Правителството одобри Решение за създаване и организиране на дейността на

...
Правителството одобри Решение за създаване и организиране на дейността на
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 16 септември

Правителството утвърди Решение за основаване и образуване на активността на Национална контактна точка за използване на Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за мултинационалните предприятия за отговорно бизнес държание в България

Министерският съвет утвърди Решение за основаване и образуване на активността на непрекъснато настоящ механизъм - Национална контактна точка за използване на Насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за мултинационалните предприятия за отговорно бизнес държание в България, в Министерството на стопанската система.

Създаването на Националната контактна точка (НКТ) е наложителна стъпка в процеса на присъединение на България към правния инструмент на Организацията за икономическо сътрудничество и раз - Декларацията по отношение на интернационалните вложения и мултинационалните предприятия, неразделна част от която са Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за мултинационалните предприятия за отговорно бизнес държание. Насоките съставляват най­подробния набор от доброволни рекомендации за отговорно бизнес държание за всички компании, които работят в интернационален проект, от дребни компании до огромни корпорации.

Основната цел на НКТ е да предизвиква доброволното използване на Насоките, при съблюдаване на основните правила на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за видимост, досегаемост, бистрота и отчетност с оглед задълбочаване на връзката сред държавното управление и бизнеса и поощряване на разговора с другите заинтригувани страни в изгода повишение растежа и конкурентоспособността на българската стопанска система.

Присъединяването ни към Декларацията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по отношение на интернационалните вложения и мултинационалните предприятия е стъпка напред по пътя на България за участие в Организацията. Създаването и ефикасното действие на механизма НКТ е причина за възстановяване на капиталовия климат в страната ни и ще способства за привличане на нови вложения, защото изпраща положителен сигнал към вложителите за стабилността на стопанската система и финансовата система в България.

България открива почетно консулство в Перуджа, Италия

Министерският съвет одобри решение за назначението на Антонио Кашанели за почетен консул на България в Италия със седалище в град Перуджа и консулски окръг, обхващащ територията на област Умбрия.

Антонио Кашанели има дълготраен опит в областта на финансовото консултиране и поддържа доста положителни контакти с основни фигури от италианското общество. Бил е регионален секретар на Италианската конфедерация на работническите синдикати с сектор търговия, туризъм и просвета. Ръководил е и италианската Националната асоциация „ Отвъд границите “, чиято активност е ориентирана към подкрепяне на консолидираното на чужденците в Италия.

Назначаването на Антонио Кашанели за почетен консул на България в Италия ще способства за активизиране и задълбочаването на съдействие във всички области от съвместен интерес - развиване на търговията и поощряване на бизнеса сред двете страни поради добре развитата хранителна, мебелна и текстилната индустрия в района. Ще способства за привличане на нови вложения и туристи, както и за усилване на взаимоотношението с българската общественост в област Умбрия.

Откриването на почетното консулство ще даде позитивен подтик и на обмена в региона на културата и образованието. Град Перуджа е известен академични център. Там се намира Университетът за чужденци, посещаван от доста български студенти.

Разрешава се пребиваването в териториалното море на България на турски гранично­полицейски транспортен съд

Министерски съвет одобри Решение за разрешаване влизането и пребиваването във вътрешните морски води, териториалното море на Република България и в пристанище за публичен превоз Бургас, на турски гранично­полицейски транспортен съд с тактически знак TCSG-302, в интервала 5 октомври 2021 година - 8 октомври 2021 година по отношение на провеждането на активност „ Посещение на гранично­полицейски транспортен съд на Турската брегова защита в пристанища на Република България “ от Плана за двустранно съдействие сред Главна дирекция „ Гранична Полиция “ при Министерство на вътрешните работи и Командването на Бреговата защита на Република Турция. Целта на активността е повишение на успеваемостта на бреговата защита посредством наблюдаване на морска граница, предварителна защита и битка с трансграничната престъпност, координирани дейности сред Главна дирекция „ Гранична Полиция “ при Министерство на вътрешните работи и Бреговата защита на Република Турция.

Приета е смяна в плана на меморандум за съгласие с Министерството на вътрешните работи на Италианската република

Министерският съвет утвърди план на Решение за изменение на Решение № 802 на Министерския съвет от 05.11.2020 година за одобрение па план на Меморандум за съгласие сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на вътрешните работи на Италианската република за усилване на сигурността в туристическите региони, като основа за водене на договаряния.

Комплектът документи се внася за одобрение от държавното управление заради нуждата от смяна в плана на решение на Министерския съвет в частта по отношение на упълномощеното лице, което да подпише интернационалния контракт от българска страна.

С приемането на решението се упълномощава основния секретар на Министерството на вътрешните работи да организира договарянията и да подпише интернационалния контракт.

Проектът на Решение на Министерски съвет планува разноските, свързани с осъществяването на меморандума за съгласие да се обезпечават от утвърждения бюджет на Министерството на вътрешните работи за съответната година.

Правителството утвърди състава на българската делегация за присъединяване в 76-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации

Министерският съвет утвърди през днешния ден състава на българската делегация за 76-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, която ще бъде ръководена от президента на Република България Румен Радев. В нея влизат още министърът на външните работи Светлан Стоев, секретарят по външната политика на президента Димитър Икономов, непрекъснатият представител на България към Организация на обединените нации Лъчезара Стоева, заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова, както и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Заради пандемията COVID-19 тази година Общият спор и съпътстващите събития ще се организират в хибриден формат, преобладаващо онлайн, с минимално допустимо физическо наличие в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване във видеоконференция на министрите на вътрешните работи в границите на механизма IPCR

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване във видеоконферентна кръгла маса на министрите на вътрешните работи в границите на механизма за интегрирана реакция на политическо ниво при рецесии (IPCR), извършена на 18 август 2021 година В отчета са показани резултатите от извършените полемики по отношение на миграционните потоци по външната граница на Европейски Съюз с Беларус.

Одобрени са промени в листата на общинските пътища в Берковица и Рила

Министерският съвет утвърди промени в листата на общинските пътища с включването на две нови пътни трасета на териториите на общините Берковица и Рила.

По предложение на кмета на община Берковица, област Монтана, се обособява пътно трасе - MON1026 II-81, Петрохан - о. п. Берковица/ - Берковица - /II-81, Петрохан - о. п. Берковица/ с обща дължина 5,403 км. Трасето обезпечава единствен достъп на жителите на града с други обитаеми места, а общинската администрация ще има опция да финансира нужния ремонт. Така ще бъде обезпечено и развиването на териториите в подножието на връх „ Ком”, явяващ се привлекателен туристически център за голям брой туристи и фенове на зимни спортове. С предлаганото допълнение в листата на общинските пътища общата дължина на общинските пътища на територията на община Берковица се усилва с 5,403 км и става 122,253 км.

С оглед реализиране на новост и уместност на общинската пътна мрежа на територията на община Берковица се променя наименованието на одобрен общински път с номер и название: MON1001 /II - 81/ Петрохан - х. Ком - Берковица II - 81/, заради построения обход на гр. Берковица и изменението на трасето на републикански път II-81. Наименованието се трансформира на: MON1001 II - 81/ Петрохан - х. Ком - Берковица /MON1026/, като дължината му остава непроменена.

По предложение от кмета на община Рила, област Кюстендил, в листата на общинските пътища се включва и пътно трасе с номер и название: KNL3181 III-107, Рилски манастир/ - Кирилова поляна с обща дължина 7,246 км. Трасето обезпечава единствен достъп на жителите и гостите до м. Кирилова поляна, както и до църквите „ Покров Богородичен” и „ Свети Лука” и туристически пътеки и кътове за отдих в Природен парк „ Рилски манастир”. Промяната ще даде опция на общинската администрация да кандидатства за обезпечаване на средства за финансиране на нужния ремонт и възобновяване на трасето, като ще се усъвършенства неговото техникоексплоатационно положение, ще се обезпечи сигурност за ползвателите на трасето, както и ще бъде обезпечено развиването на териториите в местността, където има построен туристически информативен: център, бунгала за отдих и други С предлаганото допълнение в листата на общинските пътища общата дължина на общинските пътища на територията на община Рила се усилва със 7,246 км и става 13,046 км.

Осигурява се държавна гаранция за краткотрайни експозиции, представящи движими културни полезности, във връзка със идна галерия

Министерският съвет одобри решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайни експозиции, представящи движими културни полезности от сбирката на Национален исторически музей Румъния, фондовете на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и фондовете на Националния исторически музей, отдадени на 100-годишния празник от основаването на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

В интервала от 10 ноември 2021 година до 29 април 2022 година в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще бъде показана галерия „ Доспехите на тракийските воини “, а в Националния исторически музей ще бъде показана галерия „ Златното богатство от Вълчитрън “.

Представянето на изложбите ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от сбирките на НАИМ - Българска академия на науките, НИМ и НИМ - Румъния.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Одобрен е План за деяние за ограничение на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на План за деяние за ограничение на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, направен от основаната с решение на Министерския съвет и в осъществяване на член 96, алинея 1 от Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП) непрекъснато настояща междуведомствена работна група.

Планът е направен в осъществяване дилемите на работната група, избрани в член 96, алинея 1, т. 3 от ЗМИП, и съдържа информация, както за към този момент подхванати от българските способени органи и институции в интервала 2019 година - септември 2021 година ограничения за ограничение на разпознатите опасности, по този начин и спомагателни ограничения, които следва да бъдат изпълнени в интервала септември 2021 година - декември 2022 година

Осигуряват се спомагателни 18 млн. лв. за финансиране на Данък добавена стойност по утвърдени планове на общини по ПРСР 2014-2020 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ РА в размер на 18 млн. лв.. Средствата са за финансиране на разноски за налог върху добавената стойност (ДДС) на общини по утвърдени за подкрепяне планове по Програмата за развиване на селските региони за интервала (ПРСР) 2014-2020 година

Разходите за Данък добавена стойност на общините, бенефициенти по ПРСР, са неприемливи за финансиране по европейските фондове, по тази причина те са заложени и се обезпечават от централния бюджет. По този метод се подсигурява обезпечаването и осъществяването на плановите оферти на общините по програмата.

Одобрени са 1 500 000 лв. за национална научна стратегия Вихрен - 2021

Министерският съвет утвърди 1 500 000 лева за провеждането на конкурс през актуалната година по Национална научна стратегия „ Върхови проучвания и хора за развиване на европейска просвета “ - 2021 (ВИХРЕН - 2021). Тя е с общ бюджет 7 500 000 лева, като със средствата в идващите 5 години ще се финансират до 6 научноизследователски плана. Програмата ще се извършва от Фонд „ Научни проучвания “. Основната и цел е да притегли перспективни учени от чужбина със съществени научни достижения и да усъвършенства средата за осъществяване на проучвания във висшите учебни заведения и научните организации в България.

Община Кърджали ще ръководи за период от 10 години недвижима културна полезност - част от Археологически комплекс „ Перперикон “

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Кърджали за период от 10 години.

Недвижимата културна полезност е част от Археологически комплекс,,Перперикон' “, намиращ се в област Кърджали, община Кърджали, в землището на с. Горна цитадела, околност „ Перперикон “ и ситуирана върху аграрен парцел с повърхност 494 983 кв. м. и аграрен парцел с повърхност 19 328 кв. м.

Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей - Кърджали.

Правителството одобри решение за разкриване на почетно консулство на Република България в Унгария

Министерският съвет одобри решение за назначението на Йордан Бочков за почетен консул на България в Унгария със седалище в гр. Кечкемет и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Бийкеш, Чонград-Чанат и Бач-Кишкун.

Йордан Бочков взе участие в управлението на Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет. С негово подпомагане са осъществени голям брой начинания за разпространение на българската просвета в Унгария и на унгарската просвета в България, редица спортни и благотворителни събития и действия. Член е на управлението на Унгаро-българската стопанска камара. Съорганизатор е на редица бизнес конгреси на най-високо равнище в Унгария и България. За дейната си активност в българо-унгарските стопански връзки е награден от президента на Унгария с медал „ Унгарски златен кръст за заслуги “.

Откриването на почетно консулство в Унгария ще способства за насърчаване и задълбочаването на двустранните ни търговско-икономически връзки с Унгария, на връзките в региона на културата, науката, образованието, спорта. С активността си почетният консул ще поддържа и добавя съществуващите механизми на отбрана на правата и ползите на българите в Унгария и на взаимоотношение с организациите на българите.

Правителството утвърди позицията на България за Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, което ще се организира на 21 септември 2021 година в Брюксел. В подтекста на целите, залегнали в Стратегическата стратегия, както и провокациите, които слага пандемията от COVID-19 и нуждата от оправянето с тях за България не престават да бъдат от основно значение следните политики от европейския дневен ред - зелената сделка/климат, кохезионната политика/конвергенция, цифровизацията, миграцията, политиката за разширение.

На съвещанието Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще показа на министрите целите, залегнали в шестмесечната му стратегия. Съветът „ Общи въпроси “ ще стартира и подготовката на октомврийското съвещание на Европейския съвет.

Съветът ще разиска настоящата епидемиологична конюнктура, обезпечаването и шерването на ваксини срещу COVID-19, използването на Цифровия документ на Европейски Съюз за Коронавирус и рекомендациите на Съвета, както и опцията за реализиране на обединен метод във връзка с използването на спомагателна доза ваксина.

Европейска комисия ще показа главните цели, залегнали в писмото й за желание по отношение на законодателната стратегия за 2022 година, както и Доклада за стратегическо прогнозиране за 2021 година,,Капацитетът и свободата на Европейски Съюз за деяние “.

Министрите ще бъдат осведомени и с последните развития, свързани с връзките Европейски Съюз - Англия, както и с Конференцията за бъдещето на Европа.

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициално съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в неофициално съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз на 21 - 22 септември 2021 година в Краню, Република Словения. На неофициалното съвещание се планува в две работни сесии да бъдат прегледани тематики, свързани със законодателния пакет на Европейска комисия,,Подготвени за задачата 55 “, оповестен на 14 юли 2021 година

В първата работна сесия ще бъдат прегледани настоящи въпроси, свързани с предлагането за изменение на Директивата по отношение на поощряване потреблението на сила от възобновими източници и предлагането за Директива за преразглеждане на Директивата по отношение на енергийната успеваемост, в подтекста на пакета „ Подготвени за задачата 55 “. С позицията се акцентира, че българската страна преглежда с нужното внимание планирането на стратегическите дейности за справяне с провокациите, свързани с измененията в климата и околната среда и постигането на задачите за 2030 година в региона на енергетиката на ниво Европейски Съюз. Основен народен приоритет остава обезпечаването на равномерен и обективен социално-икономически преход за всички жители, отчитайки мощно различаващите се районни условия в Европейски Съюз и национални особености, както и потребността от обезпечаване на целенасочени ограничения и тласъци за реализиране на амбициозните европейски климатични цели до 2050 година

Втората работна сесия ще се организира взаимно с министрите по превоза на Европейски Съюз и ще бъде съсредоточена върху междусекторните провокации на транспортния и енергийния бранш за обезпечаване на резистентен преход към всеобща електромобилност. Българската страна регистрира, че с препоръчаните промени в Директивата по отношение на поощряване потреблението на сила от възобновими източници, засягащи транспортния бранш, се прави огромна крачка напред към декарбонизацията на бранша на превоза. За да е сполучлива декарбонизацията е належащо да се вземат поради и националните особености (в това число покупателна дарба, национални благоприятни условия, стартови позиции, ранни старания и ограничения), както и техническата изпълнимост на предложенията. Считаме, че препоръчаните промени са прекомерно амбициозни и показваме терзанието си за тяхната осъществимост. Преходът към по-висок % ВЕИ в превоза следва да е равномерен и да е съпроводен с финансови тласъци за потребителите и бизнеса.

България и Полша ще задълбочат съдействието си в региона на туризма

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие в региона на туризма сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развиване и технологиите на Република Полша като основа за водене на договаряния сред двете страни.

Документът показва устрема на двете страни да засилят съществуващите другарски връзки в региона на туризма. България и Република Полша ще обменят информация и статистика, обвързвана с отрасъла; ще предизвикват съдействието сред хотелиери, туроператори, както и други заинтригувани страни, и ще се осведомят взаимно във връзка с съществуването на стратегии в бранша, прилагани в двете страни.

Документът има за цел да усъвършенства двустранните връзки в туризма въз основа на равнопоставеност и взаимна полза.

Срокът за електронното броене се удължава до 30 септември

До 30 септември се удължава срокът, в който хората ще могат да се преброят електронно. На съвещанието си през днешния ден държавното управление промени Решение № 61 от 21 януари 2021 година, съгласно което хората можеха да се преброяват електронно от 7 до 17 септември.

Промяната се постанова, защото в първите дни от процеса осведомителният уебсайт, през който се влиза в системата, беше нападнат неведнъж с голям злотворен трафик. Нямаше опити за навлизане и източване на данните, само че това затрудни извънредно достъпа до електронната карта. Към сегашния миг системата е постоянна, обезпечена е нужната отбрана и потенциал за осъществяване на регистрации и броене на популацията.

Удължаването на периода за онлайн преброяването ще обезпечи опция всички искащи да попълнят картата онлайн и поради изменящата се епидемиологична конюнктура да лимитират контакта си с преброителите.

На Министерство на вътрешните работи се дава правото на ръководство върху инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница

Министерски съвет одобри Решение за лишаване правото на ръководство върху инженерно оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница - обект обществена държавна благосъстоятелност, от регионалните шефове на област Ямбол, област Хасково и област Бургас и за даването му за ръководство на Министерството на вътрешните работи.

Проектирането и построяването на краткотрайното възпрепятстващо оборудване с Постановление № 55 от 12.03.2015 година на Министерския съвет е предоставено на регионалните шефове на област Хасково, област Ямбол и област Бургас - всеки за сектора от оборудването на територията на съответната област.

Осигуряването на финансиране и осъществяването на поддръжка за цялото оборудване, е оправдано да се реализира от Министерството на вътрешните работи, поради което с решението на Министерския съвет правото на ръководство върху обекта се лишава от регионалните шефове на област Ямбол, област Хасково и област Бургас и се дава безплатно на Министерството на вътрешните работи, за потребностите на Главна дирекция „ Гранична полиция “.

Правителството одобри решение за одобрение закупуването на количества от имунизацията, създадена от Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals SA

Министерският съвет одобри Решение за закупуването на 10 000 дози от ваксина против COVID-19 на „ Санофи/ГлаксоСмитКлайн “, според Споразумението за предварителна покупка (АРА) за създаването, производството, опциите за закупуване и доставката на ваксина против COVID-19 за страните - членки на Европейски Съюз, подписано сред Европейската комисия и производителите на медикаменти - Санофи Пастьор и Санофи/ГлаксоСмитКлайн (Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA).

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този стадий се чака да не се употребява за първична имунизация, а при преболедували лица или при имунизирани с друга пандемична ваксина против COVID-19. Същата е различен вид за имунизация при лица с противопоказания по отношение на другите типове ваксини. Ваксината се съхранява при температурни условия сред +2° и +8°С. Очакваните периоди за доставка са през първото полугодие на 2022 година

С присъединяване на страната в контракта ще се обезпечи необятно портфолио от ваксини против COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от имунизацията на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще разреши на България да вземе присъединяване в контракта и в бъдеще при нужда да се обезпечат спомагателни количества.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на Министерския съвет Областна дирекция „ Земеделие “ - гр. Русе получава парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той се намира в гр. Русе, ул.,,Църковна самостоятелност “ № 16 и е със застроена повърхност 149 кв. м, дружно със съответните идеални елементи от общите елементи на постройката.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ получава за ръководство четири парцела в местността „ Крушевски хълм “ в землището на град Севлиево. С решение на държавното управление терените частна държавна благосъстоятелност се афишират за обществена държавна благосъстоятелност. Необходими са за укрепването на свлачище на първокласния републикански път Коритна - Български извор -Микре - о. п. Севлиево - Велико Търново - о. п. Омуртаг - о. п. Търговище - ( о. п. Разград - о. п. Шумен) от км 84+624 до км 84+905 и откоса от южната му страна.

„ Ю енд Си Кънстръкшън “ АД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Ема “

„ Ю енд Си Кънстръкшън “ АД, гр. София, ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Ема “, ситуирана в землищата селата Царевец и Кален, област Враца. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за период от две години. През този интервал „ Ю енд Си Кънстръкшън “ АД ще вложи най-малко 346 хиляди лева в проучвателните действия.

Спрените безвъзмездни почивки ще могат да се състоят през 2022 година

Безплатни пътувания на възпитаници и съпътстващи ги учители ще могат да се провеждат и през идната образователна година, реши през днешния ден държавното управление. Националната стратегия „ Отново дружно “ се удължава до 14 септември 2022 година Лагерите ще могат да се организират в интервалите, когато епидемиологичната конюнктура в страната разрешава това.

Министерството на образованието и науката (МОН) спря приемането на нови поръчки за безвъзмездна отмора на 17 август т.г. поради увеличаващи се случаи на болни деца по време на тези пътувания. Имаше опция определените дестинации да се заменят с други в по-безопасни райони. Въпреки това 9148 възпитаници и учители от 258 учебни заведения не съумяха да заминат на плануваните и утвърдени от МОН ваканции.

Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или учебни заведения. За покриване на тези разноски учебните заведения ще получат 3,5 млн. лева до края на 2021 година Самите почивки могат да се осъществят при опция в период до 14 септември 2022 година

Програмата беше планувана за 30 000 възпитаници и учители и финансирана с 15 млн. лева от перото за поддръжка на туризма в централния бюджет. До 17 август т.г. МОН е одобрило поръчки за над 24 800 възпитаници и учители от 1133 учебни заведения в цялата страна на стойност 12.4 млн. лева Неизразходените 2,6 млн. лв. ще бъдат планувани в централния бюджет за 2022 година

По „ Отново дружно “ се обезпечават шестдневни безвъзмездни ваканции на възпитаници от I до XI клас от държавни и общински учебни заведения. Програмата слага главен акцент върху социализацията на учениците. Чрез нея се усъвършенства връзката сред децата и учителите, което оказва помощ за превъзмогване на отрицателните последствия от продължителното онлайн образование. Учениците прекарват време измежду природата и вземат участие в разнообразни занимания в региона на науките, изкуствата, технологиите и спорта.

Одобряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата за 2021 година

С постановлението се обезпечават средства за финансово подкрепяне на планове за произвеждане, разпространяване, фестивали, културни прояви, промоция и показ на български филми и възобновяване на разноски за произвеждане на филми.

Средствата са в размер на 18 000 000 лв., от които:

• за планове за основаване, разпространяване, фестивали, културни прояви, промоция и показ на български филми и копродукции с българско присъединяване по схеми за държавна помощ според член 26, алинея 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за филмовата промишленост – 10 000 000 лв..

• За планове по скица за държавна помощ по смеха за възобновяване на разноски по член 26, алинея 1, т. 2 от Закона за филмовата промишленост за произвеждане на филми - 8 000 000 лв..

Необходимите средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2021 година

Регламентират се условията към екстрактите от кафе и цикория

Правителството одобри разпоредба, с която се дефинират ясни критерии във връзка с наименованията, характерностите, състава и етикетирането на екстрактите от кафе и цикория, както и методите за взимане на проби и разбор. Опростяват се разпоредбите за етикетиране на екстрактите от кафе и цикория.

Наредбата дава на бизнес операторите информацията, която им е нужна за вярното установяване на наименованията и етикетирането на екстрактите от кафе и цикория.

Прилагането на наредбата ще улесни и усъвършенства осъществяването на формалния надзор при производството и предлагането на пазара на тези артикули.

Изменя се Устройственият устав на Министерството на защитата

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Министерството на защитата, признат с Постановление № 5 на Министерския съвет от 2014 година

Идентифицирана е нужда от прецизиране и смяна в избраните с Устройствения устав на Министерството на защитата, признат с Постановление на Министерски съвет № 5 от 2014 година, (УПМО) организация, ред на активност, функционалности и бройка на част от структурните звена от администрацията, за осъществяване на избраните с признатата от Народното събрание „ Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2032 “ нови политики от страна на МО, посредством които да се реализира възстановяване на успеваемостта и ефикасността на дейностите в администрацията.

1. Прецизират се и се допълват съществуващи функционалности в дирекция „ Административно и осведомително обслужване " по отношение на внедряване на високоефективни решения и технологии за въвеждането на електронно ръководство в администрацията на министерството и на дирекция „ Правно- нормативна активност в защитата " по отношение на иницииране и управление на разбора на резултатите от използването на нормативните и административните актове в региона на защитата и въоръжените сили и свързаната с тях правосъдна процедура, и правене на оферти за законосъобразното им използване и/или за тяхното изменение, допълнение и отмяна; правене на планове па договорите за възлагане на публични поръчки; координиране на кореспонденцията с изпълнителите по контракти за публични поръчки и отговорност от правна позиция, че подхванатите дейности подхождат на настоящото законодателство и на клаузите на договорите.

2. На Главна дирекция „ Инфраструктура на защитата " се разпорежда нова функционалност по образуване и обезпечаване в административно-техническо отношение работата на основания към министъра на защитата Съвет по строителство и строителни услуги, а на дирекция „ Връзки с обществеността и протокол " се разпореждат дейностите по обмисляне, съгласуване, реализиране и разбор на стратегическите връзки на Министерство на защитата.

3. Функции от дирекция „ Социална политика и военно-патриотично образование " минават за осъществяване в дирекция „ Операции и подготовка ", както следва:

- подкрепяне на министъра при управлението на психическото обезпечаване на военнослужещите;

- подкрепяне на министъра при реализиране на политиката, обвързвана със спортната активност във въоръжените сили, и контрола по използването й.

4. Закрива се дирекция „ Търговски сдружения и предписание с непотребни движими движимости ", като функционалности й минават за осъществяване в други административни звена със обвързвана подготвеност с оглед естеството на дейностите.

Дирекция „ Планиране, програмиране и бюджет " поема функционалностите, свързани с осъществяването на пълномощията на министъра в качеството му на упражняващ правата на благосъстоятелност на страната в търговски сдружения с държавно присъединяване. В този подтекст и съгласно останалите пълномощия на министъра на защитата, които дирекцията следва да обезпечи, й се разпорежда нова спомагателна функционалност по осъществяването на разбор на активността на комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала, в които министърът на защитата упражнява правата на страната в подтекста на системата за защита, в това число разбор на опциите на комерсиалните сдружения за привеждането им в подготвеност за работа във военно време и предоставяне на мнения по отношение на целесъобразността за министерството от съществуването на сдруженията.

На дирекция „ Логистика “ се разпореждат функционалностите по образуване на дейностите по ръководство и предписание с непотребните за министерството движими движимости с общо предназначение; образуване на оценката и преоценката и дейностите по разпореждането с непотребните за министерството и за юридическите лица по член 60д, алинея 1 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България артикули, които са свързани с защитата, произведения и технологии с двойна приложимост и ОБВВПИ.

В резултат на измененията се уточни и числеността на обособените административни звена с оглед новите функционалности и отговорности, при непроменена обща бройка на министерството.

Ново райониране на детските градини ще облекчи родителите

Ако за детето няма място в мечтаната детска градина в региона по местоживеене, в София и огромните градове за равностойно ще се счита различно място в същия административен регион по сегашния адрес на детето. Това ще бъде допустимо с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, страната ще дължи отплата. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от вкъщи им.

Това плануват признатите от кабинета през днешния ден промени в Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждането и образованието на децата, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения заради липса на свободни места.

Освен това Министерството на образованието и науката (МОН) уголемява кръга на експертите, които имат право да се грижат за образованието на децата, останали отвън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разноските на родителите за просветителни услуги, в случай че имат контракт освен с дипломирани педагози, само че и със студенти в последна година от образованието си по педагогичен специалности. За такива се считат „ Предучилищна педагогика “, „ Предучилищна педагогика и непознат език “ и „ Предучилищна и начална учебна педагогика “ от професионално направление „ Педагогика “ от област на висшето обучение „ Педагогика, педагогичен науки “.

Заявлението за придобиване на право на отплата ще може да се подава или един път годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Досега се подаваше единствено един път при започване на образователната година.

Намаляват се документите, нужни за погашение на обезщетенията. Договорът за образование или за развъждане и образование се ползва единствено към първото искане за погашение, а за идващите интервали – единствено в случай че са настъпили промени.

Съгласно Закона за предучилищно и учебно обучение право на отплата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина за съответната образователна година заради липса тук-там.

С признатите промени повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат обезщетения. По този метод няма да се стига до сериозни обстановки като тази в София от преди няколко месеца. Тогава хиляди деца не бяха признати, само че по в този момент настоящите правила родителите им нямат право на обезщетения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР