Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на археологическия обект

...
Правителството отпусна 100 000 лева за разкопки на археологическия обект
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 100 000 лв. за разкопките на „Хераклеа Синтика“

Правителството отпусна 100 000 лв. за разкопки на археологическия обект Хераклеа Синтика край Петрич.

На днешното държавно съвещание участваха ръководителят на обекта доцент Людмил Вагалински и кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Обектът се изследва от 2007 година, само че интензивно се работи след 2015 година. Като най-успешен за археолозите сезон Вагалински регистрира миналогодишния след целевото финансиране от кабинета.
 БГНЕС
„ За мен е доста значимо, че обектът от ден на ден се социализира. Местните хора от село Рупите започнаха да си вършат къщи за посетители. Те усещат, че в това има „ самун “ и туристи.-->

Комбинацията от комплекса Ванга, новата автомагистрала и самият археологически град е неудържимо сполучлива ". С парите ще бъде ремонтиран пътят от комплекса на Ванга до археологическия обект и до село Рупите.

„ Благодаря на Министерски съвет за следващата сума, която да влагаме в Хераклеа Синтика. Предишният път парите бяха за инфраструктура, в този момент за археология. Стремим се дружно страна, община и екипът на археолозите да изградим огромен туристически обект “ , съобщи след срещата с министрите кметът Димитър Бръчков.

„ Хераклея Синтика “ е древен град в днешна Югозападна България, руините на който са ситуирани в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния скат на вулканичното нагорнище Кожух. Разположен е на 2 км. храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от Петрич

В древността градът е бил център на региона Синтика , населявана от тракийското племе синти. От 2007 година археологическите разкопки на Хераклея Синтика стартират под управлението на доцент Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и Исторически музей Петрич.

При извършените археологически изследвания се открива, че градът е имал натоварен живот, бил е съвременен. Хераклея Синтика и през днешния ден впечатлява своите откриватели и гости.

С доста великолепие са издигнати представителните здания на античния град, градоустройствения проект е построен според правилата на Хиподамовата система. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР