Правителството опитва да отключи 1.4 млрд. лв. за саниранеОбщите събрания

...
Правителството опитва да отключи 1.4 млрд. лв. за саниранеОбщите събрания
Коментари Харесай

Вечерни новини: Таван за руския газ; Отключването на 1.4 млрд. лв. за саниране

Правителството пробва да отключи 1.4 милиарда лева за саниране
Общите събрания на етажната благосъстоятелност ще може да се организират онлайн, а страната прави опит да регламентира и управлява активността и на така наречен „ професионални домоуправители “. Това са единствено част от измененията, заложени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), които бяха оповестени от Министерство на районното развиване за публично разискване преди дни.

Промените по-скоро са еволюционни, а не революционни. Те са едно положително начало и с тях се пробват да се изгладят неприятните практики, насъбрани през годините “, разяснява за Economic.bg секретарят на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност, Ламбро Попов.
Кабинетът е подготвен с формула за повдигане на цените на строителите
Вдигането на цените по контракти, подписани след извършена социална поръчка, ще се случва по специфична формула. Това излиза наяве от план на Методика, направена от Министерство на районното развиване и благоустройството и качена за публично разискване. Това е първата по-сериозна крачка, която служебното държавно управление прави, с цел да отговори на упованията на строителните компании, които изпитват усложнения поради инфлацията при материалите.
Национален статистически институт поправя надолу данните за българската стопанска система
Икономиката на България е повишена с 4% през второто тримесечие на 2022 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт. Това е първата проверка на числата, оповестени в началото на 17 август. Тогава националната статистика регистрира годишен стопански растеж от 4.8%.
Държавните енергийни сдружения ще преведат 970 млн. лева за бизнеса
Министерският съвет утвърди целева вноска от страна на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) в показателен размер 970 млн. лв.. Индикативният размер на вноската, средства за която следва да се обезпечат на БЕХ ЕАД от дъщерните му сдружения - производители на електрическа сила, е изчислен на база отчетни данни за месец август и планирани за месец септември 2022 година
Европейска комисия предложи таван на цените на съветския газ 
Европейският съюз предложи таван на цените на съветския газ в сряда – часове откакто президентът Владимир Путин заплаши да спре всички доставки, в случай че те подхващат такава стъпка. С решението си Брюксел покачва риска най-богатите страни в света тази зима да бъдат на режим на газа. Ескалиращото безпокойствие заплашва да изпрати до небето така и така високите европейски цени на суровината, добавяйки още разноски към към този момент изтънелите бюджети на бизнеса и семействата. Удар ще понесат и бюджетите на страните, които поемат отчасти ценовия удар и би трябвало да избавят закъсалите за ликвидност европейски комунални оператори.
Защо газовите проблеми на Европа ще са още по-големи следващата година?
Докато европейските политици се концентрират върху оцеляването на района тази зима, идната година може да бъде даже по-лоша, считат анализатори. Загубата на съветските доставки на природен газ ще докара до по-бързо привършване на запасите, когато температурите паднат през идните месеци и ще направи процеса на подготовка за идващите отоплителни сезони още по-труден. Тъй като все още няма налично бързо решение, упованията са напрежението да продължи най-малко до 2025 година
Най-интересните фермерски пазари по света
От години забележителни фермерски пазари по целия свят притеглят почитателите на качествената храна от локални производители. Специфичните пазарища от дълго време са се трансформирали в места за другарство и шерване на разнообразни хрумвания и метод на живот. Всъщност пазарите са част от цивилизацията в продължение на хиляди и хиляди години. Има археологически доказателства, че пазарът за хранителни запаси в Помпей е бил в сърцето на града, където локални поданици предложили месо, самун и екзотични култури. Фермерските пазари набират скорост и у нас през последните години.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР