Правителството отпуска половин милион лева за преглед и ремонт на

...
Правителството отпуска половин милион лева за преглед и ремонт на
Коментари Харесай

Кабинетът гласува половин милион за ремонта на Радецки

Правителството отпуска половин милион лв. за обзор и ремонт на парахода " Радецки ". Решението, взето в сряда, идва месеци, откакто стартира акция за събиране на пари за ремонта. Тя бе подкрепена от Националния исторически музей (НИМ), откъдето през януари обявиха, че са нужни 250 хиляди лева " спомагателен разход, непостижим за музея ". В началото на февруари министърът на културата Боил Банов пресметна, че са нужни към 100 хиляди евро.

Ремонтът на " Радецки " няма да се прави в България, а най-вероятно в Румъния, съобщи министър председателят Бойко Борисов при разглеждане на тази точка от дневния ред на държавното съвещание. Причината е в метода, по който била приватизирана корабостроителницата в Русе.

" Тъй като преди време по този начин са приватизирали корабостроителницата в Русе, ремонтът не може да бъде извършен в България, би трябвало да отиде в Румъния. За задачата близо половин милион с днешната точка, като я подкрепите, даваме неотложно да отидат корабът да се отремонтира, тъй че да могат учениците, децата, пък и всеки екскурзиант, който желае да се вози на него и да може да пресъздаде чувството за подвига и героизма на Ботев ", изясни Борисов.

Още преди месеци Банов съобщи, че ремонтът не може да се направи у нас. Той изясни, че корабостроителницата в Русе не работела, тази във Варна се занимавала единствено с морски кораби, а " Радецки " е речен.

" Всички се прекланяме пред подвига на Ботев, всички свързваме името му и с кораба " Радецки ". Не инцидентно в най-хубавите, патриотични песни, те са като химн, е споменаван и той ", съобщи в сряда Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР