протести

Правителството поддържа възобновяването на вноса на украинско зърно през България . Това сподели министър председателят Николай Денков в сряда. Само няколко часа по-рано министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че тази концепция не е била обсъждана с него и предизвести за " тежки митинги ".

Забраната за импорт на украинско зърно изтича на 15 септември . Тя беше въведена през април тази година в пет страни членки на Европейския съюз, измежду които и България. В края на юли Вътев заяви, че страните ще изискат.

Позицията на кабинета идва ден, откакто " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи за унищожаване на възбраната на вноса. В сряда следва тя да бъде гласувана в Народното събрание.

В сряда Денков разяснява, че вносът на украинско зърно ще се отрази добре върху цените на крайните консуматори. Освен това той добави, че това ще помогне за осъществяване на критериите за присъединение на България към еврозоната и ще усили приходите в бюджета.

" Вносът ще подтиква конкуренцията на пазара. Тя от своя страна ще докара до понижаване на цените на съществени хранителни артикули и на инфлацията, какъвто е един от главните цели на кабинета ", сподели той.

Според Денков от началото на годината до момента възбраната за импорт е довела до загуба за държавния бюджет в размер на 146 млн. лв. от невнесен Данък добавена стойност.

Кабинетът ще изиска възобновяването на вноса въпреки всичко да се случи в подмяна на спомагателни обезщетения от Европейската комисия (ЕК). Тя би трябвало да компенсират загубите на българските аграрни производители изключително на тези на слънчоглед.

Денков заяви, че възобновяването на вноса ще обезпечи активността на заводите за рафинирано олио и био дизел. През последните седмици бяха принудени да работят с понижени мощности поради липса на задоволително суровина.

През август беше проведена среща сред зърнопроизводителите и преработвателите. Тя обаче не даде резултат, а цените, които фермерите предложиха, бяха с към 1/4 по-високи от пазарните.

По-рано в сряда министърът на земеделието Кирил Вътев разяснява проблема пред бТВ. Той сподели, че решението ще провокира тежки митинги.

" България е оптимално съпричастна, само че въпреки всичко ние имаме лично произвеждане и производители, чиито ползи би трябвало да бъдат предпазени, сподели Вътев.

Той сподели, че решението не е било разисквано с него. По-късно някогашният министър председател Кирил Петков заяви, че тематиката е била коментирана по време на едно от съвещанията на Министерския съвет и това е видно от стенограмите.

за импорт на зърно, мляко, месо и други храни с генезис Украйна през април, когато на власт беше служебният кабинет, назначен от президента, и не беше формирано държавното управление на Николай Денков. Към нея се причислиха Полша, Унгария, Словакия и частично Румъния.

Това беше направено, макар че комерсиалната политика на Европейски Съюз е в пълномощията на Европейската комисия .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР