Правителството одобри промени в Закона за бюджета за 2020 г.,

...
Правителството одобри промени в Закона за бюджета за 2020 г.,
Коментари Харесай

Правителството може да изтегли държавен дълг до 10 млрд. лева

Правителството утвърди промени в Закона за бюджета за 2020 година, с които подвига тавана на държавния дълг до 10 милиарда лв. поради спешната обстановка към пандемията от ковид. В понеделник вечерта държавното управление реши максиммалният държавен дълг, който може да бъде стихотворец да е до 10 милиарда лв., а не до 2.2 милиарда лв.. Освен това държавното управление усилва прогнозният недостиг на 3.5 милиарда лв. или 2.9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт при първоначалнно плануван уравновесен бюджет. Ще бъде обезпечен и спомагателен капитал за Българската банка за развиване в размер на 700 млн. лв..

Предвижда се и гарантиране на задоволително ликвидни фискални буфери, при положение на по-негативен от упования сюжет.

Именно поради това се планува опция да се тегли заем до 10 милиарда лв. и е планувано увеличение на разноските за лихви по държавния бюджет на 70 млн. лв..

Разчетите при направения базов сюжет обрисуват несъблюдение на годишните доходи в размер на към 2.44 милиарда лева, като ще бъдат наранени главните налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози, налога върхя приходите на физическите лица (ДДФЛ), социално-осигурителните вноски и други Очакваното отрицателно отклоняване на приходите постанова актуализацията на бюджетното салдо за 2020 година, като се предлага то да бъде недостиг в размер на 3,5 милиарда лева (2.9 % от прогнозния БВП).

Правителството е одобрило мярката 60:40, съгласно която страната ще заплаща 60% от осигурителния приход на служащите в най-пострадалите предприятия. За задачата се усилва прехвърлянето от държавния бюджет към фонд “Безработица “ на Национален осигурителен институт с 1.43 милиарда - 1 милиарда за спомагателни разноски и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на бюджета на Национален осигурителен институт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР