Правителството официално е в оставка, тъй че и аз като

...
Правителството официално е в оставка, тъй че и аз като
Коментари Харесай

Цирк в ефира на bTV: Светльо Иванов въртя на шиш Асен Василев, той заплете интрига

„ Правителството публично е в оставка, така че и аз като министър на финансите, съм в такава “. Това съобщи в ефира на bTV министърът на финансите в оставка Асен Василев. 

„ От Народното събрание зависи дали отново ще съм министър на финансите. Преговарящите екипи могат в най-хубавия случай да създадат предложение, само че решението е на депутатите в Народното събрание.

Преговорите не престават. Г-жа Мария Габриел ще реши дали да съм част от кабинета„, сподели той.

„ Аз съм човек, който си върши работата. Основната ми задача е да вкарам България в еврозоната и работим извънредно интензивно от юни-юли 2023 година и към този момент вървим към завършване на процеса “, добави финансовият министър в оставка.

На въпрос има ли вид името му да попада в състава на идващия кабинет, Василев отвърна:

„ Варианти има всевъзможни, Народното събрание избира държавното управление, а госпожа Габриел има правото да впише министрите, с които желае да работи в досието на президента. Нека да завършат договарянията и тогава ще приказваме умерено “, съобщи Василев.

„ Преговорните екипи са с главен фокус да се изготви документ, който ясно да очертае по какъв начин продължаваме в идващите 9 месеца и натам до края на мандата.

В началото на държавното управление на Денков имаше ясна законодателна стратегия и малко вреди, които още могат да бъдат оправени от Народното събрание “, сподели той.

„ В момента това, което би трябвало да се случи през идващите 9 месеца, е да станат действителност взетите решения през предходните месеци. Трябва да се изберат водачи на органите, нищо да не става на мрачно.

Трябва да се заложи нова законодателна стратегия, държавната стратегия и така нататък Това е комплициран и упорит развой, тъй като това значи действителна смяна на институциите в България “, съобщи Василев.

Той призна, че чака Тагарев да остане министър в кабинета, само че това е решение на Мария Габриел и Николай Денков.

„ Акад. Денков става вицепремиер, какви функционалности ще се включва в неговият портфейл като вицепремиер е част от договарянията, които текат. Всичко е въпрос на договаряния, които като завършат, ще стане ясно “, още веднъж мистериозно отвърна той.

Колкото и пъти Светослав Иванов да се опитваше да хлъзне госта си да издаде нещо към състава на бъдещия кабинет, толкоз пъти Асен Василев отхвърли да го стори. 

Според него към този момент са почнали огромна част от сложните промени, а огромна част от измененията в законодателството към този момент са приключени.

По думите му тече извънредно тежък преговорен развой.

„ Ако гледаме и социологията, представителството в Народното събрание няма да се промени фрапантно. Затова би трябвало да гледаме по какъв начин да създадем идната стъпка, с цел да не останат направените неща досега единствено на хартия “, счита Василев.

„ Самият факт, че продължава преговорният развой е добър знак. Аз съм сдържан оптимист.

Важно е през идващите 9 месеца да се преоснове регулаторната рамка в страната. Това не е лесна задача, само че е реалистична. За някои решения ще ни трябват и гласовете на Движение за права и свободи “, призна той.

По думите му сега инфлацията спада и този ритъм ще продължи, до момента в който тя не доближи 2-2,5%. „ Еврото е изцяло реалистично през 2025-а година.

Имаме диалог и с Европейската комисия (ЕК) и с Европейската централна банка (ЕЦБ). Всички условия са изпълнени, с изключение на изискването за инфлацията.

Всички прогноза са, че ще осъществим и него през 2024-а година. Моделите демонстрират, че това ще стане най-късно през ноември, ние мислим, че ще стане още през юни “, сподели той.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР