Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на

...
Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на
Коментари Харесай

Над 151 млн. лева ще струват местните избори наесен

Правителството утвърди план-сметката за разноските по подготовката и провеждането на първия и втория тур на локалните избори наесен.

Одобрените средства са в размер на 151,1 млн. лв..

С тях ще се финансират следните действия : подготовка и печатане на изборните списъци; разработване на нужните изборни бумаги и материали, в това число пликове за гласоподаване, протоколи, удостоверения и др.; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; хонорари на членовете на общинските и секционните изборни комисии; обезпечаване на защита от Министерството на вътрешните работи за запазване на публичния ред; осъществяване на разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласуване; образование на членовете на секционните изборни комисии; образуване тук-там за гласоподаване в държавните учебни заведения и други.

Правителството има подготвеност, при подписване от Централната изборна комисия на контракти за логистика и техническа поддръжка на профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване, както и за други материали и съпътстващи действия за застраховане на машинното гласоподаване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, да обезпечи нужните средства по

Посочва се, че нужните средства за финансирането на утвърдените с план-сметката разноски ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за тази година.
 56% от българите биха дали своят вот на локалните избори наесен
56% от българите биха дали своят вот на локалните избори наесен

Очаква се балотаж сред Васил Терзиев и претендент на ГЕРБ за кмет софия

На днешното си съвещание кабинетът утвърди и спомагателни разходи/трансфери за . Средствата са в размер на 81 млн. лв. въз основа на осъществени към този момент разноски, утвърдени с план-сметката за изборите.

Отбелязва се, че при неприет държавен бюджет за 2023 година финансирането на разноските се е осъществило по реда на Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година, където е планувана експлицитна опция Министерският съвет да утвърждава финансиране за подготовката и произвеждането на избори според Изборния кодекс.
 ЦИК е подготвена за локалния избор, само че желае две седмици сред първи и втори тур
ЦИК е подготвена за локалния избор, само че желае две седмици сред първи и втори тур

Няма проблем със софтуера на машините за гласоподаване

Тогава държавното управление одобри разпореждане, с което утвърди план-сметка за разходите/трансферите за изборите за народни представители. Съгласно това разпореждане средствата по признатата план-сметка би трябвало да се одобрят по реда на член 109, алинея 3 от Закона за обществените финанси след влизането в действие на Закона за държавния бюджет за 2023 година По тази причина се приема сегашното разпореждане.

В Министерството на финансите са постъпили докладите за действително осъществените разноски, утвърдени с план-сметката, въз основа на които с актуалното разпореждане по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет се утвърждават средства в размер на в действителност осъществените разноски до размера на утвърденото с план-сметката финансиране за съответните бюджетни организации (без общини). Одобрените средства на обща стойност 81 млн. лева са с 6,7 млн. лева по-малко от общо утвърденото финансиране по план-сметката за извършените избори. Средствата ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски за тази цел по централния бюджет за 2023 г, показват от Министерския съвет.
 Шефът на
Шефът на " Сиела норма " чака истерична подготовка на машините за локалните избори

Софтуерът на устройствата би трябвало да бъде доразработен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР