Правителството одобри разходи за 4,1 млн. лв. за предотвратяване, овладяване

...
Правителството одобри разходи за 4,1 млн. лв. за предотвратяване, овладяване
Коментари Харесай

Правителството купува таблетки калиев йодид и стяга системата за ранно предупрежение |

Правителството утвърди разноски за 4,1 млн. лева " за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствия от бедствия ". Сумата е за подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изминал период на валидност и за закупуване на модули и елементи за ремонт на Националната система за ранно предизвестие и обявяване, оповестиха от държавното управление. 

Таблетките калиев йодид се употребяват при положение на нуклеарно замърсяване, което може да бъде породено от повреда или война.  „ След вчерашното изявление на президента Путин, че би бил подготвен да вдигне готовността на нуклеарното си оръжие, което единствено по себе си е безумно. Аз не мога да допускам, че през 2022 година можем да приказваме това в Европа. Надяваме се, че няма подобен риск “, съобщи след съвещанието на Министерски съвет министър председателят Кирил Петков.

„ Не можем да останем безучастни, проверихме каква е опцията да имаме тези таблетки в част от нашия запас. Видяхме, че има с изминал период на валидност и през днешния ден това беше едно от другите значими решения - да се снабдим с всички тези таблетки, с цел да сме подготвени без значение какъв сюжет има. Това е национална сигурност “, съобщи министър председателят.

Петков сподели и че се е оказало, че част от сигналната ни система няма задоволителна опция да работи. „ Не желая да въвеждам суматоха, нямам доверие, че това ще се случи. Хората би трябвало да са спокойни, само че ние като българско държавно управление би трябвало да имаме този потенциал да сме подготвени да имаме естествена сигнална система и таблетки за всички български жители “, сподели министър председателят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР