Правителството отпусна 100 000 лв. на Министерството на културата за

...
Правителството отпусна 100 000 лв. на Министерството на културата за
Коментари Харесай

Правителството отпусна 100 хиляди лева за разкопки на античния Хераклея Синтика

Правителството отпусна 100 000 лева на Министерството на културата за разкопките на античния град Хераклея Синтика край Рупите. Държавата към този момент даде 1,5 млн. лева за разкопки и създаване на пътища до обекта. Античният град е най-посещаваният туристически обект в Югозападна България


Миналата година държавното управление отпусна 100 000 лв., през май - 1,5 млн. за реституция и за реконструкцията на пътя до Рупите.

През последните 3 дни археолозите са спрели работа поради липса на финансиране. Сега такова им беше отпуснато.
Боил Банов - министър на културата: Хераклея Синтика е към този момент добре прочут измежду публичните и научните среди като обект с висока експозиционна стойност и вероятности за социализация. Това е и единственият град на античните македони, проучващ се на територията на България, което го дефинира като извънреден и от научна позиция.Доц. Людмил Вагалински - археолог: Успяхме с помощта на помощта на Министерски съвет, на Министерството на културата и на община Петрич за малко време да превърнем този обект в доста добра туристическа дестинация за положителното на българския югозапад.

Този неповторим град беше оголен през 2002 година, само че заради липса на финансиране дълги години там не се работеше. През последните 2-3 година са разкрити две-трети от него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР