Правителството одобри Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба

...
Правителството одобри Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба
Коментари Харесай

Заради липса на места: Ще компенсират семейства, чиито деца не са приети в ясли и детски градини

Правителството утвърди Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските на родителите за развъждане, образование и образование на децата, които не са признати в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места . Това оповестиха от държавната пресслужба.

Държавата ще дава средства на родителите за компенсиране на разноските за развъждане, образование и образование на деца (от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват 3 г.), неприети заради липса тук-там. Компенсират се и разноските, когато не е препоръчано от общината по местоживеене на детето друго равностойно място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина.

Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година са планувани средства за компенсиране в размер на 10 млн. лв.. Със средства ще бъдат обезщетени разноските както на родители, чиито деца са записани в частни детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини, по този начин и на родители, извършващи разноски за възнаграждение на такса по контракти за развъждане и образование, подписани с физически лица.

Държавата ще възвръща платените от родителите средства до размера на одобрената от министъра на образованието и науката сума, която е не по-голяма от междинната месечна прехрана от държавния бюджет на дете в предучилищното обучение в общинските и държавните детски градини и учебни заведения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР