Правителството първо написа постановление и сега се сети, че няма

...
Правителството първо написа постановление и сега се сети, че няма
Коментари Харесай

Кабинетът задължи веригите да продават регионални храни

Правителството първо написа разпореждане и в този момент се сети, че няма законово съображение

© Велко Ангелов Правителството въпреки всичко задължи комерсиалните вериги да оферират българска продукция на районни производители. На изключително съвещание посредством видеоконферентна връзка министрите взеха решение, което е по-мек вид на в началото оферти план в отбрана на локалното произвеждане, срещнал мощни възражения от търговците. Накратко: на задоволителни площи (каквото и да значи това) в магазините им би трябвало да има мляко, месо, плодове, зеленчуци и други, създадени в региона на обекта или в прилежаща. Документът не е оповестен, само че в известието липсва и регулация като възможни надценки и периоди на заплащане, каквато имаше в първичния вид на постановлението.

Но пък в собствен жанр ГЕРБ едвам в този момент откриха, че нямат съображение за постановлението, и скоростно вкараха текстове на второ четене, които прибавят правилото и поставят високи санкции. Там се дава право и за друга мярка - краткотрайно прекъсване на импорт на плодове и зеленчуци от страни отвън Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво споделя решението

Според признато разпореждане местата за продажба на българска продукция от районни производители би трябвало да са с повърхност " задоволителна за излагане и продажба на съответните хранителни артикули ". На тези места, обозначени по подобаващ метод, ще се продават мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Уточнено е, че районни производители са тези, които реализират активност на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на прилежаща, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за прилежащи се одобряват областите, граничещи със София-област, както и област Пловдив.

Измененията " не изискват смяна на досегашния ред на доставки в комерсиалните обекти ", а единствената цел е да се поддържа и резервира поминъкът на дребните и локални български производители, се споделя в държавното известие.

Какво е отпаднало

Първоначалният вид на постановлението изискваше храните от районни производители да заемат " най-малко половината повърхност " за всяка продуктова група. Проектът включваше и по-широк лист от артикули - от него са отпаднали брашно; хляб; яйчни продукти; масла и мазнини; конфитюри, мармалади, компоти; месни и месно-растителни консерви; подготвени за консумация храни.

В оферти за разискване вид беше записано също, че локални производители са тези от съответната област или до 200 км от регионалния център.

От първичния план е отпаднало и условието търговците да не продават въпросните артикули на промоционални цени без експлицитното документално единодушие на производителя, а също и задължението да се разплащат с доставчиците в 14-дневен период.

След остра реакция на търговците

Първият вид на постановлението провокира остра реакция на комерсиалните вериги, обединени в Сдружение за съвременна търговия. Според формалното мнение на организацията първичният план погазва главните правила на пазарната стопанска система, ще докара до повдигане на цените и утежняване на качеството, изисква коренна смяна в логистиката и организацията на работа на търговците, отваря необятно вратите на сивия бранш. Последваха конферентни срещи на представители на веригите със земеделския министър Десислава Танева, след което търговците предложиха компромисен вид - във всеки собствен обект с паркинг да обособят площи за фермерски пазари, на които български производители да оферират продукцията си до края на изключителното състояние.

Със свои оферти излезе и вицепремиерът, боен министър и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който стартира антипазарната концепция да се стопира краткотрайно вносът и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното привършване на вътрешния пазар.

На пожар - закон

Междувременно правната комисия в Народното събрание през днешния ден единомислещо одобри да бъдат въведени имуществени наказания за питателните вериги, които по време на изключителното състояние не извършват актове на Министерския съвет за отбрана на производството на храни - от 15 до 25 хиляди лв. при първо и от 30 до 50 хиляди лв. при наново нарушаване. Уточнено е, че наново е нарушаването, осъществено в тримесечен период от влизането в действие на наказателното разпореждане, с което нарушителят е осъден за нарушаване от същия тип. Контролът е поверен на Българската организация по сигурност на храните.

По предложение на заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов при гледането на второ четене в правна комисия на Закона за комерсиалния указател той предлага добавка в закона за изключителното състояние: дава се право на Министерския съвет да вкарва краткотрайни ограничения за отбрана производството на храни, създадени на територията на страната.

Депутатите гласоподаваха единомислещо и за текста, съгласно който за времето на изключителното състояние с актове на Министерския съвет може да се вкара краткотрайна възбрана за импорт на избрани храни от страни, които не са членове на Европейския съюз, при съблюдаване на интернационалните контракти, по които Република България е страна.

Предложените от правната комисия текстове ще бъдат гласувани дефинитивно от Народното събрание на следващия ден (вторник).

Засега сдружението на веригите не разяснява постановлението и законовите текстове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР