Правителството одобри промени в състава на Комисията по прозрачностПравителството одобри

...
Правителството одобри промени в състава на Комисията по прозрачностПравителството одобри
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 2 януари 2019

Правителството утвърди промени в състава на Комисията по бистрота

Правителството утвърди за член на Комисията по бистрота по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина Лора Гурмева като представител на Българския лекарски съюз. До в този момент тези функционалности изпълняваше Цветозар Младенов.

Лора Гурмева е приключила Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, където придобива магистърска степен по компетентност „ Право “, специализация „ Правораздаване “ и „ Публична администрация ”. Също по този начин има магистърска степен по „ Българска лингвистика “ към Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Вписана е в Софийската адвокатска гилдия. В интервала 2004 – 2010 година е работила като асистент юрист в адвокатски адвокатски фирми. От 2010 година до 2012 година е контрольор в Инспектората на Министерство на здравеопазването, а в интервала 2012-2015 година е юрист в Националния център по публично здраве и разбори. От 2016 година досега практикува независимо като юрист в региона на комерсиалното, облигационното, трудовото и здравното право.

На мястото на Ваня Илиева – представител на Националната здравноосигурителна каса, се дефинира Ваня Тонева. Тя е приключила Бургаски свободен университет, където придобива магистърска степен по компетентност „ Право “. Има и магистърска степен по компетентност „ Счетоводство и надзор “ към Университет за национално и международно стопанство. В интервала 2001 -2006 година е заемала длъжността „ Младши юрист “ в Областна администрация – Стара Загора, а от ноември 2006 година до февруари 2007 година е заемала длъжността „ Старши специалист – юрист “ в Министерство на стопанската система и енергетиката. Ваня Тонева също по този начин е заемала длъжността „ Старши финансов контрольор “ в Агенция за държавна финансова ревизия, а от декември 2007
година до декември 2016 година е заемала длъжността „ Главен юрист “ в Министерство на районното развиване и благоустройството. От януари 2017 година досега заема длъжността „ Главен юрист “ в Националната здравноосигурителна каса.

На мястото на Нели Таринска като представител на Министерството на здравеопазването се предлага Цветозар Младенов. Той е ученик на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където придобива магистърска степен по компетентност „ Право “, специализация „ Правораздаване “. Също по този начин има магистърска степен по „ Обществено здраве и здравен мениджмънт “ към Медицински университет – София и магистърска степен по компетентност „ Публична тирада “ към Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “. Адвокат Младенов е вписан в Софийската адвокатска гилдия. Работил е като помощник в търговски сдружения и адвокатска адвокатска фирма, а сега практикува независимо като юрист в региона на комерсиалното, облигационното, застрахователното и здравното право и медиацията. От 2016 година досега е член на Комисията по бистрота.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, което ще се организира на 8 януари в Брюксел. Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще показа целите си за интервала 1 януари – 30 юни 2019 година Ще популяризира и информация за организирането на договарянията по идната Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз. Съвет „ Общи въпроси “ ще разиска показания на 5 декември Съвместен проект за деяние по отношение на дезинформацията за обезпечаване на съдбоносен, изчерпателен и съгласуван европейски отговор на заканите, произлизащи от разпространението на умишлена, широкомащабна и систематична дезинформация. Румънското председателство ще показа настоящото положение на законодателните актове, които следва да бъдат финализирани преди края на сегашния мандат на Европейската комисия и на Европейския парламент.

Министерският съвет утвърди също по този начин резултатите от три съвещания на Съвета на Европейски Съюз, извършени през декември в Брюксел.

На 4 декември в границите на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) беше извършен обществен спор по директивата за налога върху цифровите услуги и бяха утвърдени резултатите от извършените тристранни разговори с Европейския парламент по отношение на пакета за понижаване на риска в банковия бранш. Председателството показа отчет за напредъка по построяването на Европейска скица за гарантиране на депозитите. В подтекста на Европейския учебен срок за 2019 година Европейската комисия показа Годишния преглед на растежа за 2019 година, Доклада за механизма за предизвестие за 2019 година и Препоръка по отношение на икономическата политика на еврозоната. Министрите направиха обзор на постигнатия прогрес в осъществяването на проекта за деяние за справяне с необслужваните заеми в Европа въз основа на известие на Европейска комисия.

Съветът на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика организира съвещание на 3 и 4 декември във формат „ Транспорт “ и „ Телекомуникации “.  Основна тематика в първия формат бе Пакетът за подвижност. В рамките на Съвета се организира и Четвъртата Дунавска министерска среща. В региона на телекомуникациите Съветът одобри непълен общ метод по отношение на Програмата „ Цифрова Европа “ за идващия програмен интервал 2021 -2027 година Комисията показа информация за настоящото положение на Единния дигитален пазар и разгласи, че към датата на осъществяване на Съвета, от общо 30 законодателни оферти от Стратегията за единния дигитален пазар, 19 от тях към този момент са контрактувани сред съ- законодателите.

Заседание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика се състоя на 6 декември. По време на форума бе реализиран Общ метод по Директивата по отношение на канцерогените и мутагените по време на работа (трети пакет). Друга разисквана тематика беше Регламентът за основаване на Европейски орган по труда. Австрийското председателство показа и два отчета за напредъка – по Регламента по отношение на Европейския фонд за пригаждане към глобализацията и по Директива за равното отнасяне. По време на съвещанието Председателството показа план на Препоръка по отношение на достъпа на служащите и независимо заетите лица до обществена протекция.

България покачва класа на чешкото консулство във Варна

Консулството на Чешката република във Варна става почетно генерално консулство, а неговият началник – чешката гражданка Зденка Боевова, става почетен общоприет консул. Това реши държавното управление на днешното съвещание.

Промяната в консулския клас е стимулирана от оценката за работата на госпожа Боевова, както и от многочислените й заслуги за развиването и задълбочаването на връзките сред Република България и Чешката република в разнообразни области.

Почетното генерално консулство е с консулски окръг, обхващащ областите Добрич, Варна и Бургас.

Проф. доктор Цекомир Воденичаров е препоръчан за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на проф. доктор Цекомир Воденичаров, дмн, с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие за значимия му принос в региона на здравната просвета и в одобряването на факултетите по публично здраве в системата на висшето обучение в Република България.

Проф. Воденичаров е роден през 1949 година в гр. София. През 1973 година приключва с цялостно отличие медицина в Медицински университет – София. През 1979 година придобива компетентност по обществена медицина. През 1980 година е претендент на медицинските науки, а през 1989 година лекар на медицинските науки. Избран за доцент и зам.-декан на Медицински факултет при Медицински университет – София; началник на Секция по здравна нравственос в Катедра по обществена медицина на Медицински факултет – София. През 1995 година е определен за професор в Медицински университет – София. Ръководител на Катедра по обществена медицина и здравен мениджмънт на Медицински факултет София. Преминава през голям брой специализации и курсове в чужбина.

През 2001 година проф. доктор Воденичаров е определен за Декан на основания от него Факултет по публично здраве към Медицински университет – София, където вкарва и утвърждава теорията и практиката на новото публично здраве в България. По негова самодейност е подкрепят процесът по основаването и на други факултети по публично здраве в страната. Активна е и ролята му в процеса по определяне и създаване на интернационалното съдействие на Факултета по публично здраве, посредством контакти с водещи университетски структури в региона на публичното здраве.

Автор е на повече от 300 изявления и 12 монографии. Под научното му управление през годините пазят докторски дисертации и дипломни работи стотици одобрени през годините здравни политици и мениджъри.

Носител е на високи призове и оценки за реализирани научни, експертни и публични достижения като „ Златен Хипократ “, „ Златна Панацея “ и други

Правителството утвърди структурни промени в Агенция „ Митниц и “

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Агенция „ Митници “ и на Класификатора на длъжностите в администрацията и наредбата по неговото използване. Актът е в резултат на признатите промени и допълнения в Закона за митниците, признати с § 50 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане, обнародван в Държавен вестник, бр. 98 от 27.11.2018 година

Агенция „ Митници “ се структурира в Централно митническо ръководство и териториални дирекции. В структурата на Централно митническо ръководство се основават две основни дирекции – Главна дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “ и Главна дирекция „ Информационни системи и аналитична активност “. Преструктурират се териториалните структури на ръководство в Агенцията за по-добра съгласуваност, управление и надзор при реализиране на главните функционалности и задания на Автомагистрала, реализиране на по-голяма експедитивност в работните процеси и по-голяма резултатност и успеваемост при ръководството на човешките запаси в администрацията.

Предвижда се с измененията да се ускори административният потенциал на централно и териториално равнище и по-ефективно да се реализира активността на митническите органи при митническия надзор, в това число на контрола в региона на митническите, акцизните и валутните нарушавания и закононарушения. В резултат на преструктурирането ще се реализира усъвършенстване на администрацията с отпадане на непотребни структури, повишение на успеваемостта на работа на митническите институции и усъвършенстване на натовареността на митническите чиновници. Като резултат от промяната се чака увеличение на приходите, осъществени от организацията вследствие на засилените контролни функционалности, повишение на качеството на административния потенциал и усъвършенстване на отвесната организационна конструкция.

С промените и допълненията в Класификатора на длъжностите в администрацията и наредбата за неговото използване се вкарват характерни длъжности, планувани в Закона за митниците на съображение наредбата на § 6 от Преходните и заключителните разпореждания на Наредбата за използване на Класификатора на длъжностите в администрацията. В плана са отразени и промени във връзка с функционалностите и минималните условия за заемане на съответни длъжности. Измененията са подбудени от плануванаъа в закона наредба в структурата на Агенция „ Митници “ да се основат пет териториални дирекции и две основни дирекции.

България и Съединени американски щати ще продължат съдействието си в областта на опазването на културни полезности

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие сред Правителството на Република България и Правителството на Съединените американски щати по отношение на налагането на ограничавания върху вноса на категории археологически материали и етноложки материали от Република България.

Настоящият документ се планува да размени подписания през 2014 година Меморандум за съгласие сред България и Съединени американски щати по отношение на налагането на ограничавания върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали.

Подготовката за сключването на новия меморандум е по отношение на използването на член 9 от Конвенцията по отношение на ограниченията за възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности, както и съставлява общ интерес за двете страни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР