Правителството отзова генералния ни консул във Валенсия Пламен Георгиев. С

...
Правителството отзова генералния ни консул във Валенсия Пламен Георгиев. С
Коментари Харесай

Премиерът обяви: Край на политическите назначения

Правителството отзова генералния ни консул във Валенсия Пламен Георгиев. С това министър председателят Кирил Петков разгласи завършек на политическите назначения.

Пламен Георгиев управлява антикорупционната комисия до 2019 година, когато след скандал поради близо 200 квадратни метра пристройки към парцела си подаде оставка, след което беше назначен за консул.

Две са аргументите за отзоваването на Пламен Георгиев, обясниха от кабинета. Първо, Кирил Петков съобщи, че Георгиев е политическо предопределение и подобен вид назначения оттук насетне няма да се случват.

Второ, по-късно, че отзоваването му е за, с цел да бъде спазен законът, а точно: назначенията в задграничните ни представителства да бъдат до 20% от всички ръководители на дипломатически служби.

Пред Българска национална телевизия Пламен Георгиев видя реваншизъм в дейностите на кабинета.



Краят на политическите назначения, който разгласи министър председателят Кирил Петков, стартира с отзоваването на Пламен Георгиев от Валенсия.

" Оттук нататък политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионалната активност там, където отиват, изключително в Министерство на външните работи, ще се завършва. Хора като Пламен Георгиев, който беше назначен напълно по политически аргументи във Валенсия, Испания, аз предлагам, сътрудници, през днешния ден да го отзовем и това да бъде признакът, че този вид политически назначения не са методът и методът, по който оттук насетне нещата ще се случват ", сподели министър председателят Петков.

От кабинета прецизираха, че спомагателен претекст за отзоваването на Георгиев е публичното неодобрение у нас, а и в диаспората ни в Кралство Испания за назначението на Георгиев за консул през 2019 година

" Поради което, а и с цел да покажем, че е редно политическите назначения да бъдат свеждани до най-малко и вместо това България в интернационален проект, а и във вътрешен да бъде представлявана и ръководена от хора, които имат най-хубавите качества за съответната позиция, бе препоръчана тази смяна в нашия представител във Валенсия ", сподели Лена Бориславова, представител на държавното управление.

От Външно министерство прецизираха, че Пламен Георгиев е назначен на 9 август 2019 година по предложение на тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева, а освобождението му е за усъвършенстване на политическата квота в управлението на посолствата и консулствата ни. По закон, 20% от посланиците и консулите ни могат да бъдат от политическа квота, а не дипломати от кариерата, само че, съгласно кабинета, тази квота е надвишена.



Пред Българска национална телевизия Пламен Георгиев се усъмни в претекстовете и видя реваншизъм в дейностите на държавното управление.

" Очевидно е, че това не е повода за моето освобождение. Причината - смятам, че за всички е ясно, че се корени в един реваншизъм по отношение на моята предходна работа, при която засегнах ужасно доста ползи. Запорирахме имущество за милиони. Даже за милиарди. Повече от 2 милиарда през моя мандат, тъй че засегнахме доста ползи и това е същинската причина. Съшити с бели конци са основанията ", сподели Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев беше назначен за консул във Валенсия, откакто през 2019 година гръмна скандал поради барбекю и сауна, които надстроил над жилището си - без да ги заявява и без да има строителни бумаги. След направени инспекции Георгиев беше заставен да ги събори. От кабинета не изключиха повсеместен обзор на дипломатическите назначения и още промени.

" Това е ще предмет на бъдещи диалози в съответните формати. Но това, което е ясно и би трябвало да се знае и е позиция на държавното управление, е, че политически назначения не би трябвало да се правят тогава, когато съответните лица нямат качествата и както локалната диаспора, по този начин и цялото общество са срещу сходни назначения ", сподели Лена Бориславова.

С какъв брой е надхвърлена политическата квота в задграничните ни задачи - не е ясно.

Първите назначения и на равнище регионални шефове също са факт. Девет са новозначените регионални шефове, оповестени през днешния ден от кабинета, от квотата на Демократична България и Българска социалистическа партия.



От квотата на Демократична България са регионалните шефове на Пловдив, Хасково, Велико Търново и Видин. Това надлежно са: Йордан Иванов, Катя Панева, Людмила Илиева, Любен Иванов.

А от Българска социалистическа партия - Емил Хучмев - на Смолян, Стойко Танков на Бургас, Галин Господинов на Добрич, София-област - Иван Иванов, Благоевград - Валери Сарандев.

Следващата седмица ще станат ясни и останалите назначения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР