Правителството от последните 9 месеца, ние отвана сме определили като

...
Правителството от последните 9 месеца, ние отвана сме определили като
Коментари Харесай

България отива на избори. ИТН върна мандата неизпълнен

„ Правителството от последните 9 месеца, ние отвана сме определили като нездравословно и се радваме, че тази 9-месечна мъка завършва. Декларирахме, че това ръководство е порочно и би трябвало да се отива на избори - там да дефинира суверенът “. С тези думи Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ върна третия мандат за сформиране на държавно управление несбъднат на президента Румен Радев.

Вълчев благодари на президента за доверието, само че посочи:

„ Изборите са най-висшата форма на народна власт, ще задържим тази директория единствено няколко секунди. Това е най-правилното за България. Оттук нататък дано да вземат решение хората “, сподели Вълчев.

Той съобщи, че от Има Такъв Народ изцяло схващат сложната обстановка, в която президентът е бил подложен, откакто ръководещите са създали „ тези изцяло ненужни промени в Конституцията -промени, против които Има Такъв Народ гласоподава “.

Президентът от своя страна укори ръководещите в разминаване сред предизборните обещания и дейностите.

„ Един от най- огромните пороци на това ръководство беше фрапантното разминаване преди и по време на изборите и сглобката след това. Надявам се, че всичко това ще послужи за един урок на всички, за говоренето на едно по време на избори и за правенето на друго по-късно, постоянно се заплаща цена “, сподели президентът.

Той изясни, че стартира поредност от срещи с всички евентуални министър-председатели, като е отсрочил наситената си интернационална стратегия, с цел да форсира процеса по назначение на длъжностен кабинет.

След измененията в Конституциятавъзможностите на държавния главаза избор на длъжностен министър председател да са лимитирани.Изборът му е редуциран до шефа на Народното събрание, шефа или подуправителя на Българска народна банка, ръководителя или зам.-председателя на Сметната палата и омбудсмана или заместника му. След сряда последната алтернатива отпадна, защото внезапно зам.-омбудсмана Елена Чернева-Маркова подаде оставката си по персонални аргументи. А това стана причина президентът да запита дали е извършен напън върху нея, като я дефинира като „ единствената фигура, която не е и непосредствено, и индиректно близка до никоя политическа партия и единствена в листата, за която е ясно, че сигурно можем да твърдим, че няма несъответственост “.

Анализатори разясняват и, че надали и шефът на Българска народна банка Димитър Радев би се съгласил да застане отпред на длъжностен кабинет, поради уговорките пред страната при идното влизане в еврозоната.

Връщането на мандата несбъднат от Има Такъв Народ беше предстояща крачка, след катов сряда ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че „ би трябвало да се отиде на избори незабавно “.

Изненадващо до известна степен бе решението на президента даго връчи на Има Такъв Народ, а не на Българска социалистическа партия, както постоянно до момента е правил. Според анализатори повода по тази причина може да се крие в обществено изразения отвод на водача на партията Корнелия Нинова да опитат да сформират кабинет. Според други обаче, повода се крие в разрива в връзките сред президента и Нинова.

По-рано през седмицата неизпълненостана мандатътна ГЕРБ-СДС, откакто претендентът за министър председател на обединението Мария Габриел подаде заявление за отвод от сформиране на кабинет и разгласи завършек на договарянията с ПП-ДБ. В сряда празен мандат върнаи министър председателят в оставка Николай Денков, като съобщи, че „ обединението ГЕРБ-ДПС желаят избори “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР