Правителството отмени ПМС № 197 от 2022 г. за създаване

...
Правителството отмени ПМС № 197 от 2022 г. за създаване
Коментари Харесай

Отменя се ПМС № 197 от 2022 г. за създаване Институт за стратегически анализи и прогнози

Правителството анулира Постановление на Министерски съвет № 197 от 2022 година за основаване на Институт за стратегически разбори и прогнози и за приемане на Устройствен устав на Института за стратегически разбори и прогнози (ДВ, бр. 60 от 2022 г.).

С анулацията на постановлението ще се избегнат неподходящите последствия от плануваните в него структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, по този начин и в други административни структури във и отвън системата на МФ.

С анулацията на Постановление на Министерски съвет № 197 се обезпечава основаването на едно от изискванията, нужни за организацията и произвеждането на транспарантни, почтени и демократични избори за народни представители за 48-то Народно заседание, както и за ефикасна отбрана на фиска. Отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги можеше съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодекс, както и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска.

В служебното държавно управление министърът на финансите не съвместява функционалностите на заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. Това постанова запазването на дирекция „ Централно координационно звено “ в структурата на администрацията на Министерския съвет за застраховане на надлежното и дейно подкрепяне на вицепремиера при осъществяването на неговите пълномощия.

С анулацията на Постановление на Министерски съвет № 197 отпада и прекосяването към Министерството на правораздаването на дейностите, свързани със отбраната на българската страна по интернационалните арбитражни каузи и реализиране на процесуалното посланичество на страната пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни производства.

С акта на държавното управление се прави и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 182 от 2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година, които са обвързани с проект за усъвършенстване и осъществяване на структурни промени в системата на МФ, като измежду тях е увеличение на числеността на личния състав на Агенцията за държавна финансова ревизия за застраховане на непрекъснато увеличаващия се брой претенции за осъществяване на финансови инспекции. Допълнителните щатни бройки са за сметка на закрития Национален компенсационен жилищен фонд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР