Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания, с

...
Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания, с
Коментари Харесай

МС одобри проект на Закон за хората с увреждания

Правителството утвърди план на Закон за хората с увреждания, с който се уреждат публичните връзки, свързани с насърчаването, отбраната и гарантирането на равноправното и пълноценно практикуване на техните права. С предлаганата нормативна уредба по нов метод се дефинират областите и средствата за нужната поддръжка за обществено приобщаване на хората с увреждания.

Проектът на Закон за хората с увреждания вкарва нова самостоятелна оценка, която е сложна и ще отразява потребностите на индивида с увреждане, изследвайки неговото здравословно положение, функционалните усложнения и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка.

От 1 януари 2019 година на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се дава месечна финансова поддръжка, която ще компенсира разноските, подбудени от увреждането и съставлява сума, според от степента на увреждане. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия. През 2019 година хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната, които получават обществена пенсия за неработоспособност, ще получават 57% от линията на беднотия или 198 лева на месец.

Със законопроекта се планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавната организация за хората с увреждания като нова конструкция към Министерския съвет. Тя ще изготвя самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Новата конструкция ще е приемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Към нея ще бъдат ориентирани чиновници от Агенцията за обществено подкрепяне, които до сегашния миг извършват политиките по социално-икономическа отбрана на хората с увреждания.

Предвижда се създаване и осъществяване на Национална стратегия в поддръжка на работодателите за финансиране на действия по пригаждане и/или съоръжение на работни места и обезпечаване при нужда на достъп до тях, за стимулиране и подкрепяне на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания. С плана на Закона за хората с увреждания се регламентира предпазената претовареност за хора с тежки и голям брой увреждания. Предвижда се основаване на центрове за предпазена претовареност, като механизъм в поддръжка на трудовата интеграция на хора с тежки и голям брой увреждания.

Предвижда се създаване на осведомителна система за хората с увреждания, която да служи за наблюдаване и разбор на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, за обмисляне на действия, свързани със облекчаване на самостоятелните им потребности и за създаване на секторни политики. Информационната система ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане с опция за самостоятелен достъп до персоналните данни за лицето посредством идентификация по реда на Закона за електронната идентификация.

Със законопроекта се основават благоприятни условия за обществено финансиране на планов принцип на действия за създаване на налична среда, за унищожаване на съществуващи спънки и загради пред достъпността и в поддръжка на подвижността на хората с увреждания, по реда на Национална стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР